Βενιζέλος: Ο Τσίπρας ζητά συναίνεση στο θέμα των Σκοπίων για να καλύψει το κενό από την στάση Καμμένου

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας ζητά συναίνεση στο θέμα των Σκοπίων για να καλύψει το κενό από την στάση Καμμένου

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει από την αντιπολίτευση συναίνεση στην εξωτερική πολιτική αλλά στήριξη στην εσωτερική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως έγινε με το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας ζητά συναίνεση στο θέμα των Σκοπίων για να καλύψει το κενό από την στάση Καμμένου
Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε απόψε σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση με θέμα: «Με αφορμή το όνομα: Συγκυρία και στρατηγική στα Βαλκάνια» ποια είναι η θέση του για τη λύση ονόματος της ΠΓΔΜ λέγοντας: «Η λύση για το όνομα είναι ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο οποίος θα ήταν πολύ καλό να ήταν σλαβικά διατυπωμένος και αμετάφραστος, αλλά αυτό που έχει μείζονα σημασία είναι η χρήση και εσωτερική και διεθνής. Αρα πρέπει να υιοθετηθεί και ως εσωτερικό όνομα. Πρέπει οι περίπου 135 χώρες που έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό όνομα «Μακεδονία» να προβούν σε διορθωτική πράξη αναγνώρισης με το νέο σύνθετο όνομα το όποιο ισχύει erga omnes».

Επίσης υπογράμμισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία είναι ισχυρή διεθνής συμφωνία και η συνταγματική μεταβολή της γειτονικής χώρας με τη εξάλειψη των αλυτρωτικών διατάξεων αποτελεί σεβασμό προς αυτήν.

Ασκώντας σκληρή κριτική ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταφέρθηκε κατά του Αλέξη Τσίπρα , υποστηρίζοντας ότι ζητάει προσχηματικά συναίνεση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ για να καλύψει το κενό που προκαλεί η στάση του Πάνου Καμμένου.

Κλείσιμο
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει από την αντιπολίτευση συναίνεση στην εξωτερική πολιτική αλλά στήριξη στην εσωτερική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως έγινε με το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015 που παρασχέθηκε γενναιόδωρα και μετά πήγαμε σε συγκρουσιακές εκλογές. «Τώρα ζητούν την συναίνεση και μετά κάνουν επίθεση, λέγοντας ότι είναι οι κήρυκες της κάθαρσης, είναι οι σταυροφόροι της αλήθειας, έναντι του παλαιού πολιτικού συστήματος του», είπε .

Ειδικότερα για την στάση που ακολουθεί η κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι μετατοπίζει την διαπραγματευτική γραμμή από το διεθνές πεδίο στο εσωτερικό κι έκανε λόγο για «εθνικολαϊκισμό». Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας δεν κάνει μόνο εξωτερική πολιτική, κάνει πολιτική κατά των θεσμών, πολιτική σε σχέση με την οικονομία.« 'Αλλαξαν άποψη και τώρα καμαρώνουν επειδή τους λένε, ναι είστε το καλύτερο delivery boy!", τόνισε ο Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε τα συλλαλητήρια λέγοντας ότι σέβεται πάρα πολύ όσους πήγαν στα συλλαλητήρια, χωρίς να ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των διοργανωτών καθώς πήγαν εκεί για να εκφράσουν την αγωνία τους, πήγαν εκεί για να εκφράσουν την έλλειψη προοπτικής, την προσβολή που νιώθουν ότι έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου το 2008.« Αν χαθεί χάθηκε και το παιχνίδι», τόνισε κι εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία επειδή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για διαφορετικό στόχο μόνη της , χωρίς συναίνεση των κομμάτων.

«Αμφισβητώ τη δυνατότητα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί. Η λύση πρέπει να είναι συνολική κι ολοκληρωμένη. Είναι λάθος να συζητείται σύνθετη ονομασία και αργότερα τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα. Πρέπει να είναι erga omnes και να αλλάξει το Σύνταγμα» είπε.

Ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Σαββαϊδης εξήγησε τους διπλωματικούς χειρισμούς που έγιναν για να επιτευχθεί η απόφαση στο Βουκουρέστι ενώ ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στα βήματα και τις διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί η Ενδιάμεση Συμφωνία.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο Βασίλης Κ. Γούναρης, καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Κωνσταντίνα Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης