ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζουν τέλος και επισήμως στην προανακριτική για την υπόθεση Novartis

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζουν τέλος και επισήμως στην προανακριτική για την υπόθεση Novartis

Tο πόρισμα – παρωδία που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια εως το τέλος Απριλίου θα προτείνει την επιστροφή της δικογραφίας στην τακτική δικαιοσύνη επισημαίνοντας την αναρμοδιότητα της Βουλής να διενεργήσει έλεγχο!

novartis-syriza-pro
Τίτλους τέλος και επισήμως αναμένεται να θέσει η κυβερνητική πλειοψηφία της επιτροπής προανακριτικής εξέτασης της υπόθεσης Novartis κατά την σημερινή της συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα.

Όπως έχουν ήδη προαναγγέλλει οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που μετέχουν στην διαδικασία, το τελικό πόρισμα δεν θα περιλαμβάνει νέα στοιχεία ή ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων καθώς η επιτροπή απέφυγε να μπει σε επι της ουσίας διερεύνηση. Στην πράξη το πόρισμα – παρωδία που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια εως το τέλος Απριλίου θα προτείνει την επιστροφή της δικογραφίας στην τακτική δικαιοσύνη επισημαίνοντας την αναρμοδιότητα της Βουλής να διενεργήσει έλεγχο!

Υπενθυμίζεται πως από τις εργασίες της προανακριτικής έχει αποχωρήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας «σκευωρία» και κυβερνητικούς τακτικισμούς προκειμένου να πληγούν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Απο την πλευρά της πλειοψηφίας το τελικό κείμενο θα βασίζει την αναρμοδιότητα της Βουλής στο επιχείρημα ότι η τέλεση του αδικήματος της δωροληψίας δεν μπορεί να εμπίπτει στα καθήκοντα ενός υπαλλήλου και εν προκειμένω ενός υπουργού. Είναι ενδεικτικό πως μέλος της επιτροπής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε πως «μια πράξη η οποία είναι παράνομη ποτέ δεν μπορεί να συνιστά καθήκον, για να το πω απλά. Άρα, εφόσον το «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων» ως προϋπόθεση της αρμοδιότητας δεν συντρέχει, η Βουλή είναι αναρμόδια και θα πρέπει και για τη δωροδοκία να πάμε στα τακτικά δικαστήρια και όσοι συνδέονται με πράξεις δωροδοκίας εκεί να λογοδοτήσουν».

Βέβαια, απ την άλλη πλευρά επισημαίνεται πως το «δώρο» δίνεται σε ένα πρόσωπο λόγω της υπουργικής του ιδιότητας και προκειμένου να χρησιμοποιήσει μεροληπτικά την εξουσία που διαθέτει. Σε διαφορετική περίπτωση το αδίκημα δεν υπάρχει. Εκτός αυτού, υπάρχει πρόσφατη απόφαση Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο για την υπόθεση του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου είχε αποφανθεί πως το αδίκημα της δωροδοκίας – δωροληψίας γίνεται κατά την τέλεση των υπουργικών καθηκόντων και η Βουλή υποχρεούται να το ερευνήσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης