Daniele Nouy: Νωρίτερα τα stress-tests των Ελληνικών τραπεζών

Daniele Nouy: Νωρίτερα τα stress-tests των Ελληνικών τραπεζών

Τι απάντησε η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην ερώτηση της Εύας Καϊλή- Στο 50% το ποσοστό των μη-εξυπηρετούμενων δανείων

eva-kaili
        Νωρίτερα από τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα γίνουν stress-tests των Ελληνικών τραπεζών προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας, απαντά Daniele Nouy, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στην Εύα Καϊλή. Στο 50% το ποσοστό των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη.

        Στην ερώτηση της Εύας Καϊλή για την κεφαλαιακή επάρκεια, τα stress-tests και την κατάσταση φερεγγυότητας των Ελληνικών τραπεζών, η Daniele Nouy απάντησε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες τράπεζες της Eυρω-ζώνης, αλλά θα λάβει χώρα νωρίτερα, και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν τον Μάιο.

        Είναι χαρακτηριστικό ότι η Nouy κάνει αναφορά στον λόγο CET1, ο οποίος αποτελεί μονάδα μέτρησης της φερεγγυότητας των τραπεζών. Για την Ελλάδα είναι, όπως αναφέρει, στο 17,1% (δεδομένα Δεκεμβρίου 2017) με μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη στο 14,32% (4ο τρίμηνο 2017). Ωστόσο, παρά το καλό ποσοστό, υπογραμμίζεται η ανησυχία της ΕΚΤ καθώς η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε μη-εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 50% των τίτλων τους, και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. «Αποτελεί μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί», υπογραμμίζει η Nouy για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια, και συνδέει το ζήτημα με την οικονομική ανάπτυξη.

        Έχει ενδιαφέρον ότι για τα 20 δις Ευρώ που προορίζονταν για τις ελληνικές τράπεζες από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, η Daniele Nouy δεν απαντά στην Ευρωβουλευτή αν είναι ακόμη διαθέσιμα ή επαρκή σε περίπτωση κινδύνου των ελληνικών τραπεζών και παραπέμπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης