Με το βλέμμα στραμμένο στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων

Με το βλέμμα στραμμένο στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων

Στις 17 η συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους διαμεσολαβητές των δύο χωρών - Αντιδράσεις από την αλβανική αποκάλυψη για συμφωνία στο όνομα «Νέα Μακεδονία»

Με το βλέμμα στραμμένο στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων
Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη αλβανικής ιστοσελίδας για την υποτιθέμενη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων στο όνομα «Νέα Μακεδονία»
, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών διέψευδαν κατηγορηματικά το φερόμενο ως ελληνικό έγγραφο που δημοσίευσε ο ιστότοπος.

Όπως και να έχει, η αποκάλυψη προκάλεσε εντύπωση, όχι μόνο για το ανήκουστο του πράγματος-να ενημερώνεται η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα από αλβανικά ΜΜΕ για τη διαπραγμάτευση- αλλά και για την έλλειψη γεωγραφικού προσδιορισμού στο όνομα. Παρά τις αντιδράσεις,
κύκλοι του υπουργείου αρνήθηκαν να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις, περιορίζοντας να χαρακτηρίζουν τον ιστότοπο infoshqip.com «απολύτως άγνωστο»
Κλείσιμο
και «περίεργο», αφήνοντας αιχμές για το αν πρόκειται για γνήσια αλβανική ιστοσελίδα ή για κατασκεύασμα που πρεσβεύει συμφέροντα στην εσωτερική μειονοτική κόντρα ανάμεσα σε Αλβανούς και Σλάβους στην ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο του «ντάματζ κοντρόλ», μάλιστα, εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τις διαρροές, πετώντας το μπαλάκι για τη διαπραγμάτευση στα Σκόπια. Υπενθύμισαν ότι η Αθήνα δεν βιάζεται για επίλυση του ονοματολογικού ενώ αντίθετα η γειτονική χώρα «καίγεται» για λύση το ταχύτερο δυνατό ώστε αν ενταχθεί στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως αν τελικά ισχύει η εγκυρότητα του φερόμενου εγγράφου που παραθέτει το δημοσίευμα, στα αγγλικά οι κάτοικοι της «Νέας Μακεδονίας» θα λέγονται New Macedonians (Νέοι Μακεδόνες), ενώ αντίθετα δεν υπάρχει αντίστοιχη ερμηνεία στα ελληνικά. Σε ό,τι αφορά την εθνοτική ομάδα, στα αγγλικά φέρεται αν υιοθετείται ο όρος Ethnic Macedonians ενώ στα ελληνικά οι γείτονες θα αποκαλούνται Σλαβομακεδόνες. Η γλώσσα θα λέγεται σλαβομακεδονική στα ελληνικά και σύγχρονη μακεδονική στα αγγλικά.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπω στην ονοματολογία», είπε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το επίμαχο δημοσίευμα. «Έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι μια ακατάσχετη ονοματολογία, αλλά να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με σοβαρό τρόπο ώστε τους επόμενους μήνες να καταφέρουν να καταλήξουμε σε μια λύση ενός προβλήματος που μας ταλαιπωρεί 25 χρόνια».

«Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, συμφωνία για κάποιου είδους λύση», δήλωσε με την σειρά του και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι που επισκέφτηκε χθες την Αθήνα, συναντώντας το Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο. «Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση», δήλωσε μετά το γεύμα εργασίας. Αποσαφήνισε, μάλιστα, πως «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις «είναι μόνο εικασίες και δεν βοηθάει τη διαδικασία». «Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε δεσμευμένοι για την αναζήτηση λύσης μέσα στους επόμενους έξι μήνες».

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου ξεκινούν στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές (δια των εκπροσώπων τους Αδαμάντιου Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς). Σχεδόν ταυτόχρονα (ή με μία-δύο ημέρες διαφορά) αναμένεται η άτυπη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ. Η πραγματοποίηση της συνάντησης, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε.

Το θερμόμετρο πάντως στην κοινωνία και στον πολιτικό στίβο ανεβαίνει, όσο εντείνονται οι διαπραγματεύσεις. Από τη μία, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου ετοιμάζεται συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη με αίτημα να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία», ενώ σε διαφορετική περίπτωση να δοθεί ο λόγος στον Ελληνικό λαό για να αποφασίσει μέσω δημοψηφίσματος. Επιπλέον, αγκάθι συνεχίζει να αποτελεί και η στάση των ΑΝΕΛ, πολλά στελέχη των οποίων βγάζουν φλύκταινες στο άκουσμα του όρου «Νέα Μακεδονία».  Ο Πάνος Καμμένος, όπως λένε οι πληροφορίες, πιέστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κάποιες ημέρες νωρίτερα και από τον πρωθυπουργό αλλά και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να συναινέσει σε πρόταση σύνθετης ονομασίας που θα υπηρετεί την εθνική γραμμή του 2008, δηλώνοντας -όταν έρθει η ώρα- πως δεν θέλει να πάρει την ιστορική ευθύνη παράτασης μιας χρόνιας εκκρεμότητας. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πάντως, τουλάχιστον για την ώρα, δεν φαίνεται να μεταβάλει άρδην την αρχική του θέση για μη χρήση του ονόματος «Μακεδονία». Το ίδιο και κορυφαία στελέχη, όπως ο Δημήτρης Καμμένος. «Δεν ψηφίζουμε ονομασία με τη λέξη Μακεδονία», είπε, μιλώντας χθες στο ΘΕΜΑ 104,6 fm.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης