Αποστάσεις Τσίπρα από την ευρωπαϊκή γραμμή για κυρώσεις στη Ρωσία

Αποστάσεις Τσίπρα από την ευρωπαϊκή γραμμή για κυρώσεις στη Ρωσία

Με αφορμή τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα στη Βρετανία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην Μεγάλη Βρετανία και τον βρετανικό λαό, αλλά τόνισε ότι η Ε.Ε πρέπει να ερευνήσει πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα το γεγονός 

Αποστάσεις Τσίπρα από την ευρωπαϊκή γραμμή για κυρώσεις στη Ρωσία
Αποστάσεις κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την πιθανότητα σκληρότερης καταδίκης της Ρωσίας μετά το περιστατικό δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκρίπαλ  με άγνωστη ουσία στο Σαλίσμπουρι του Γουΐλτσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας. 

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο στις Βρυξέλλες, όπου οι 28 θα συζητήσουν την αντίδραση της ΕΕ στην ρωσική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ρωτήθηκε από ξένους δημοσιογράφους για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στην Μεγάλη Βρετανία και τον βρετανικό λαό, αλλά τόνισε ότι η Ε.Ε πρέπει να ερευνήσει πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα το γεγονός.

Σύμφωνα με αρκετά  ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, η Ελλάδα ήταν η χώρα που είχε μπλοκάρει προσφάτως την σκληρή καταδίκη της Ρωσίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών – μελών, μετά το περιστατικό στο Σαλίσμπουρι. 
Κλείσιμο

Δείτε πώς σχολίασε τις δηλώσεις Τσίπρα ο Michael Birnbaum, επικεφαλής του γραφείου της «The Washington Post» στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκράτησε την ΕΕ από σκληρότερη καταδίκη της Ρωσίας μετά την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα στο Σαλίσμπουρι:





Διαβάστε το σχόλιο του Daniel Brössler, ανταποκριτή της Süddeutschen Zeitung στις Βρυξέλλες για τις δηλώσεις Τσίπρα σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Για «πιο αδύναμο» λεκτικό απ' ότι αναμενόταν επικρίνει τον Έλληνα πρωθυπουργό ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας.


Τσίπρας για Τουρκία: Να είμαστε σκεπτικιστές αλλά να κρατήσουμε ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας

Εις ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την εισβολή του τουρκικού στρατού στο Αφρίν της Συρίας ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «πρέπει να είμαστε αρκετά σκεπτικοί με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι πως η τουρκική πλευρά πρέπει να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα αλλά να κρατήσουμε τον δίαυλο επικοινωνίας ανοικτό». 

Τι είπε ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για το κοινό μας μέλλον, χρειαζόμαστε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωζώνη με ένα ισχυρό κοινωνικό πυλώνα και χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη τραπεζική ένωση που θα μας προστατεύει.

Αυτές τις ημέρες, με τις δύσκολες γεωπολιτικές εξελίξεις, χρειαζόμαστε μια Ευρώπη με ισχυρό  διεθνή και περιφερειακό ρόλο και αυτό πρωτίστως σημαίνει την υποστήριξη όλων των Κρατών Μελών έναντι παραβιάσεων απο τρίτες χώρες. 

Υποθέτω πως σήμερα θα συζητήσουμε τα θέματα της Τουρκίας και του Σάλισμπουρι (αναφορά στην δολοφονία δύο Ρώσων στη Μεγάλη Βρετανία) και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας» ήταν η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου για τις εταιρείες ψηφιακής οικονομίας

Ιδιαίτερα αιχμηρός στο ζήτημα των "φορολογικών παραδείσων" ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς, όπως είπε, πλήττουν την αναγκαία για την Ευρωπαϊκή Ενωση έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης, η οποία είναι θεμελιώδης για τους πολίτες. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης τη θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου στις εταιρείες ψηφιακής οικονομίας, με τη παράλληλη θέσπιση νομικού πλαισίου που θα αποτρέπει το transfer pricing και τη φοροαποφυγή. 

Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη φορολογικής σύγκλισης των κρατών μελών της Ε.Ε. που θα βάλει τέλος στον φορολογικό ανταγωνισμό που αποτελεί μια από τις αιτίες του κοινωνικού ντάμπιγκ.

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την ανάγκη να καθοριστεί ο δεσμευτικός χαρακτήρας του Πυλώνα Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων και βρήκε στήριξη από χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Σουηδία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό για την ελληνική κυβέρνηση δεν κλείνει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, επειδή αποτελεί διαρκή στόχο για την ελληνική πλευρά.











Δείτε live τις προσελεύσεις των ηγετών της ΕΕ για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες:




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης