Γερμανικός Τύπος: Ο Τσίπρας δίνει δώρα για να βελτιώσει τη δημοτικότητά του

Γερμανικός Τύπος: Ο Τσίπρας δίνει δώρα για να βελτιώσει τη δημοτικότητά του

Γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού περί τέλους της επιτροπείας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και επισημαίνει: «η τρόικα δεν το βλέπει ακριβώς έτσι» 

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας βάζει για άλλη μια φορά στο μικροσκόπιό του ο γερμανικός Τύπος. Οι σχολιαστές αναφέρονται στην ψήφιση του νέου ελληνικού προϋπολογισμού και στις προκλήσεις του 2018.

Οι γερμανοί σχολιαστές βάζουν για άλλη μια φορά στο μικροσκόπιό τους την ελληνική οικονομία με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 στην Αθήνα. Σε εκτενή του ανάλυση το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche εκτιμά ότι «το 2018 θα αποτελέσει καθοριστική χρονιά για την Ελλάδα» και σημειώνει: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο προϋπολογισμό. Έτσι επιδιώκεται να τερματιστούν τα προγράμματα βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εκπνέουν τον Αύγουστο (σ.σ. λήξη του τρίτου προγράμματος). Η Αθήνα θέλει να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια». Το γερμανικό οικονομικό περιοδικό κάνει λόγο για αισθητή βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας και σχολιάζει ότι «στις Βρυξέλλες η τρόικα διαπιστώνει με έκπληξη ότι η τελευταία αξιολόγηση κύλησε για πρώτη φορά βάσει χρονοδιαγράμματος. (…) "Το κλίμα αντιστρέφεται αυτή την ώρα", δηλώνει με χαρά έλληνας διπλωμάτης».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Αθήνα ήλπιζε ότι τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης θα εγκρίνουν νωρίς εντός του 2018 μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για όσο καιρό δεν υπάρχει κυβέρνηση στο Βερολίνο», υπογραμμίζει το περιοδικό και επικαλείται πηγή από το Eurogroup που δεν κατονομάζεται και υποστηρίζει ότι «έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρξουν μεγάλης κλίμακας ελαφρύνσεις». Η ίδια πηγή εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Θα διατηρήσει την πορεία του ο Τσίπρας όταν χαλαρώσουν τα ηνία;»

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού περί τέλους της επιτροπείας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος για να επισημάνει όμως ότι «η τρόικα δεν το βλέπει ακριβώς έτσι. Εκεί υπάρχουν σκέψεις να συνεχιστεί η επιτήρηση με κάποια μορφή μετά το τέλος του προγράμματος. Οι αρμόδιοι βλέπουν με ανησυχία ότι ο Τσίπρας θέλει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα τότε. "Θα διατηρήσει την πορεία του ο Τσίπρας όταν χαλαρώσουν τα ηνία; Αυτό είναι το αποφασιστικό ερώτημα", λέγεται από το Eurogroup».

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι «στον προϋπολογισμό για το 2018 που μόλις ψηφίστηκε υπάρχουν παραδείγματα εκλογικών δώρων, με τα οποία ο Τσίπρας προσπαθεί να βελτιώσει τη δημοτικότητά του. Άνεργοι μεταξύ 18 και 24 ετών πρόκειται να λάβουν μια εφάπαξ πληρωμή ύψους 400 ευρώ». Το οικονομικό περιοδικό θεωρεί ότι «ακόμη και μετά από οκτώ χρόνια ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας και πολλών κυβερνητικών αλλαγών λίγα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον τρόπο άσκησης της πολιτικής. Επίσης δεν υπήρξε αναδιάρθρωση της οικονομίας, κυριαρχούν μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εξάγουν σχεδόν καθόλου. (…) Τα προβλήματα της Ελλάδας με βεβαιότητα δεν θα τελειώσουν μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2018», προβλέπει η Wirtschaftswoche.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διερωτάται αν η χθεσινή ψήφιση του νέου ελληνικού προϋπολογισμού μπορεί να σηματοδοτήσει την «αρχή του τέλους για το ελληνικό δράμα του χρέους». Η συντηρητική εφημερίδα της Φρανκφούρτης στέκεται στην εκτίμηση του έλληνα πρωθυπουργού ότι πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό και σχολιάζει ότι «πέρασε από το κοινοβούλιο μετά από πολυήμερες συζητήσεις».

Η FAZ επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης η κυβέρνηση στην Αθήνα ενέκρινε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, περικοπές συντάξεων, αξιολόγηση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα και πώληση λιγνιτικών μονάδων. Επιπλέον πρόκειται να περιοριστεί το δικαίωμα των συνδικάτων στην απεργία».

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι παρά τη βελτίωση ορισμένων δημοσιονομικών δεικτών, «δεν είναι καλά όλα τα νούμερα», υπογραμμίζοντας ότι η ανεργία παραμένει με ποσοστό 20,2% η υψηλότερη στην ευρωζώνη ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε σχεδόν το 180% του ΑΕΠ.

«Η Ελλάδα αποδεσμεύεται από τουςδανειστές»

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «η Ελλάδα αποδεσμεύεται από τους δανειστές», σχολιάζοντας ότι «για τον έλληνα πρωθυπουργό η έγκριση του νέου ελληνικού προϋπολογισμού δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από την αρχή του τέλους της χρηματοοικονομικής κρίσης και την απελευθέρωση της Ελλάδας από την επιτροπεία των δανειστών».

Ωστόσο, η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ εκτιμά ότι «για τους Έλληνες δεν είναι ακόμη ορατή αυτή η πολυπόθητη στιγμή της "εξόδου από το τούνελ της κρίσης", όπως χαρακτηρίζει η (ελληνική) κυβέρνηση το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας». Το δημοσίευμα αναφέρεται στα νέα μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση την προσεχή χρονιά. «Ο Τσίπρας ξέρει ότι το πολιτικό του μέλλον εξαρτάται εν μέρει από το αν κατορθώσει μέχρι τον Αύγουστο να οδηγήσει και πάλι την Αθήνα στις χρηματαγορές με ανεκτά επιτόκια. (…) Εάν καταφέρει η Ελλάδα να αντλήσει ξανά χρήματα μόνη της, ο Τσίπρας θα προβάλει το γεγονός ότι οδήγησε τη χώρα του εκτός κρίσης, δήλωσαν διπλωμάτες στην Αθήνα», γράφει η Handelsblatt.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (6)

ΝΙΚΟΣ

Σήμερα πληρώθηκε η χήρα γιαγιά της διπλανής πόρτας. Επαιρνε 515 και πήρε 430. Πήρε κοινωνικό επίδομα 250 ευρώ πριν από λίγες μέρες. Της κόβουν ΕΚΑΣ 85 ευρώ τον μήνα Χ 12 = 1020 τον χρόνο.

!!!!

TA ' ΔΩΡΑ '' ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ !

MX

πια δωρα μιλαμε να σε κοβουν 2000 και να σου δινουν τα 1000 αυτό είναι το δωρο για μαλακεσ μας περναν ατα ΕΚΑΣ και σαχλαμαρεσ αυτά τα καναν για να κοβουν συνταξησ οποτε θελουν σε ολεσ της χωρεσ κανουν αυξηση συντακσησ όχι με προνοιακο συστημα αλα κανονικη αυξηση

Mg

Όταν είσαι εκδιδόμενη κάνεις αυτό ακριβώς που σου λέει ο προαγωγός σου! (σικ) Τώρα αν τον πείσεις πως με κάτι διαφορετικό θα κερδίσει και αυτός παραπάνω τότε μπορεί και να σε ακούσει , αλλά και πάλι θα κάνεις ότι σου πει ! Αυτό ισχύει βέβαια και σε όλες τις μπίζνες που το οικονομικό αφεντικό έχει πάντα τον πρώτο λόγο! Το ίδιο και στα κράτη!

Sakis

Αν το ξερει μονο το γερμανικο περιοδικο τοτε καηκαμε!!

Μάνος

Μην είστε τόσο αχάριστοι! Ολόκληρη Ελλάδα σας έδωσε!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

theodorikakos-o-mitsotaki

«Πρέπει να αποτρέψουμε άλλο ένα μνημόνιο το οποίο, όπως πάει τα πράγματα ο κύριος Τσίπρα, μπορεί να παρακαλάει η Ελλάδα», τόνισε ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της ΝΔ

marocos

Εκπρόσωποι από 159 χώρες δίνουν σήμερα το «παρών» στο Μαρακές και καλούνται να εγκρίνουν το Οικουμενικό Σύμφωνο για την Μετανάστευση υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών - Η τελική ψηφοφορία επικύρωσης του Συμφώνου είναι στις 19 Δεκεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

1