Ο Τραμπ τίμησε την 25η Μαρτίου: Οποιαδήποτε πρόκληση θα την αντιμετωπίσουμε μαζί

Ο Τραμπ τίμησε την 25η Μαρτίου: Οποιαδήποτε πρόκληση θα την αντιμετωπίσουμε μαζί

Με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, τη Δημοκρατία και αστεία για την παραμονή του για άλλη μια 7ετία στον Λευκό Οίκο η ομιλία Τραμπ

Στην σημασία της εθνικής επετείου για την ελληνική ανεξαρτησία αλλά και στις κοινές αξίες που διέπουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης που παρέθεσε την Πέμπτη το απόγευμα στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε: «Όπως οι πρόγονοί μας, έτσι και εμείς θα αντλήσουμε δύναμη και από τους δεσμούς της ιστορίας και του πολιτισμού που ενώνουν τις χώρες μας και διαμορφώνουν το πεπρωμένο μας. Και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας στις αξίες και τις αρχές που καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Και είμαστε ενωμένοι στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας σήμερα και για πάντα».

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως την «γενέτειρα της δημοκρατίας και του Δυτικού Πολιτισμού», υποστηρίζοντας πως οι κοινές ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες ενέπνευσαν τους πολίτες σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου να αναλάβουν δράση και να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σημειώσει την βαθιά επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Παντού γύρω μας, εδώ στις ΗΠΑ, βλέπουμε την βαθιά επίδραση του ελληνικού πολιτισμού, της τέχνης και της φιλοσοφίας. Οι πατέρες (της αμερικανικής δημοκρατίας) συμβουλεύτηκαν την σοφία των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών όταν έγραφαν το δικό μας Σύνταγμα. Ήξεραν τι έκαναν. Οι στρατηγοί, οι επιστήμονες, οι δικηγόροι και οι εκπαιδευτικοί μας συνεχίζουν να βρίσκουν έμπνευση στα έργα των αρχαίων Ελλήνων. Και σε όλη αυτή την πρωτεύουσα, από το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι το Μνημείο του Λίνκολν και τον όμορφο Λευκό Οίκο, βλέπουμε την μεγαλοπρέπεια της ελληνικής αρχιτεκτονικής».


Προκαλώντας το γέλιο των παρευρισκομένων, ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως θα βρίσκεται για επτά ακόμα χρόνια στον Λευκό Οίκο για να γιορτάζει την επέτειο της ελληνικής ανεξαρτησίας.

«Τιμούμε την ελληνική ανεξαρτησία εδώ στο Λευκό Οίκο από το 1987, μια παράδοση που γνωρίζουμε ότι θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια. Θα είμαι μαζί σας μόνο για τα επόμενα επτά».

Κλείνοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι κοινές πολιτισμικές αξίες αποτελούν την βάση πάνω στην οποία οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν μαζί τις οποίες προκλήσεις εμφανιστούν στο μέλλον.

«Γιορτάζοντας την ελληνική ανεξαρτησία, τιμούμε αυτήν την επιρροή και θυμόμαστε την κοινή μας κληρονομιά. Ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στο ότι οποιαδήποτε πρόκληση κι αν εμφανιστεί στο μέλλον, θα την αντιμετωπίσουμε μαζί. Θα είμαστε όλοι μαζί, ως μέλη μιας μεγάλης κοινότητας εθνών».

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στις κοινές αξίες που υπάρχουν ανάμεσα στην ελληνική επανάσταση και τις ιδρυτικές αρχές της αμερικανικής δημοκρατίας. 

«Η Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας μιλάει για αλήθειες που είναι αυτονόητες: την ισότητα όλων των ανθρώπων και τα δικαιώματά τους, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης. Ο Ελληνικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας που ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821 είναι ένα καλό παράδειγμα. Την ημέρα εκείνη, ο ελληνικός λαός έπρεπε να ξεσηκωθεί εναντίον των καταπιεστών του και να δώσει έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα που απαιτούσε τεράστιες θυσίες για να κατακτήσει αυτές τις αυταπόδεικτες αλήθειες, δηλαδή την ελευθερία και την ανεξαρτησία τόσο σε ατομικό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Χρησιμοποιώντας ως έναυσμα τις κοινές πολιτισμικές αρχές και αξίες, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε έκκληση στον πρόεδρο Τραμπ να στηρίξει την θρησκευτική ελευθερία του Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την προώθηση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό καθώς και την εξεύρεση μιας νέας ονομασίας για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που, όπως είπε, θα είναι ιστορικά έγκυρη.

«Κύριε Πρόεδρε, είμαστε ευγνώμονες που μοιράζεστε μαζί μας αυτές τις ζωτικής σημασίας αμερικανικές και οικουμενικές αρχές. Παρακαλούμε να συνεχίσετε να τις επιβεβαιώνετε, ακόμα περισσότερο σε αυτόν τον ταραγμένο κόσμο. Ζητάμε, επιπλέον, την ιδιαίτερη προσοχή σας στις συνεχείς αδικίες που υπέστη το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σε θέματα που αφορούν την θρησκευτική ελευθερία. Σας ζητούμε με ειλικρίνεια να μιλήσετε εκ μέρους όλων μας για μια δίκαιη λύση στην παρατεταμένη και τραγική διαίρεση της Κύπρου και στο θέμα για μια κατάλληλη και ιστορικά έγκυρη ονομασία για την πΓΔΜ».

Τέλος, ο σεβασμιότατος σημείωσε πως οι οικουμενικές αξίες που διέπουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρες.

«Όταν γιορτάζουμε την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, γιορτάζουμε μια αρχή, αλλά όχι μια ολοκλήρωση. Ο αγώνας για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι ημιτελής. Σας ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε, που στέκεστε μαζί μας, που αγωνίζεστε για εμάς και που μιλάτε για τις οικουμενικές και αιώνιες αλήθειες της ζωής και της ελευθερίας».

Η συγκεκριμένη δεξίωση συνιστά ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα, καθώς η Ελληνική και η Ιρλανδική κοινότητα είναι ο μόνες εθνικές ομάδες στις ΗΠΑ οι εθνικές επέτειοι των οποίων εορτάζονται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο. Ο γνωστός ελληνοαμερικανός λομπίστας Μάικ Μάνατος τόνισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν έχει απλώς έναν επικοινωνιακό χαρακτήρα, αλλά, όπως εξήγησε, αποτελεί ένα θεσμό που αποδίδει ουσιαστική πολιτική επιρροή στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.

«Σε μια χώρα σχεδόν 320 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου έχουμε χιλιάδες οργανώσεις που προσπαθούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον του προέδρου, έχουμε δημιουργήσει μια εκδήλωση-θεσμό που μας επιτρέπει να συναντούμε τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Και ως αποτέλεσμα, όλα τα ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είναι όντως μοναδική η ευκαιρία που έχει κάθε χρόνο ο Αρχιεπίσκοπος μας. Μπορεί να συναντήσει κατ' ιδίαν τον πρόεδρο και να συζητήσει ουσιαστικά θέματα που μας απασχολούν». ΣΧΟΛΙΑ (132)

Προεδρε Τραμπ

Ευχαριστουμε για την τιμη που μας κανετε να γιορταζετε μαζι με τους Ελληνες ομογενεις την 25η Μαρτιου, την ημερα αγωνα των Ελληνων για την απελευθερωση. Σε φυσιολογικες συνθηκες θα ηταν εκει ο Ελληνας πρωθυπουργος, αλλα απο το 2010 με τα μνημονια η Ελλαδα εχει γινει ενα τρελαδικο με αποκορυφωμα σημερα να εχουμε μια κυβερνηση εθνομηδενιστων και πατριδοκτονων. Με τη συνεχιση των μνημονιων και τα ανοιχτα συνορα καταπιεζει αφορητα τα δικαιωματα των Ελληνων και της Δημοκρατιας. Σε παρακαλω προεδρε κανε οτι μπορεις καλο για την Ελλαδα να ξερεις οτι πολλοι Ελληνες σε παραδεχονται.

Έτσι πρόεδρε , ΣΕ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

Προεδραρα , Εσυ θα βοηθήσεις λίγο με τους Τουρκους και εγώ θα έρθω να βοηθήσω εκεί με τα ΚΟΡΜΙΑ. Γιατί σε εχουνε ΞΕΖΟΥΜΙΣΕΙ

Κόρνας

Γκόρνασούργελο. Ρε ζούδια τι ψηφίσατε...

Μάλιστα...

Αυτά είπε ο Τράμπ και μετά πούλησε πυραύλους πάτριοτ στους Τούρκους.

@Μάλιστα

Δεν λένε αυτό που εννοούν και δεν εννοούν αυτό που λένε. Και όταν οι ειδησεις ξεφύγουν από τον έλεγχο, κατηγορούν τις φήμες.

Και η Μερκελ όλα τα υπόλοιπα

30+ άδειες για πώληση όπλων στον Ερντογαν Η ΕΤΑΙΡΟΣ ΣΑΣ , προοδευτικανια

@

Ζήτω η ΕΛΛΑΣ ! Ζήτω η Ομογένεια της Αμερικής !

JOHN

ΌΛΑ ΣΌΟΥ. ΓΙΑΥΤΌ ΠΈΤΑΞΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΕΡΓΆΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΛΕΥΚΌ ΟΊΚΟ? ΠΡΏΤΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΉΡΕ ΤΟΥΣ ΨΉΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΆ. .....ΌΤΙ ΛΈΕΙ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΚΑΜΊΑ ΑΞΊΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΝΕΊ ΌΤΑΝ ΈΧΟΥΜΕ ΖΌΡΙ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΠΟΥΛΗΣ ΤΑ ΝΈΑ ΚΟΥΝΕΛΆΚΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

Η Δύση τελείωσε

Τραμπ,πλήρωσε πρώτα τα 20 τρις που χρωστάς,και μετά βλέπουμε.

Μουεζινης

Θα μπορεσει καποιος λοβοτομημενος να απαντησει χωρις παπα%% γιατι κραζετε μονο τους ορθοδοξους χριστιανους τελικα? Κραξτε λιγο μουσουλμανους και μωαμεθ αν ειστε οπως λετε αθεοι, αλλιως φατε καμια χωλς...

@Μουεζινης

Να φας ΕΣΥ τη Χώλς, λοβοτομημένε ταλιμπανάκο! Όποιον θέλουμε θα κράζουμε, δε θα σου δώσουμε το λόγο!

...

Κι αυτούς τους κράζουμε, ψάξε λίγο καλύτερα.

Seirios

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ Κ. ΤΡΑΜΠ!! Ο ΘΕΌΣ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΊ ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΉ!!

Γιατρος

ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ του εξωτερικου ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΩ την ΑΔΙΑΡΗΚΤΗ σχεση ΕΛΛΑΔΑΣ και ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. Ο σιγουρος τροπος να βρεις ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΗΝΕΣ και ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ειναι στην εκκλησια. Οπως και στηριξη, βοηθεια, νοιαξιμο απο ΕΛΛΗΝΕΣ. Λυπαμαι αλλα οι Ελληνες στην Πατριδα δε λειτουργουν παντα ετσι. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙΤΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΘΕΙΤΕ, ΣΥΝΕΝΩΘΕΙΤΕ, μακρια απο κοματα και πολιτικες

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης