LIVE

Κορωνοϊός

Τσίπρας: Το καλοκαίρι βγαίνουμε και τυπικά, καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια

tsiprasole

Νέο άνοιγμα στις κεντρώες πολιτικές δυνάμεις - «Είναι τώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα για τη χώρα», υπογράμμισε στην ομιλία με την οποία κορυφώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας από το Λαύριο

Από το Λαύριο, το «σύμβολο αγώνων και του σοσιαλιστικού κινήματος», όπως είπε, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο πυκνό ακροατήριο του 12ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου της Ανατολικής Αττικής.

«Είναι τώρα που πρέπει να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα για τη χώρα», υπογράμμισε στην ομιλία με την οποία κορυφώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας.

Με τον πρωθυπουργό να ζητά να δεσμευθούν όλοι για την Ελλάδα που θα πατά ξανά με σιγουριά στα πόδια της, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τώρα που, όπως παρατήρησε, αρχίζει να χαράζει, τώρα που η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος έχουν καλυφθεί.

Και, συνέχισε «σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι, βγαίνουμε και τυπικά καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια που μας ταλαιπώρησαν οκτώ χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους και τους πολίτες που παρακολουθούν το συνέδριο.

Γεγονός που, όπως παρατήρησε, είναι ήδη ορατό στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Διαπίστωση που επέτρεψε στον πρωθυπουργό να ζητήσει η πολιτική αντιπαράθεση να μην διεξάγεται σε στείρο επίπεδο.

Επανέλαβε δε, το άνοιγμά του προς τις κεντρώες πολιτικές δυνάμεις, διαβλέποντας σε μία ευρύτερη συνεργασία, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Θα προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, σε συνεννόηση με όσες δυνάμεις τολμήσουν. Αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την κοινωνία. Γιατί, καμιά μεγάλη τομή δε προχωρά, αν δεν έχει τη σφραγίδα της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ένα από τα βασικά θέματα που έθιξε στην εισαγωγή του ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο Λαύριο, ήταν αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Κατηγόρησε έτσι -φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη- εκείνους που φοβούνται τις θεσμικές τομές, εξαιτίας της μη βούλησής τους να δείξουν τη στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για το τόπο (επικαλέστηκε μάλιστα τη στάση τους στα εθνικά θέματα).

Όμως, όπως υποστήριξε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, οι πολιτικοί αυτοί φοβούνται ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».

Προτιμούν έτσι να εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, παρά να συμβάλουν στην άρση της προστασίας των υπουργών, «τώρα που η δικαιοσύνη, χωρίς παρεμβάσεις άνωθεν, έχει αρχίσει σιγά σιγά χωρίς παρεμβάσεις να εξετάζει μια μια, υποθέσεις του σκοτεινού τους παρελθόντος».

«Εμείς, όμως, θα κινηθούμε θεσμικά, δε θα τους κάνουμε το χατίρι και θα προχωρήσουμε», ήταν η δέσμευση του πρωθυπουργού.

Ο οποίος στο σημείο αυτό εξέφρασε τη χαρά του γιατί «η κ. Γεννηματά τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή. Είναι θετικό και το χαιρετίζουμε», αναγνώρισε ο κ. Τσίπρας -και αυτό ήταν ένα ακόμη σημείο της ομιλίας που διακόπηκε από τα χειροκροτήματα.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, οι μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος δε μπορούν να περιμένουν. Αλλά, «οι μεγάλες αυτές τομές πρέπει να έχουν το πρόσημο της προόδου και όχι το πρόσημο της συντήρησης».

Και, όπως σημείωσε εμφατικά στη συνέχεια, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επιτρέπουν, όχι απλά να ανοίξει η Αναθεώρηση αλλά για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχει.

«Ας μη τη χάσουμε, λοιπόν, αυτήν την ευκαιρία. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Σε συνεννόηση -πρόσθεσε- με όσες δυνάμεις τολμήσουν, αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την ίδια την κοινωνία. Γιατί, καμιά μεγάλη τομή δε προχωρά, αν δεν έχει τη σφραγίδα της κοινωνικής πλειοψηφίας», έκλεισε την αναφορά του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο πρωθυπουργός.

Έργο για την πρόσβαση στη Μακρόνησο

Ένα σημείο της πρωθυπουργικής ομιλίας που έγινε αποδεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από τις παλιότερες γενιές αλλά και όλους όσοι θέλουν την ανάδειξη της Ιστορίας του τόπου, ήταν η αναφορά στη Μακρόνησο. Έργο μεγάλης αξίας για την κυβέρνηση είναι η αποκατάσταση προσβασιμότητας στο χώρο εξορίας της Μακρονήσου.

Χαιρέτισε, έτσι, την εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, πρωτοβουλία, προκειμένου να ανακηρυχθεί από την Unesco σε Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έχουν ανατεθεί οι απαραίτητες μελέτες, ώστε να αποκατασταθεί ο προβλήτας της Μακρονήσου και να μπορεί να γίνει το νησί προσπελάσιμο από μεγαλύτερα πλοία, ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας. Επίσης, η οδική πρόσβαση από τον προβλήτα μέχρι τα πρώτα κτίρια του συγκροτήματος των κτιρίων της Μακρονήσου.

Είναι η ώρα μετά από τόσα χρόνια αυτό το ζωντανό φυσικό μνημείο και σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας των αγώνων του λαού μας, «να σταματήσει να βανδαλίζεται -όχι μόνο να μην υπάρχει πρόσβαση- και να μη μένει εγκαταλειμμένο».

Για το λόγο αυτό συνέχισε ο πρωθυπουργός, «χρειάζεται διαρκής έγνοια και προστασία» και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά τη διοικητική επανένταξη της Μακρονήσου στο δήμο Λαυρίου και στην περιφέρεια Αττικής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (16)

ΝΙΚΟΣ

Γι αυτό μειώνεις τις συντάξεις και το αφορολόγητο, γι αυτό υπόγραψες πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 22, γι αυτό υπόγραψες πλεονάσματα 2,5% μέχρι το 60, γι αυτό και έβαλες υποθήκη την δημόσια περιουσία μέχρι το 99. Επειδή οι δανειστές ήθελαν να σε ξεφτιλίσουν για τις μπούρδες που έλεγες προεκλογικά.

ΝΒ

Καλήμερα , κάλο μήνα Ο άνθρωπος έχει αφήσει απλήρωτους εδώ και έξι μήνες όλους τους καθηγητές από τα ΔΙΕΚ του υπουργείου παιδείας οι οποίοι πάνε για μάθημα πληρώνοντας και τα έξοδα μετακίνησής τους και υπόσχεται, ενώ δεν μπορεί να τηρήσει τα βασικά όπως οι πληρωμές των καθηγητών, ότι θα βγάλει την χώρα από τα μνημόνια. Νομίζω τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

ΜΙΚ

Τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά και καθαρά από τον δανεισμό του 1,5% και από τους δανειστές που έρχονταν εδώ και διαπραγματευόμασταν τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι. Και πού πάμε; Πάμε στις αγορές, που θα σου λένε δάνειο 3,5 (στην καλύτερη περίπτωση) έως και 10% (αν αρχίσει τα "δώσε" και τις προσλήψεις ο Τσίπρας) και δεν θα έχουμε κάποιον κερατά απέναντί μας να διαπραγματευτευτούμε. Απλά θα μας λένε "τόσο" και τέρμα, "πάρ'το ή άσ'το". Και μεις θα 'μαστε πράγματι ελεύθεροι να διαλέξουμε.

demo

Χρονια πολλα Αλεξη. Του Αγιου Πινοκιο σημερα μην ξεχασετε να του ευχηθητε.

Τομπουλο

Αφου μας φεσωσες 200 δις επι βαρουφακη.. ασε μας ρε ροπαλο.

demo

Οτι και να πει καποιος για σενα ειναι πλεον πολυ λιγο.

mc1966

Ok. όλα αυτά,αλλά πολύ θεωρητικά.Δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την πραγματικότητα γύρω μας.Επίσης,όταν πέφτεις και χτυπάς,χρειάζεται κάποιος σημαντικός χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές σου.Δυστυχώς δεν μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται!

Γεωργιος

Εισαι η μεγαλυτερη απατη που γεννηθηκε ποτε.Αυτα που λες ουτε εσυ ο ιδιος δεν τα πιστευεις.Λογια κενα, λογια χωρις νοημα οπως και το μυαλο σου αλητακο που νομιζεις οτι μπορεις να κοροιδευεις τον κοσμο εσαει.Η ωρα σου πλησιαζει και νασαι σιγουρος οτι θα λογοδοτησεις για οσα δεινα εχεις προκαλεσει απο τοτε που ελαβες την διακυβερνηση της χωρας την οποια βυθισες στην φτωχεια και τον μαρασμο.

CALLIOPE

ΣΩΠΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ! ps: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΠΑΝΤΑ!

Γιαννης

Ασφαλώς , αλλά χωρίς εσένα γιατί έχεις αυταπάτες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης