Για υψηλές επαφές στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης

Για υψηλές επαφές στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης

Θεσμικού χαρακτήρα επαφές με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου περιλαμβάνει το πρόγραμμα της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί μέσα στην εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Για υψηλές επαφές στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης
Δύο χρόνια μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και σε μια περίοδο με πολυσήμαντες εξελίξεις στην περιοχή μας, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε πρόσκληση για να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και να έχει συναντήσεις με σημαίνοντα πρόσωπα της αμερικανικής πρωτεύουσας που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Τα καυτά γεωστρατηγικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής μας και η αναστάτωση που προκαλούν τα θέματα της οικονομίας και ειδικά των αναγκαίων επενδύσεων στη χώρας μας, αλλά και η εφαρμογή των κανόνων δικαίου και η απρόσκοπτη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών θα βρίσκονται, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, στο επίκεντρο των «στοχευμένων», όπως χαρακτηρίζονται, επαφών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Το ταξίδι που οργανώθηκε σε συνεργασία με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, με τον οποίο συναντήθηκε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης, λαμβάνει χώρα σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία η αμερικανική κυβέρνηση από τη μια αποδυναμώνεται εξαιτίας των παραιτήσεων από το επιτελείο του προέδρου Τραμπ, από την άλλη, όμως, ενισχύει το έρεισμά της στο εσωτερικό καταφεύγοντας στον εμπορικό πόλεμο με τον υπόλοιπο πλανήτη. 

Κλείσιμο
Στην Πειραιώς, πάντως, θεωρούν ότι «θεμέλιος λίθος του διαχρονικού ενδιαφέροντος που δείχνουν οι Αμερικανοί για την περιοχή μας είναι η σταθερότητα και η συνέχεια». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εκτιμούν από το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «οι Αμερικανοί ιθύνοντες, που γνωρίζουν ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βλέπουν στο πρόσωπό του τον πολιτικό ηγέτη ο οποίος μετά τις εκλογές θα αναλάβει το έργο της επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα». 

 Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ξεκινάει σήμερα, Δευτέρα, από τη Βοστόνη και το κολέγιο (Boston College) όπου σπουδάζει ο γιος του Κωνσταντίνος. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. 

Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, που θεωρείται δεξί χέρι του Ρεξ Τίλερσον, με τον οποίο θα ανταλλάξει απόψεις για τα γεωπολιτικά ζητήματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που βρίσκονται σε έξαρση με αιχμές τις απειλές και τις επιθετικές ενέργειες της Αγκυρας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών για να συναντήσει τον αναπληρωτή υπουργό Ντέιβιντ Μάλπας για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην οικονομία και όλα όσα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα μετά το τέλος των προγραμμάτων στήριξης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Κατόπιν θα έχει διαδοχικές επαφές με στελέχη του Κογκρέσου. Θα συναντηθεί με τους γερουσιαστές Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ραντ Πολ, ο οποίος είχε διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα απέναντι στον νυν πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, συγκαταλέγεται στους θερμούς φίλους της Ελλάδας και είναι γνώριμος του κ. Μητσοτάκη, και Μάικ Λι, από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, καθώς και με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής.

Υψηλής σημασίας και ιδιαίτερου συμβολισμού θεωρούν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και την πρόσκληση που έλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για να εκφωνήσει ομιλία σε ειδική εκδήλωση που οργανώνει ένα από τις σημαντικότερα think tanks της Ουάσινγκτον, όπως είναι το Center for Strategic and International Studies (CSIS). 

Το αμερικανικό τετραήμερο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κλείσει στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει «διάφορα ραντεβού επενδυτικού ενδιαφέροντος», ενώ θα συμμετάσχει σε event που διοργανώνουν προς τιμήν προσωπικότητες από την Ομογένεια. Με πρωτοβουλία των οικογενειών Κατσιματίδη και Ψαρού θα παρατεθεί δείπνο με 250 προσκεκλημένους από την ελληνοαμερικανική επιχειρηματική και επιστημονική αφρόκρεμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης