Ανδρουλάκης: Η Τουρκία αγόρασε άρματα μάχης με χρήματα της ΕΕ

androulakis_099

Με ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι δόθηκαν 83 εκατ. ευρώ στην Άγκυρα από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας για να αποκτήσει η Τουρκία βαριά τεθωρακισμένα οχήματα

Στην καταγγελία για αγορά τεθωρακισμένων αρμάτων από την Τουρκία με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προχώρησε ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Με ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν, ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι δόθηκαν 83 εκατ. ευρώ στην Άγκυρα από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας για να αποκτήσει η Τουρκία βαριά τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο Μηχανισμός Προενταξιακής Βοήθειας αποσκοπεί κυρίως σε πέντε πράγματα:

- βοήθεια για τη μεταβατική περίοδο και θεσμική ενίσχυση
- διασυνοριακή συνεργασία (με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις άλλες χώρες που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από τον ΜΠΒ)
-περιφερειακή ανάπτυξη (μεταφορές, περιβάλλον και οικονομική ανάπτυξη)
-ανθρώπινοι πόροι (ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμηση του αποκλεισμού)
-αγροτική ανάπτυξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα από αυτά τα άρματα, η Τουρκία, φέρεται να τα έχει τοποθετήσει στα σύνορα με την Ελλάδα.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει, επίσης, ότι η επιλογή των συγκεκριμένων οχημάτων μπορεί να έγινε κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων χρηματοδότησης.

Ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ, ανέφερε, τέλος, αν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης της χρήσης των συγκεκριμένων οχημάτων από την πλευρά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον ερευνητικό ιστότοπο TheBlackSea.Eu, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί με 83 εκατομμύρια ευρώ την αγορά βαριά τεθωρακισμένων οχημάτων από την Τουρκία με στόχο την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από την έξτρα χρηματοδότηση που έλαβε η Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό αλλά από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας.

Τα επιλεγέντα οχήματα είναι ξεκάθαρα στρατιωτικού τύπου και κατά το χρόνο της παραγγελίας τους, δεν ήταν ήδη διαθέσιμα στην αγορά, κάτι που ενδέχεται να παραβιάζει τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες για την προμήθεια τους. Πενήντα μάλιστα από αυτά φέρεται να έχουν τοποθετηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ερωτάται η Επιτροπή: Παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία η προμήθεια οχημάτων στρατιωτικού τύπου με χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας;

Η χρήση των οχημάτων αυτών για άλλους σκοπούς απαιτεί γραπτή εξουσιοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Τουρκία.

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, ο κ. Ανδρουλάκης διερωτήθηκε, τέλος, προς την Κομισιόν αν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου και παρακολούθησης των συγκεκριμένων οχημάτων και ποιες άλλες χρήσεις θα μπορούσαν να επιτραπούν.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Τακης

χμμ και εμεις γιατι δεν το καναμε αυτο?? Τελικα ολοι τρωνε λεφτα ακομα και εκτος ΕΕ και τα πληρωνουμε ολα εμεις...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

main_zaev_me_tsipra

Την ίδια ώρα, ο Ζόραν Ζάεφ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη μακεδονική γλώσσα, αναφερόμενος στην παράγραφο 3 του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που, όπως είπε, ορίζει το συγκεκριμένο ζήτημα