Επαφές Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Παρουσίασε το σχέδιό του για προσέλκυση επενδύσεων

Επαφές Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Παρουσίασε το σχέδιό του για προσέλκυση επενδύσεων

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα είναι η «αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρώπης»

Το μήνυμα πως η Ελλάδα θα είναι η «αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρώπης» εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προς την αμερικανική πλευρά, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των επαφών που είχε με αξιωματούχους στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας είναι μοναδικά, όπως και το ανθρώπινο δυναμικό της. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια νέα κυβέρνηση που θα εγγυηθεί την ασφάλεια δικαίου και θα θεσπίσει ένα ελκυστικό και κυρίως σταθερό φορολογικό σύστημα».

Κοινή αναφορά σε όλες τις επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η ανησυχία των Αμερικανών αξιωματούχων για τη σταθερή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Μάλιστα, σε όλες τις συναντήσεις, η αμερικανική πλευρά έθεσε το ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400 από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, διαπιστώθηκΤε σύγκλιση απόψεων στο γεγονός ότι η τωρινή κρίσιμη συγκυρία χρειάζεται σοβαρούς και λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, ώστε η Τουρκία να μην απολέσει περαιτέρω τον δυτικό προσανατολισμό της.

Από την πλευρά του, κ. Μητσοτάκης διατύπωσε σε όλους τους αξιωματούχος το αίτημα για την άμεση επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο και κρατούνται στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης.

«Επισήμανα σε όλους τους συνομιλητές μου ότι είναι απολύτως αναγκαίο η Τουρκία να επιστρέψει άμεσα τους δύο αξιωματικούς στην Ελλάδα και να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας».

Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων συναντήσεων, ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τον περιφερειακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, ως ένας πυλώνας γεωπολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.

Για τον λόγο αυτό, ένα μεγάλο κομμάτι της ανάλυσης του επικεντρώθηκε στο πως η οικονομική του ατζέντα συνδέεται με μια ισχυρή γεωπολιτικά Ελλάδα, καθώς, όπως εξήγησε και στην ομιλία του στο CSIS, θεωρεί ότι είναι δύο αλληλένδετα θέματα.

Τουρκικές Κυρώσεις και F-35

Η συζήτηση με τον Αμερικανό βουλευτή Ντάνα Ροραμπάχερ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, περιστράφηκε γύρω από όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ροραμπάχερ είναι ένας από τους πιο θερμούς υποστηριχτές της επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία και ένα από τα ηγετικά στελέχη της προσπάθειας να μπλοκαριστεί η παράδοση των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην γειτονική χώρα.

Στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ντέιβιντ Μάλπας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας που του παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και έτσι να ανοίξουν τον δρόμο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θεωρούνται απαραίτητες για την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως οι ΗΠΑ επιζητούν οικονομική συνεργασία με χώρες που έχουν ελεύθερες αγορές και ανοιχτή οικονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας και το σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την επενδυτική εικόνα της Ελλάδας και να την καταστήσουν έναν ασφαλή επιχειρηματικό προορισμό για τους επενδυτές στο εξωτερικό.

Από τη συνάντηση προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν να δουν μια κινητικότητα εκ μέρους της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, καθώς θεωρούν ότι η οικονομική ανάκαμψη θα βοηθήσει τη χώρα να ενδυναμώσει την στρατηγική της θέση στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες.

Συνάντηση εφ' όλης της ύλης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν.

Σημειώνεται πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εν μέσω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και στο εν εξελίξει περιστατικό με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε και το Καπιτώλιο, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ. Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και για τα πιο επίκαιρα περιφερειακά ζητήματα.

Φιλικό Γεύμα Εργασίας με τον Ραντ Πολ

Με τον γερουσιαστή Ραντ Πολ, πρώην διεκδικητή του ρεπουμπλικανικού χρίσματος για την αμερικανική Προεδρία, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Τετάρτης για φιλικό γεύμα εργασίας. Οι δύο πολιτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο γερουσιαστής Ραντ Πολ στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της προηγούμενη χρονιάς.

   

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Πρώnv τoξότns vυv X.A

Ο Koύλns ήταν τόσες μέρες στην Αμερική και τον είδε ένας βoυλευτής και ένας γενικός γραμματέας. Αυτά παθαivεις όταν δεν αναγvωρίζεις τον ιμπεράτoρα έγκαιρα κι όταν έχεις στο επιτελεio σου oρ8oπoλιτικά σκouπiδια σαν τον Koυμoυτσάκο.

Ηλιας

Η μονη επενδυση που θα εφερνε ο Μητσοτακης θα ηταν η Eldorado Gold, που θα κατεστρεφε τις εκατονταδες τουριστικες επιχειρησεις στην Χαλκιδικη και η Taxibeat, η οποια χρηματοδοτειται μυστηριωδως απο μια offshore που εχει σχεση με αυτη, η Μαρεβα. Ο Τσιπρας τον τελευταιο χρονο εχει φερει παρα πολλες επενδυσεις στην Ελλαδα.

Κούληηηη !!!

Το χρωμοσαμπουάν να είναι .... Ζίμενς !!!!! Βλέπω πέτυχε η εμφύτευση μαλλιών. Η Βοστώνη φημίζεται για τους τριχο-γιατρούς .

Κανενας ομογενής δεν σας πέρνει στα σοβαρά ....

Δυστυχώς για σας κανένας δεν σας πέρνει έξω στα σοβαρά. Ούτε Τσίπρα ούτε εσένα κ. Μήτσο και Τάκη. Άλλωστε κανείς από τους δυό σας δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να κυβερνήσει τη χώρα. ( αυτό βέβαια ανάγεται από την εποχή Κωλέτη / Μαυροκορδάτου )..... Τύποις γίνεστε πρωθυπουργοί.... θα ήταν λογικότερο οι Έλληνες να ψήφιζαν για την Γερμανική Βουλή, μιας και αυτοί είναι στην πραγματικότητα οι διοικούντες...... Ηρθε πέρυσι ο Τσίπρας και γελούσε εδώ όλο το λόμπι. Τώρα έρχεσαι συ και συναντιέσαι με 1 αναπληρωτή υπουργό...... Σιγά τα αυγά. Πέρασε η εποχή των Μπους που είχαν επιβάλει στη κυβέρνηση Καραμανλή την αδελφή σου για το Εξωτερικών .... Κανένας επιχειρηματίας ΔΕΝ έρχεται να μπλέξει με ένα ασόβαρο κράτος που έχει σκοπό να ταλαιπωρεί και να θεωρεί έγκλημα την επιχειρηματικότητα. Το 2009 ο εκ Σικάγου ομογενής Χαράλαμπος Κοζώνης πήγε να αγοράσει την ΑΕΚ ..... Φύγε μακριά του λέω..... Και τι δεν άκουσε από τους βαλκάνιους. Και άλλοι πρόσφατα έπαθαν τα ίδια..... Ξέρεις τι λένε ολοι οι ομογενείς εδώ ;;;;; ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ, ΝΑ ΣΚΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΠΑΤΕ ΕΛΛΑΔΑ ... ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΑΣΑΡΕΛΑ. ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ. Αφού οι Έλληνες ονομάζουν την χώρα με τα χειρότερα επίθετα πώς περιμένετε από εμάς τους έξω ;;;;; Παρε λοιπόν το αεροπλάνο και πήγαινε πίσω Αθήνα κάποιοι ακόμα σας χειροκροτούν .... Κουράγιο μόνο στους φιλότιμους πατριώτες . Δεν νομίζω να χουν μείνει και πάρα πολύ....

Θα φτηνυνει το μ......ι

θα πεσει χρημα στην αγορα .......!!!!! αυξηση στον τουρισμο ....!!!!!!θα ερχονται οι ευρωπαιοι να πηδανε φτηνα ........Με αποτελεσμα , πολλα τα πηδηματα , πολλα τα ευρω ..... = αυξηση της οικονομιας .Επισης με νομο .....θα τιμωρειται αυστηρα ...( μεχρι ΚΑΙ με φυλακηση , ) οποιος Ελληνας εξυπηρετει ΤΣΑΜΠΑ .... τουριστρια ....ευρωπαια , θα υπαρχει τιμοκαταλογος . Παραδειγμα : σπαγκατο , καρεκλατο , π.....α , στα τεσσερα , κτλ. κτλ. ΤΕΡΜΑ τα χατηρια .....που τους καναμε μεχρι τωρα .-

Νικος

Βασικά δεν παρουσίασε κανένα απολύτως σχέδιο για προσέλκυση επενδύσεων. Το μόνο που έκανε ήταν αυτο που ξέρει να κάνει καλύτερα απο όλους. YES MAN !!

Σωκρατης

Και αυτό το κόμμα προηγείται πάνω απο 10% απο τον ΣΥΡΙΖΑ ??? Κάτι δεν πάει καλά εδώ

Αναπτυξιακη εκπληξη ....!!!!!!!!!

= η αναπτυξη ....θα φαει το κεφαλι της .( Μετα την αναπτυξη του Σαμαρα ....δωρεαν ιντερνετ , σε ΟΛΗ την Ελλαδα , δεν εχει κατι αλλο να αναπτυξει , εκτος και αν εννοει περισσοτερα ....απομα στους καδους απορρημματων ....περισσοτεροι ζητιανοι ......περισσοτερη εγληματικοτητα ...περισσοτερες δολοφονιες , αυτοκτονιες .....κτλ κτλ ....)

sigrino

Οταν ο υπουργισκος με τον βαψομαλια ταξιτζη του χθες προσπαθει να κλεισει την beat καποιος αλλος ριχνει στο τραπεζι προτασεις τεκμηριωμενες για επενδυσεις.Για να δουλεψω εγω,το παιδι μου,ο εγγονος μου ,η κορη μου,η γυναικα μου,ο ανηψιος μου και να μη φυγουν στο εξωτερικο και τους τρωνε οι καφετεριες στην Ελλαδα.Συγκρινω και αποφασιζω.

jiannis

Αν μας έγγραφες και μια δυο προτάσεις που καταλάβες οτι έκανε στους αμερικανους διότι εγώ δεν είδα καμια στο άρθρο?????

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4932330

Τουλάχιστον 15 χώρες, έπρεπε να εμφανίσουν στέρεο μέτωπο μέσα στο Συμβούλιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ είπε ο πρώην υπουργός μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

3
7dfc754bcc0ce3d544bab7f919801d8c

Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο άλλαξαν με τα γεωτρύπανα της Τουρκίας αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού - Αδειάζει ξανά τον Ακιντζί ο Τούρκος ΥΠΕΞ - Συγκρίνει την εισβολή στη Συρία με τον Αττίλα στην Κύπρο! -Ξεκαθαρίζει ότι μόνο αν ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει η Άγκυρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό 

7
pm0

H ρύθμιση αφορά σε όλες τις άδειες που εκδόθηκαν από 1-1-2006   - Στόχος η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων - Ανακοίνωσε ότι εντός του 2020 θα τεθεί υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος - Έστειλε μήνυμα στους τραπεζίτες ενόψει της αυριανής του συνάντησης: «Είναι άδικες οι χρεώσεις» - H ομιλία του πρωθυπουργού στο δείπνο του Economist

68
komision_main

Λόγω της επιθετικότητας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο - Η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίνει ή απορρίπτει κάθε χρηματοδοτική δράση της Ένωσης, υιοθέτησε μία επιθετική διατύπωση εναντίον της Άγκυρας

5