Βενιζέλος: Ο Τσίπρας ζητά συναίνεση στο θέμα των Σκοπίων για να καλύψει το κενό από την στάση Καμμένου

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας ζητά συναίνεση στο θέμα των Σκοπίων για να καλύψει το κενό από την στάση Καμμένου

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει από την αντιπολίτευση συναίνεση στην εξωτερική πολιτική αλλά στήριξη στην εσωτερική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως έγινε με το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε απόψε σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση με θέμα: «Με αφορμή το όνομα: Συγκυρία και στρατηγική στα Βαλκάνια» ποια είναι η θέση του για τη λύση ονόματος της ΠΓΔΜ λέγοντας: «Η λύση για το όνομα είναι ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, ο οποίος θα ήταν πολύ καλό να ήταν σλαβικά διατυπωμένος και αμετάφραστος, αλλά αυτό που έχει μείζονα σημασία είναι η χρήση και εσωτερική και διεθνής. Αρα πρέπει να υιοθετηθεί και ως εσωτερικό όνομα. Πρέπει οι περίπου 135 χώρες που έχουν αναγνωρίσει με το συνταγματικό όνομα «Μακεδονία» να προβούν σε διορθωτική πράξη αναγνώρισης με το νέο σύνθετο όνομα το όποιο ισχύει erga omnes».

Επίσης υπογράμμισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία είναι ισχυρή διεθνής συμφωνία και η συνταγματική μεταβολή της γειτονικής χώρας με τη εξάλειψη των αλυτρωτικών διατάξεων αποτελεί σεβασμό προς αυτήν.

Ασκώντας σκληρή κριτική ο Ευάγγελος Βενιζέλος καταφέρθηκε κατά του Αλέξη Τσίπρα , υποστηρίζοντας ότι ζητάει προσχηματικά συναίνεση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ για να καλύψει το κενό που προκαλεί η στάση του Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει από την αντιπολίτευση συναίνεση στην εξωτερική πολιτική αλλά στήριξη στην εσωτερική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως έγινε με το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015 που παρασχέθηκε γενναιόδωρα και μετά πήγαμε σε συγκρουσιακές εκλογές. «Τώρα ζητούν την συναίνεση και μετά κάνουν επίθεση, λέγοντας ότι είναι οι κήρυκες της κάθαρσης, είναι οι σταυροφόροι της αλήθειας, έναντι του παλαιού πολιτικού συστήματος του», είπε .

Ειδικότερα για την στάση που ακολουθεί η κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι μετατοπίζει την διαπραγματευτική γραμμή από το διεθνές πεδίο στο εσωτερικό κι έκανε λόγο για «εθνικολαϊκισμό». Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας δεν κάνει μόνο εξωτερική πολιτική, κάνει πολιτική κατά των θεσμών, πολιτική σε σχέση με την οικονομία.« 'Αλλαξαν άποψη και τώρα καμαρώνουν επειδή τους λένε, ναι είστε το καλύτερο delivery boy!", τόνισε ο Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε τα συλλαλητήρια λέγοντας ότι σέβεται πάρα πολύ όσους πήγαν στα συλλαλητήρια, χωρίς να ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των διοργανωτών καθώς πήγαν εκεί για να εκφράσουν την αγωνία τους, πήγαν εκεί για να εκφράσουν την έλλειψη προοπτικής, την προσβολή που νιώθουν ότι έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου το 2008.« Αν χαθεί χάθηκε και το παιχνίδι», τόνισε κι εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία επειδή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για διαφορετικό στόχο μόνη της , χωρίς συναίνεση των κομμάτων.

«Αμφισβητώ τη δυνατότητα της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί. Η λύση πρέπει να είναι συνολική κι ολοκληρωμένη. Είναι λάθος να συζητείται σύνθετη ονομασία και αργότερα τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα. Πρέπει να είναι erga omnes και να αλλάξει το Σύνταγμα» είπε.

Ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Σαββαϊδης εξήγησε τους διπλωματικούς χειρισμούς που έγιναν για να επιτευχθεί η απόφαση στο Βουκουρέστι ενώ ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Καραϊτίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στα βήματα και τις διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί η Ενδιάμεση Συμφωνία.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο Βασίλης Κ. Γούναρης, καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Κωνσταντίνα Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Λουδοβίκος

Ο Μητσοτάκης υστερεί απέναντι στη Χρυσή Αυγή στην εκκλησία, τις ένοπλες δυνάμεις, την στήριξη της εθνικής παραγωγής έναντι ιδιωτικοποιήσεων, την πάταξη της διαφθοράς και το μεταναστευτικό, οπότε δημιουργεί ζήτημα για τον Καμμένο, πρώτα για τον Γιανουσάκη, μετά για την Σαουδική Αραβία και τώρα για τα Σκόπια ώστε να τον παρουσιάσει ως ανάξιο εταίρο σε κρίσιμα ζητήματα, ακόμα και εάν δεν ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αρνητικές ψήφους μερικών βουλευτών από ΑΝΕΛ, ώστε όταν σκάσει κάποιο από τα παλιά ή καινούργιο σκάνδαλο να δικαιολογηθεί πρόταση μομφής εναντίον αυτού και όχι του Τσίπρα, προτρέποντας την Φώφη που από το κόμμα της θα έχει περάσει το όνομα να μπει στην κυβέρνηση με προτροπή Σοσιαλιστών Ευρώπης, λόγω της ικανοποίησής τους από το Μνημόνιο που ολοκληρώνεται, γιατί είτε αρνηθεί και πέσει η κυβέρνηση και πτωχεύσει η χώρα λόγω μη εφαρμογής των μέτρων είτε μπει και καταρρεύσει μαζί με την κυβέρνηση όταν εξαντληθούν οι αντοχές της χώρας, ο Κούλης θα έχει σίγουρες τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ που θα πατώσει, συσπειρώνοντας το ναι στο δημοψήφισμα όπως πρότεινε ο Σημίτης, αφού η τραγωδία με την οποία θα συνοδευτεί το τέλος της Κυβέρνησης θα στείλει κατευθείαν όλους τους αριστερούς στη Χρυσή Αυγή, συσπειρώνοντας το 61 % του όχι, ώστε λόγω του φόβου των Ελλήνων για τιμωρία από την Ευρώπη λόγω επερχόμενης ακραίας κυβέρνησης εν μέσω ανόδου της ακροδεξιάς σε Ιταλία, Ολλανδία και Γερμανία, της πόλωσης όχι μεταξύ δεξιάς και αριστεράς αλλά μεταξύ μετριοπαθών και λαϊκιστών που δικαιολογεί τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό του, της σιγουριάς ότι είναι σίγουρος νικητής ως κεντρώος λόγω της παρουσίας αριστερού Βαρουφάκη που προτρέπει πολλούς να κυνηγήσουν βολέματα σε μια σίγουρα γκρεμισμένη χώρα και της σύγκρισης της Χρυσής Αυγής με τον ΣΥΡΙΖΑ ως λαϊκιστές που θα κάνουν άλλα από αυτά που προσδοκούσαν οι ψηφοφόροι, θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ποσοστά εθνάρχη σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική, προκειμένου να μπορεί να κάνει όταν πάρει την εξουσία αυτά που προοριζόταν ανέκαθεν και δεν μπορούσε να το κρύψει: κατάργηση μετρητών, στρατού και συντάξεων, ξεπούλημα κάθε δημόσιας περιουσίας, διαχωρισμός εκκλησίας-κράτους, νομιμοποίηση της φεουδαρχίας όπου κάθε πλούσιος θα μπορεί να αγοράσει τα πάντα χωρίς κανένα κρατικό έλεγχο, ασυδοσία σε κατασχέσεις πρώτης κατοικίας με πλειστηριασμούς, εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και κυριαρχία των τραπεζιτών όπως ο Στουρνάρας χωρίς καμία διάκριση των εξουσιών, ενώ με 180 βουλευτές μπορεί να αλλάξει πολίτευμα σε μοναρχία

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis_mnimosino_main

Περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών - Συγκροτείται μία αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, για την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας - Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή

3
kypros_aoz

Η Κύπρος θέτει ως προϋπόθεση για να συζητήσει περαιτέρω διασφαλίσεις στους Τουρκοκύπριους για το φυσικό αέριο να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σε τελικό στάδιο

polakisq

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας καλείται να δώσει εξηγήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για δυο δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, έπειτα από μηνύσεις των Γιάννη Στουρνάρα και Σταμάτη Πουλή για το ΚΕΕΛΠΝΟ

50
KINAL_KO1

Στην πρώτη του ερώτηση στη Βουλή, το ΚΙΝΑΛ ζητά αναλυτικά στοιχεία για τον στρατό των γενικών και ειδικών γραμματέων, μετακλητών και δημοσιογράφων που διορίστηκαν σε υπουργεία – Επίσης ρωτά για το κόστος των διορισμών

4