Μητσοτάκης: Αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

4429487

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε δημοσιογράφους του διεθνούς Τύπου έστρεψε τα βέλη του στην κυβέρνηση τόσο για τα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όσο και για την οικονομία και τους Θεσμούς

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης,  μιλώντας στους ανταποκριτές του διεθνούς Τύπου.

Ο κ.Μητσοτάκης έστρεψε τα βέλη του στην κυβέρνηση τόσο για τα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όσο και για την οικονομία και τους Θεσμούς.

Ειδικότερα, για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ επανέλαβε την κριτική του ότι η κυβέρνηση εκφράζεται με δύο γραμμές, αφού ο κυβερνητικός εταίρος δεν συμφωνεί σε λύση που να περιέχει τον όρο Μακεδονία και πως ο κ. Τσίπρας λειτουργεί σαν επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ενιαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όπως είπε, εφόσον υπάρξει λύση, όπως και στα ζητήματα που αφορούν τα μνημόνια, οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τη χώρα.

«Θα εκφράσουμε την εντονότατη διαφωνία μας στη Βουλή σε περίπτωση που η συμφωνία έρθει, όπως τουλάχιστον φαίνεται σήμερα χωρίς -αν κρίνω από τις όποιες διαρροές- να είναι μία ενιαία συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και την αντιμετώπιση ζητημάτων εθνότητας και αλυτρωτισμού» ανέφερε.

Για τα ελληνοτουρκικά

Για τις τουρκικές προκλήσεις και την περίπτωση μίας σύγκρουσης, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ο δημόσιος διάλογος γύρω από ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο δεν εξυπηρετεί αυτήν τη στιγμή τους εθνικούς σκοπούς.

«Προφανώς, όταν υπάρχει αμοιβαία ένταση, ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται» τόνισε και πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρχει μία συμφωνημένη και γρήγορη οριζόντια αποκλιμάκωση» που να ξεκινήσει από την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις στη Συμφωνία της Λωζάνης. Όπως επισήμανε, απαραίτητη και αυτονόητη κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας είναι να αντιμετωπίσει το ζήτημα των δύο αξιωματικών, που εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Συνέστησε, δε, χαμηλότερους τόνους, υπογραμμίζοντας: «Είμαι φανατικός εχθρός της λογικής ότι για να κερδίσουμε πέντε ψήφους παραπάνω ανεβάζουμε τους τόνους και τονώνουμε τα εθνικιστικά ένστικτα, είτε αυτό γίνεται στην Τουρκία, είτε αυτό γίνεται στην Ελλάδα».

Εξαπέλυσε, όμως, επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και την κατηγόρησε για «αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία σήμερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» που δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα στη χώρα.

«Είναι ένα ζήτημα, το οποίο το είδαμε στα Σκόπια. Το βλέπουμε διαρκώς στα ελληνοτουρκικά. Και ο κύριος Τσίπρας, ως αδύναμος πρωθυπουργός, αναγκάζεται να κρατήσει τον κύριο Καμμένο στο υπουργείο αυτό, προκειμένου να κρατήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία. Το κόστος, όμως, για τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Διότι σήμερα δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο εξωτερικής πολιτικής. Άλλα λέει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, άλλα λέει το Μαξίμου. Γίνεται εξωτερική πολιτική με non-paper, αστεία πράγματα. Και η εικόνα την οποία εκπέμπει η χώρα δεν είναι μία εικόνα σοβαρότητας» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιμετώπιση της Τουρκίας «απαιτεί, αν μη τι άλλο, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, περισυλλογή, αυτοπεποίθηση και προβολή μίας ισχύος, όχι απλά αποτρεπτικής, αλλά η οποία θα απορρέει και από τη συνολική εικόνα της χώρας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γιατί δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη ώστε να είναι επιτυχημένη: «Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος η επίσκεψη απέτυχε. Τώρα, γιατί απέτυχε μπορούμε να το συζητήσουμε. Σίγουρα όμως ήταν μία επίσκεψη η οποία δεν ήταν καλά προετοιμασμένη».

Για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας

«Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει τον τόπο στην έξοδο από την κρίση» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

«Το 80% των Ελλήνων θεωρούν ότι η χώρα πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση, ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη σήμερα σε αυτήν την κυβέρνηση ότι μπορεί να μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη, η οποία έχει σχέδιο για το τι θα γίνει μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος» πρόσθεσε.

Για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και τη στάση των θεσμών

Αναφερόμενος στο δικό του σχέδιο για την επόμενη ημέρα, ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι «εάν είναι το σωστό σχέδιο για την Ελλάδα και για τους Έλληνες, θα είναι ένα σχέδιο το οποίο θα βρει και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Οι παράμετροι είναι πάρα πολύ ξεκάθαρες: Πρώτη προτεραιότητα του σχεδίου μας είναι η δημιουργία δουλειών μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων... Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά χρηματοδοτικά εργαλεία, ξεκινώντας από ένα επενδυτικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων με συγκεκριμένη άποψη για τις εταιρείες τις οποίες διαχειρίζεται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση «αν τολμά, να δώσει στη δημοσιότητα το αναπτυξιακότης σχέδιο που έχει υποβάλλει στους θεσμούς», τονίζοντας ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να δεσμευθεί από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες μίας άλλης εποχής».

Ακόμη, υποστήριξε ότι θα συζητήσει με τους εταίρους τούς σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που μας έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τσίπρα, δηλαδή το πλεόνασμα του 3,5%, επισήμανε, όμως, ότι αυτό θα γίνει αφού πρώτα ανακτήσει την απαραίτηση αξιοπιστία της χώρας και της κυβέρνησης. Για τον δανεισμό από τις αγορές είπε ότι σήμερα το δεκαετές ομόλογο είναι περίπου στο 4 και της Πορτογαλίας είναι στο 1,80.

«Δεν έχω δει καμία ένδειξη ότι οι αγορές σήμερα εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση, να αποκλιμακώσει τα επιτόκια τόσο ώστε η χώρα να μπορεί να δανείζεται με ένα λογικό κόστος» υπογράμμισε.

Για τις μεταναστευτικές ροές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι έχουμε και εμείς ένα δικό μας εσωτερικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Είναι αδιανόητο η χώρα να έχει πάρει τόσα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κέντρα υποδοχής να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτεταμένη αναφορά στο σχέδιό του για το Δημόσιο: Όπως σημείωσε, η ριζική ανασυγκρότηση του δημοσίου τομέα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί οποιαδήποτε πραγματική μεταρρύθμιση στη χώρα μας.

«Θέλω, λοιπόν, να είμαι για άλλη μία φορά ξεκάθαρος: Στο σχέδιό μας δεν υπάρχουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, υπάρχει αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και ουσιαστική αναδιάταξη των δομών τού Δημοσίου, έτσι ώστε το δημόσιο να έχει ένα μικρότερο λειτουργικό αποτύπωμα, όπως είχε γίνει επί των ημερών μου» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Λίγος πολύ

Είσαι Κυριάκο.

Fritch

Αφόρητη αντιπολιτευτική διγλωσσία του Μητσοτάκη. Μας βασανίζεις αδίκως, Κούλη..

ΚΛ

για τον ήρωα έχει κάνει δήλωση; η Φώφη, ποτάμι οι υπόλοιποι τί έγινε αποφάσισαν να αποσιωπήσουν το τραγικό γεγονός; δεν λέει τίποτα ο συγκεκριμένος, θα ακολουθήσει την πεπατημένη, φταίμε για τα κέντρα υποδοχής, για το μακεδονικό μια απ τα ίδια περί ενφια και φοροληστείας πάπαλα δηλαδή τί συγκεκριμένο λέει και ποιές ακριβώς λύσεις θα δώσει το κόμμα του στην απίστευτη κατάσταση που βιώνει η χώρα, λύσεις, λύση νουμερο ένα λύση νούμερο δύο, δεν είναι εκεί για να μας παραμυθιάζει και να δημαγωγεί με αερολογίες, λύσεις ξεκάθαρες θα κάνω αυτό στο μακεδονικό θα κάνω αυτό σχετικά με την εισβολή ποιές ροές, ισλαμική εισβολή είναι σε μια διαλυμένη χώρα, θα κάνω εκείνο στο θέμα της εγκληματικότητας, ατάλαντοι, απαίδευτοι, ανίκανοι

Κούφια λόγια

Γιατί δεν μιλάς για την επικείμενη Ελληνοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών με δικαίωμα ψήφου που θα κάνουν το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα ΑΝΩ ΚΑΤΩ; Γιατί δεν δηλώνεις πρόθεση αποτροπής και τιμωρίας αυτής της επερχόμενης εκλογικής "νόμιμης" νοθείας; Γιατί δεν είσαι ικανός για τίποτα σπουδαίο γι' αυτό. Απλά περιμένεις απ' το νεοταξίτικο ιερατείο να σε χρίσει πρωθυπουργό. Μα αυτό δεν σου χρωστάει τίποτα, δεν το καταλαβαίνεις; Αυτό εξυπηρετείται θαυμάσια απ' τον γελωτομανή ψεύτη και πολιτικό απατεώνα ήδη. Εσένα τι να σε κάνουν;

Mπάμπης Μπαμπίδης

Κυριάκο δεν έχεις πεί τίποτα απολύτως για την ιθαγένεια που δίνεται στους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΣΤΕΣ σε ρυθμούς πολυβόλου. Επίσης δεν μιλάς για τους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ που προωθούν οι Τούρκοι και οι συμμορίτες απλά τους δέχονται. Τι θα κάνεις? Μήπως είναι προτιμότερο να ψηφίσουμε και πάλι τον Μιχαλολιάκο?

Αλεξανδρος

Οχι μονο αυτο. Η Συριζα θελουν παρανομοι μεταναστες να γινουν νομικοι και βεβαιος θα καταστρεψουν την Ελλαδα τοσο πολυ που οι Ελληνες δεν θα βρουν δουλειες. Ουτε φαρμακο για τους Ελληνες, ουτε ψωμι, ουτε βοηθεια, απλα στο δρωμο θα ζησουν μεχρι θανατο. Θα σκοτωσουν τους Ελληνες, θα κανουν πολυ ληστειες κλπ. Αυτο δεν ειχαμε τοσο χειροτερο στο 80'ς και στο 90'ς. Τι σημαινει κυβερνηση; Κυβερνηση σημαινει να μας προσεχουν εμας Ελληνες, να μην ανοιξουν τα συνορα για τους μεταναστες που θα μας χαλασουν, να μην κλεβουν τα λεφτα μας, να προσεχουν την χωρα μας απο τους εχθρους. Απαραδεκτο να παρουν οι παρανομοι μεταναστες την ιθαγενεια. Θα γεμισουμε μουσουλμανους και αλβανοι που θα βοηθισουν τους Τουρκους να παρουν την Ελλαδα μας. Σαν το αλογο της Τροϊας.

ΛΙΜΑΝΙΣΙΟΣ

Αφόρητα νερόβραστος και political correct, είσαι θα έλεγα εγώ. Ενώ η χώρα χρειάζεται έναν Ορμπάν, εμείς έχουμε τον κεντροαριστερούλη Κυριάκο..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sylsynt0

Μείζον πολιτικό γεγονός ο όγκος του συλλαλητηρίου - Ούτε τα όσα λέει η αστυνομία για τον αριθμό των διαδηλωτών ούτε η προσπάθεια στιγματισμού μπορούν να το ακυρώσουν - Οι μεθοδεύσεις του Μαξίμου για οξύτατη πολιτική πόλωση

72