Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να γίνουν ο 82ος νομός της Τουρκίας

Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να γίνουν ο 82ος νομός της Τουρκίας

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε όμως ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ονειρεύονται κάποιοι ότι θα αποτραβηχτεί η Τουρκία πλήρως από την Κύπρο

O Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως δύο πράγματα δεν θέλουν οι Τουρκοκύπριοι, να γίνουν μειονότητα ή ο 82ος νομός της Τουρκίας, και θέλουν να ζήσουν «είτε ισάξια κάτω από την ίδια δομή είτε κάτω από δύο χωριστές δομές» στη Κύπρο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημείωσε επίσης ότι το Κυπριακό σήμερα είναι πιο δύσκολο απ’ ότι ήταν το 2004. Τότε, είπε, οι Τουρκοκύπριοι είπαν κατά 65% ναι και οι Ελληνοκύπριοι κατά 75% όχι. «Είναι αντικείμενο συζήτησης εάν σε μας σήμερα η ψήφος του ναι είναι ακόμα 65%. Το λέμε με ειλικρίνεια. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ γι’ αυτό».

 Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι ειλικρινής όσον αφορά τον στόχο της λύσης, υποστήριξε ότι επειδή η τουρκοκυπρικαή πλευρά πίεσε συζητήθηκαν τα θέματα εδαφικό, ασφάλεια και εγγυήσεις και έγινε για πρώτη φορά μια πενταμερής σύνοδο για το Κυπριακό.

Ο βασικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, συνέχισε, ήταν να κόψουν όλους τους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. «Αυτό δεν είναι δυνατόν. Το εξηγήσαμε. Και άλλοι προσπάθησαν να το εξηγήσουν». Δεν είναι ρεαλιστικό να ονειρεύονται ότι θα αποτραβηχτεί η Τουρκία από τα πάντα από την Κύπρο, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι είναι ωστόσο «εφικτό να υπάρχουν σχέσεις Τουρκίας – Κύπρου σε ένα λογικό επίπεδο. Κι εμείς αυτό προτείναμε. Το είδαν όλοι όσοι ήταν στο τραπέζι αυτό. Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία συμπεριφέρθηκε λογικά, ρεαλιστικά. Ωστόσο η μαξιμαλιστική προσέγγιση ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’ δεν έδωσε ευκαιρία σε μια συμφωνία».
 
Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ούτε η ΕΕ, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η Βρετανία κατηγόρησαν το ψευδοκράτος,  για το ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν χωρίς αποτέλεσμα. «Ήταν ξεκάθαρο ποιος εμπόδισε την λύση. Αλλά στις εκθέσεις που βγήκαν μετά αυτή η πραγματικότητα δεν καταγράφηκε». Επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι ο διαμοιρασμός της ευθύνης εξίσου, στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, είναι αδικία για την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τον διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τουρκοκυπριακή, λόγω του ότι από το 1963 οι Ε/κ διοικούν μόνοι τους την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΕΛΛΗΝ

ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΦΕΡΕΤΖΕ ΤΗΝ ΤΔΒΚ ΓΙΑ ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ! Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΚΙΝΤΖΙ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΙΤ! ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ, ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΗ ΖΟΥΝΕ ΜΕ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ; ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ, ΛΑΖΟΙ, ΑΣΣΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΓΚΙΟΥΛΕΝ;!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

main_kammenos_panos

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ισχυρίστηκε ότι οι δημοσιογράφοι του καναλιού αρνήθηκαν να δώσουν τον λόγο στην υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, «προκειμένου να διαψεύσει ότι προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών»

bartholomaios

Σε ομιλία του προς τα μέλη της ρωσόφωνης παροικίας της πόλης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ενόχλησή του για την απόφαση της Εκκλησίας της Ρωσίας, να διακόψει την ευχαριστιακή Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

w13-14165265586856

«Στα Καλάβρυτα συντελέσθηκε το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

xatzidakis

Η απόφαση Τσίπρα να την τοποθετήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού «πλήττει άλλο έναν -σημαντικότατο- θεσμό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προστασία του καταναλωτή» σημειώνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ

1