ΕΕ: Η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να λύσει το θέμα των δύο στρατιωτικών

ΕΕ: Η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και να λύσει το θέμα των δύο στρατιωτικών

Η ανακοίνωση έχει αρκετά σκληρό τόνο προς την Τουρκία, δείχνοντας μάλιστα ενότητα - Τούσκ: Πλήρης αλληλεγγύη σε Μεγάλη Βρετανία, καταδίκη στη Τουρκία - Μακρόν: Αντίθετη η τουρκική στάση προς τον ΟΗΕ - Γιούνκερ: Δείξαμε ενότητα, αποφασιστικότητα και πραγματισμό

Ολοκληρώθηκε μια γεμάτη Σύνοδος Κορυφής με θέματα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού ενδιαφέροντος στην ατζέντα της. Η διήμερη συνάντηση των αρχηγών της Ευρώπης εστίασε σε ζητήματα της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, την περίπτωση θέσπισης εμπορικών δασμών από τις ΗΠΑ, τις Τουρκικές προκλήσεις, την δολοφονία των δύο Ρώσων στη Μεγάλη Βρετανία και τη πρόοδο στο Brexit. 

Σκληρή φρασεολογία για τη Τουρκία είχε η ανακοίνωση των αρχηγών της Ευρώπης, απόρροια εβδομάδων επαφών κυρίως από τη Κυπριακή πλευρά. Η ανακοίνωση του Συμβουλίου έχει αρκετά σκληρό τόνο προς την Τουρκία, δείχνοντας μάλιστα ενότητα πριν από την κρίσιμη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Βάρνα της Βουλγαρίας τη Δευτέρα.


Αναλυτικά η ανακοίνωση σημειώνει τα εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο και την Ελλάδα».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο», τονίζουν οι 28.

«Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ) την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει το κείμενο των συμπερασμάτων

Τέλος (15) καταγράφεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων σε διάλογο με τα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει αμετακίνητο στα θέματα αυτά», αναφέρουν τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι 28 της ΕΕ 

Τούσκ: Πλήρης αλληλεγγύη σε Μεγάλη Βρετανία, καταδίκη στη Τουρκία
Στο θέμα της Ρωσίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ εξέφρασε τη πλήρη του αλληλεγγύη στη Μεγάλη Βρετανία, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλος ύποπτος πίσω από την επίθεση με δηλητήριο στους Ρώσους στη Μεγάλη Βρετανία από την ίδια τη Ρωσία.

Παράλληλα τη καταδίκη προς τη Τουρκία εξέφρασε και ο Πρόεδρος Τούσκ, λέγοντας πως το θέμα αυτό θα τεθεί και στον Πρόεδρο Ερντογάν στη Βάρνα και πως δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση, καθώς είναι πολλά τα προβλήματα στις σχέσεις τους. “Θα γίνει μεγάλη συζήτηση επί πολλών θεμάτων όπως τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία”, συμπλήρωσε ο Πολωνός Πρόεδρος. 

Στη συζήτηση για την Ευρωζώνη, ο Ντόναλντ Τούσκ είπε πως ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη και οι συνθήκες είναι ιδανικές για το Ευρώ, καλύτερες από ποτέ. Η συζήτηση αυτή, και ιδιαίτερα ο διάλογος για τη Τραπεζική Ένωση θα συνεχίστει τον Ιούνιο.

Για το Brexit, ο Πρόεδρος Τούσκ τόνισε πως είναι σημαντικό να μην υπάρχει ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας. 

Γιούνκερ: Δείξαμε ενότητα, αποφασιστικότητα και πραγματισμό
Σκληρότερη στάση τήρησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ για το εμπόριο λέγοντας πως “Η Ευρώπη θα προστατέψει το ελεύθερο εμπόριο σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς”, ασκώντας κριτική στις ΗΠΑ. Ο Γιούνκερ συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ έχουν πλέον κατανοήσει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχωριστεί, προσθέτοντας όμως πως οι ΗΠΑ θέλουν συμφωνία για το Εμπόριο μέχρι τη 1η Μαΐου, κάτι που ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεν θεωρεί εφικτό. 

Αναφορικά με τη Τουρκία και αναφερόμενος στη Σύνοδο στη Βάρνα, ο Πρόεδρος Γιούνκερ τόνισε πως έχει μεικτά συναισθήματα για τη Σύνοδο αυτή, διότι οι εντάσεις αυξάνονται και ευελπιστεί πως θα έχουν την ευκαιρία να έχουν μια έντιμη και παραγωγική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, χωρίς όμως υπαναχωρήσεις στα θέματα που αφορούν την ΕΕ. 

Αναφορά και στη τρομοκρατική επίθεση στη Νότια Γαλλία έκαναν αμφότεροι Τούσκ και Γιούνκερ εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία και τον λαό της 


Μακρόν: Αντίθετη η Τουρκική στάση προς τον ΟΗΕ
Ξεκάθαρος ήταν στην τοποθέτηση του με την ολοκλήρωση της Συνόδου ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, καταδικάζοντας τη στάση της Τουρκίας, λέγοντας πως η στάση της γείτονος σε Κύπρο και Αιγαίο, είναι τόσο ενάντια στην ΕΕ όσο και στις συνθήκες του ΟΗΕ. 

Ικανοποίηση από Κύπρο
Εμφανής ήταν η ικανοποίηση από τη Κυπριακή πλευρά από το κείμενο συμπερασμάτων για τη Τουρκία και τις έκνομες ενέργειες απέναντι στην ίδια και την Ελλάδα. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Ανασταασιάδης δήλωσε πως “από τα συμπεράσματα διαφαίνεται η καταδίκη με απερίφραστο τρόπο της Τουρκίας για τις διαρκείς ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κυπριακής δημοκρατίας και επ’ αυτού αποφαίνεται και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”, σημείωσε.

Μάλιστα ο Πρόεδρος τόνισε πως τη Δευτέρα στη Βάρνα θα υπάρχει ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό μέτωπο έναντι στη Τουρκία.  

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Και την Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία

την εχει καταδικάσει ολη η υφήλιος αλλά οι Ρώσοι την συνεχίζουν. Αν δεν έχεις δύναμη ο ίδιος μην περιμένεις από τους άλλους να σε σώσουν. Πρέπει να είμαστε προτετοιμασμένοι καλά.

ποια ευρώπη ?

ναι του έκαναν την μούρη κρέας του Ταγίπ, στάχτη στα μάτια μας ρίχνουν μια ζωή το κακομαθημένο παιδί όλης της υφηλίου ήταν η Τουρκία κι έχουν όλες οι μεγάλες βιομηχανίες τις εγκαταστάσεις τους εκεί. Τίποτα δεν πρόκειται ν αλλάξει. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε ότι μόνοι μας θα πρέπει να προχωρήσουμε και ν αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις τόσο καλύτερα θα είναι για εμάς !! Τούρκος καλός γίνεται ??

Αγύριγο κεφάλι

OYΔΕΠΟΤΕ κατά το παρελθόν, το πρόσφατο ή το απώτερο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ΤΑΧΘΕΙ τόσο σθεναρά ΥΠΕΡ της Ελλάδος και ΚΑΤΑ της Τουρκίας, με ΣΚΛΗΡΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ της προς την Δεύτερη._____________Είναι ΚΑΙ ΑΥΤΟ μία ακόμη ΕΠΙΤΥΧΙΑ του ταπεινού Τσίπρα και της Ενδόξου ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!_______Διότι επί offshore-ΔΕΞΙΑΣ ΜΟΝΟ μπάτσες τρώγαμε!______________ΚΑΙ από την Ευρώπη!_______Όχι μόνο από την Τουρκία!..

oie @17.36@

KAI OI TOYΡΚΟΙ ΣΕ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΟΥ ΣΤΑ ............. !!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xrisoxoidis_mak2

Δείτε την ανάρτηση στο Twitter του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την υπόθεση βιαιοπραγίας από αστυνομικό εις βάρος 11χρονου στο Μενίδι - Δείτε το επίμαχο βίντεο που καταγράφει το περιστατικό - Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν σήμερα οι αστυνομικοί που εμπλέκονται ενώ διατάχθηκε ΕΔΕ

keramews543

Η επόμενη μέρα από την ψήφιση του άρθρου 50, που δίνει τη δυνατότητα διορισμού εκπαιδευτικών, αποφοίτων Κολεγίων, στη δημόσια εκπαίδευση, ανοίγει νέα σελίδα στην Παιδεία - Τι θα ισχύει από δω και στο εξής - Η πολιτική αντιπαράθεση και οι «απαντήσεις» Κεραμέως στην αξιωματική αντιπολίτευση

72
panagiotopoulos01-mesaq

Ο,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται, επανέλαβε απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του - Η Ελλάδα δεν προκαλεί, δεν θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια δήλωσε ο υπουργός Άμυνας  και πρόσθεσε ότι « η προσπάθειά μας για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εκεί κατατεινει ώστε να μην υπάρξει η στιγμή που θα μπορέσει να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός»

178