Ρελάνς από Μητσοτάκη για το Σύνταγμα: Επαναφέρει την πρότασή του για συναινετική αναθεώρηση

mitsotakis-neo

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισηγείται «να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα τα οποία η ΝΔ θα προτείνει ως αναθεωρητέα και η ΝΔ όλα τα άρθρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Ρελάνς» στο ζήτημα της συνταγματικής
 αναθεώρησης επιχειρεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης
, επαναφέροντας την πρότασή του για συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στις διατάξεις που θα χριστούν αναθεωρητέες.

Απαντώντας στους κυβερνητικούς τακτικισμούς με τους οποίους, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να διχάσει και να διεμβολίσει την αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης «ρίχνει το γάντι» στον ΣΥΡΙΖΑ
 υπενθυμίζοντας την πρότασή του να υπερψηφιστούν εκατέρωθεν τα άρθρα που θα προταθούν προς αναθεώρηση, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή να αποφασίσει για το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων με την κυβερνητική πλειοψηφία που θα προκύψει από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε (στον Real fm) ότι «ισχύει στο ακέραιο» η πρόταση για συναινετική αναθεώρηση την οποία είχε διατυπώσεις στις αρχές του 2016, τον πρώτο μήνα μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ. «Να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα τα οποία η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει ως αναθεωρητέα και η Νέα Δημοκρατία όλα τα άρθρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αναθεωρητέα ώστε από αυτή τη Βουλή να έχουμε μια μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει για το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έτσι, όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «οι επόμενες εκλογές θα είναι εκλογές οι οποίες αφορούν και τον ίδιο τον καταστατικό χάρτη της χώρας». Και αυτό καθώς οι διατάξεις που θα χαρακτηριστούν αναθεωρητέες από την παρούσα Βουλή με περισσότερες από 180 ψήφους, στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή θα αρκεί πλειοψηφία 151 βουλευτών για να αποφασιστεί η τελική διατύπωση που θα έχουν τα αναθεωρημένα άρθρα.
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι εκείνη που θα αλλάξει τις διατάξεις οι οποίες θα κριθούν αναθεωρητέες από αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων στην τρέχουσα κοινοβουλευτική σύνθεση. Αντιθέτως, οι διατάξεις που θα χαρακτηριστούν αναθεωρητέες σε αυτή τη φάση με λιγότερες ψήφους (κάτω από 180, αλλά πάνω από 151), στην επόμενη Βουλή θα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 180 «ναι».

«Συναίνεση για το μεγάλο»

«Εμείς θέλουμε μια μεγάλη αναθεώρηση, γιατί αυτό χρειάζεται η χώρα», απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όταν ρωτήθηκε για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για να προχωρήσει η αναθεώρηση των άρθρων για τα οποία όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξουν. «Προφανώς μια μικρή αναθεώρηση είναι καλύτερο από το να μην έχουμε καθόλου αναθεώρηση, αλλά θυμίζω ότι μια μικρή αναθεώρηση μπλοκάρει την αναθεωρητική διαδικασία για τουλάχιστον 5 χρόνια», εξήγησε.

Ανέφερε ως παράδειγμα το άρθρο 16 για την Ανώτατη Παιδεία, επισημαίνοντας ότι για τη Νέα Δημοκρατία είναι εμβληματικό, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το αλλάξει. Οπότε, «μια μικρή αναθεώρηση σημαίνει ότι αυτό θα πάει στις καλένδες επί της ουσίας», σχολίασε. Και συμπλήρωσε: «Με ενδιαφέρει να επιδιώξω το μεγάλο και να μην συμβιβαστώ στο μικρό. Είναι αυτονόητα όλα αυτά που λέει η κ. Γεννηματά, αλλά δεν θέλω να συμβιβαστώ στο μικρό. Θέλω να επιδιώξω τη συναίνεση για το μεγάλο».


ΠΑΣΟΚ: Είναι σωστή ή λάθος στιγμή;

Η τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, από το γραφείο Τύπου του οποίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Παρακολουθήσαμε σήμερα με εύλογη έκπληξη την νέα αλλαγή της στάσης του κυρίου Μητσοτάκη στο θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης.

Σήμερα μας είπε ότι “Θέλω να επιδιώξω την συναίνεση για το μεγάλο και δεν συμβιβάζομαι στο μικρό”.
Μας είπε επίσης ότι η πρότασή του για ευρεία συνεννόηση για την συνταγματική αναθεώρηση, σε αυτή την Βουλή και με αυτή την κυβέρνηση, ισχύει στο ακέραιο.
Το ερώτημα είναι: Ήταν λοιπόν του παρόντος ή “λάθος η στιγμή γι’ αυτή την συζήτηση;” όπως μέχρι χθες μας λέγατε κύριε Μητσοτάκη;».

Το άρθρο 86 και η άρνηση Κουβέλη

Από την Πειραιώς, εξάλλου, χαρακτήριζαν «αθλιότητες» τις φήμες ότι δήθεν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κρατά αρνητική στάση επειδή δεν θέλει να αλλάξει το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Υπενθύμιζαν δε ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος που ήταν απλός βουλευτής, είχε ζητήσει από τους συναδέλφους του βουλευτές, στέλνοντας προς όλους σχετική επιστολή, να συμφωνήσουν ώστε να αλλάξει το άρθρο 86.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν και προσυπέγραψαν την πρόταση που δεν προχώρησε επειδή δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών και, ως εκ τούτου, δεν ετέθη προς ψηφοφορία από την τότε Βουλή. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι αρνήθηκε να υπογράψει ακόμη και ο νυν αναπληρωτής υπουργός Φώτης Κουβέλης που ήταν εκείνη την περίοδο βουλευτής.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Εκσυχρονιστής

Εδώ και τώρα άρση της μονιμότητας στο δημόσιο ,όποιος έχει προσόντα εργάζεται,προσφέρει και αποδίδει δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, μόνο να κερδίσει,όπως κάνει και ο Μακρόν στην Γαλλία ,καμία ασυλία στους βουλευτές ,να δικάζονται όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες ,ιδιωτικά πανεπιστήμια στην χώρα που γέννησε την ιδιωτική παιδεία ,όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου ,όπως υπάρχουν ιδιωτικά Νοσοκομεία ,άλλωστε ο συναγωνισμός μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού προάγει το επίπεδο υπηρεσιών .Εκλογές κάθε 2 χρόνια ,γιατί 4 χρόνια είναι τρομερό να ανέχεσαι ανίκανους και χειρότερους στην εξουσία,ποινικοποίηση ανεκπλήρωτων προεκλογικών υποσχέσεων, 200 βουλευτές με 2.000 e μισθό.

ο

Κυριακος δεσμευτηκε για την αρση μονιμοτητας,,,,,,,,,,,κηφηναριο τελος...ουπςςςςςςςς...........

Μπράβο Κυριακο

Αυτό σημαίνει πολιτική με ευελιξία και όχι με αγκυλώσεις και ιδεοληψίες .Αν θέλουν σοβαρές δουλειές και όχι ακόμη μια φορά προχειρότητες μικροκομματισμούς και σκοπιμότητες ας δεχτούν την γενναία πρόταση του κυριακου ο οποίος φαίνεται ότι όταν εξασφαλιστουν τα εχεγγεια για την εύρυθμη λειτουργία και θωράκιση της δημοκρατίας μπορεί να στηρίξει την πρόταση .Καλο θα ήταν να ακουστεί η φωνή Βενιζέλου και λοβερδου για το σχετικό ζήτημα γιατί κατέχουν το θέμα καλά και διαθέτουν εμπειρία

Αστα

αυτα Κε Κουλη αν θες κυβερνηση τσεκουρεψε τους δημοσιοκηφηνες.Αντεχεις-μπορεις????????????????????????????

Nτάλε κoυάλε μαδoύρoι και γαλάzιοι μιzαδόρoι

Evτάξει, μας κυβερνούν εμμovικοί κομμoυvισταράδες με τη βοήθεια ψεκαζμένων ηλιθίων, αλλά εκείvο το βλήmα ο Koύλnς θα εκπαραθυρώσει επιτέλoυς το διnπειρωτικό αρxιβλήmα τον Koυμουτσάκο, που εξακoλουθεί να τον έχει σκιώδη ΥΠΕΞ; Διότι οι κoμμουνισταράδες και τα ψεκασμένα τουλάxιστov καταλάβανε τι παίζεται με τις ΗΠΑ και την Toυρκία, την ώρα που τα βλήματα της ΝΔ δεν έxoυν πάρει χαμπάρι... (για κλεφτοπασόκους, ποτάμια και λοιπές δnμοκρατικές δυvάμεις... αυτές ζουν ακόμη στον αστερισμό της πατρίδας τους της Eυρώπης).

ΚΑΠΟΙΟΙ

ΠΟΥ ΕΠΕΚΡΙΝΑΝ ΤΗΝ ΦΩΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΩΡΑ?ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΥΓΗΤΕΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ?

Nτάλε κoυάλε μαδoύρoι και γαλάzιοι μιzαδόρoι

Όλοι οι υπεύθυνοι του κλεφτοπασοκ που θέλουν να αλλάξουν όνομα και ΑΦΜ για να γλυτώσουν τα 200.000.000 ευρώ που χρωστάνε πρέπει να μπούνε φυλακή να κάνουν παρέα στον σύντροφο τους τον κλεφτΆκη

ΝΑΖΙΣΤΟΣΥΡΙΧΕ

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΒΑΛΑΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΘΙΚΙ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΚΑΝΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΑΝ ΣΟΥ ΤΑΠΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ Η Ο ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ.Μ.ΠΑΣΟΚ

Κim Yong Un

Ρελανς ; Απο ποτε η κολοτουμπα λεγεται ρελανς ; Απο τοτε που η διαφορα στα γκαλοπ εφτασε στο 4% !

Μαρία

Καταλάβαμε. Να ζητήσουμε από το Σύριζα τέτοια άρθρα που να βγάζει τους Σαμαροβενιζέλους λάδι και τότε ψηφίζουμε και ότι πει ο Σύριζα. Η πλάκα θα είναι να έχει και ο Σύριζα μία πρόταση που να μπορούν να πάνε όλοι στη φυλακή.

Νικος

Νομίζω ότι θα εκπλαγεις όταν μάθεις ποιος θα μπλοκάρει τέτοια πρόταση. Όμως δεν θα σε πειράξει γιατί δεν σε ενδιαφέρει η δικαιοσύνη. Το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να θρεψεις το τερατακι μέσα σου που λέγεται εμπάθεια.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΦΩΦΑΡΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΟ ΕΦΕΡΕΣΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΚΟΜΜΑ.

pio pasok?

Που ταξιδευεις εσυ ρε φιλε?τι ονειρευεσαι ?ξυπνα !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sygkentrosi-larisa-koutsoumpas-05

Μιλώντας στη Λάρισα ζήτησε την ενίσχυση του κόμματος στις εκλογές και τόνισε ότι οι αγρότες πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν - Σημείωσε ότι «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε μαχητικά στο πλευρό της αγροτιάς»

mwralis_main_kentriki

Για «έλλειψη συλλογικότητας» μίλησε ο Πέτρος ΚόκκαληςΟ συνδυασμός του «Πειραιά Νικητή» είναι μεν υπερκομματικός, αλλά όχι απολιτικός και «άφωνος», απάντησε ο δήμαρχος Πειραιά

2
20882999

H υπόθεση brexit έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο του είπε ο ηγέτης των Eργατικών - Να δοθεί παράταση μέχρι τις 22 Μαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit, πρότεινε ο ΑλέξηςΤσίπρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

1