Στυλιανίδης: Συνεχής και αποφασιστική η στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα

stylianidis_tsipras

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου – Ανακοίνωσε ότι το τελευταίο μέρος της βοήθειας 180 εκατ. Ευρώ για το προσφυγικό θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο του 2019

Για τη συνεχή και αποφασιστική στήριξη της ΕΕ και της Κομισιόν προς τη χώρα μας διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.


Στη διάρκεια της συνάντησης, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, συζητήθηκε το τελευταίο στάδιο στήριξης από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Ευρωπαίος επίτροπος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.


Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό, ότι το τελευταίο μέρος της βοήθειας, ύψους 180 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο του 2019, όπως προβλέπεται από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μ΄ αυτό το ποσό «θα φτάσουμε τα 605 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από τον μηχανισμό για την ανθρωπιστική βοήθεια». Σημείωσε δε ότι τα χρήματα αυτά είναι συμπληρωματικά, καθώς υπάρχουν κι αυτά που προέρχονται από το μεταναστευτικό ταμείο.


Τα 180 εκατ. ευρώ θα επικεντρωθούν στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται με το εμβληματικό, όπως το χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, πρόγραμμα «Εστία», μέσω του οποίου παρέχεται στέγη και χρηματική υποστήριξη, με προπληρωμένες κάρτες, στους πρόσφυγες, ώστε να έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση. Και προσέθεσε πως μέσα από το πρόγραμμα «έχουμε δει ωφελήματα και στις τοπικές οικονομίες, έχουν ενοικιαστεί διαμερίσματα και ενισχύονται τοπικές επιχειρήσεις».


Εξάλλου, ο κ. Συλιανίδης εξήρε τη στάση των Ελλήνων πολιτών, που «αποδεικνύουν κάθε μέρα, τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη τους». «Για μένα ως Έλληνας, που πηγαίνω σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου για ανθρωπιστική βοήθεια, είναι μία υπερηφάνεια, γιατί όλοι μου λένε για τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού».

Παραμένει το πρόβλημα στα νησιά

Ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στο προσφυγικό ζήτημα, ανεξάρτητα αν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα έκτακτης στήριξης, καθώς «υπάρχουν πάρα πολλά κονδύλια που θα συνεχίσουν, ακόμα και αν αντικαταστήσουν την έκτακτη βοήθεια».


Είπε, επίσης, ότι η κατάσταση, ειδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα βελτιώνεται, αλλά χωρίς αμφιβολία, όπως σημείωσε, υπάρχουν τα προβλήματα στα νησιά. Ωστόσο, με τα 180 εκατ. θα γίνει προσπάθεια «να φθάσουμε επιπλέον 2.000 χώρων ενοικίασης, έτσι ώστε, ακόμα και στα νησιά, να έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την κατάσταση».


Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και συμφωνήθηκε, σε ό, τι αφορά το πεδίο δράσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, «ότι πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, γιατί είναι το βασικό εργαλείο διαχείρισης του προσφυγικού, που εξασφαλίζει και την Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

alex

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα πρόβλημα που χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα - Πρότεινε δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου, καθώς και την επιτάχυνση  δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας

axtsioglou2

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η σημερινή συνεδρίαση για τον κατώτατο μισθό αποτελεί ορόσημο για τον κόσμο της εργασίας – «Ο νέος ενιαίος αυξημένος κατώτατος μισθός θα θεσπιστεί τον Ιανουάριο του 2019»

3
kotzias-german-ypex_main01

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή μετά τα τέλη Γενάρη – Υποστήριξε ότι η Συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές

20
vitsas2

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επιβεβαίωσε, ότι μετά από 3,5 χρόνια, η κυβέρνηση, εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς σχέδιο στο προσφυγικό και αδυνατεί να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση στα hot spot παρά τον πακτωλό χρημάτων που έχουν εκταμιευτεί

27