Εγκρίθηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό

Εγκρίθηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε στις κατηγορίες για αθέτηση των υποσχέσεων σχετικά με το Ασφαλιστικό , αντέλεξε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν έχουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη αντιπρόταση για ένα σύστημα που έχει αποδειχθεί αποτυχημένο...

Εγκρίθηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό

Με ψήφους του ΠΑΣΟΚ και μετά από πολύωρη συζήτηση, ψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε στις κατηγορίες για αθέτηση των υποσχέσεων σχετικά με το Ασφαλιστικό , αντέλεξε στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν έχουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη αντιπρόταση για ένα σύστημα που έχει αποδειχθεί αποτυχημένο.

Εξέφρασε δε την δυσφορία του για την υποτίμηση των θετικών όψεων του νομοσχεδίου, αλλά άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων εφαρμογής του Μνημονίου, σε περίπτωση που τα ελληνικά δικαστήρια καταδικάσουν συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικές.

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ανακάλυψε κανένα θέμα συνταγματικότητας στο νομοσχέδιο. Αν όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας βρει θέμα, γιατί να είναι κακό για την κυβέρνηση;» ανέφερε ο κος Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα.

Αντίστοιχη απάντηση επεφύλαξε και ο υπουργός Εργασίας κατά την πρωινή συνεδρίαση, απαντώντας στην εκπρόσωπο των δικηγορικών συλλόγων, Μαρία Τσίπρα που τον προειδοποίησε με προσφυγές των κοινωνικών φορέων ενάντια στο νομοσχέδιο: «Κάθε προσφυγή δεν είναι απειλητική για μας. Είναι ευπρόσδεκτη, γιατί κάθε απόφαση δικαστηρίου δημιουργεί συνηγορίες».

Κλείσιμο

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας, αποδέχθηκε «εν μέρει» τις εναντίον του αιτιάσεις, για αθέτηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το Ασφαλιστικό: «Οι εισφορές δεν αυξάνονται. Δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας, αλλά μόνον οι μέσοι όροι - και η αύξηση του μέσου όρου, είναι απαραίτητη», επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος.

«Έχουμε διαρθρώσει ένα σύστημα που παράγει 7% μείωση των συντάξεων μεσοσταθμικά. Το ποσοστό αναπλήρωσης κατεβαίνει στο 64% με τη λειτουργία του αναλογικού συστήματος, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης«, είπε.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Λοβέρδος θέλησε επίσης να επισημάνει και τα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου όπως την ρύθμιση για την διαδοχική σύνταξη, το εργόσημο, τον διαχωρισμό των συντάξεων και των υπηρεσιών υγεία και τον προσδιορισμό των συντάξεων που θα προκύπτει από «ακλόνητα δεδομένα», στερώντας αρμοδιότητες «από τους Μαυρογιαλούρους».

«Πρέπει να έχουμε ανοιχτή την προσδοκία των πολιτών, ότι μετά την έξοδο από την κρίση, η 13η και 14η σύνταξη, σταδιακά θα επανέλθουν» επεσήμανε ο Χρήστος Πρωτόπαπας. «Να επιδιώξουμε μία ακόμη μεταβατική περίοδο για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα» πρότεινε.

Από την μερία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, ζήτησε να μην καταργηθεί η 13η και 14η σύνταξη, υποστηρίζοντας πως «αν εργαστούμε όλοι μαζί, θα βρεθεί το 1,8 δισ. ευρώ, ώστε να δοθούν στους συνταξιούχους».

Τελός, έντονα επικριτική για το νομοσχέδιο, υπήρξε επίσης η ανεξάρτητη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, η οποία υποστήριξε ότι ο υπουργικός ισχυρισμός ότι «δεν υπάρχει σάλιο», υπήρξε ο προάγγελος μιας πολιτικής που αποσκοπεί στο να αλλάξει την αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού και να το καταστήσει κεφαλοποιητικό: «Όχι απλά καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση, αλλά παρουσιάζεται και ως συμβολή του κράτους, η καταβολή ενός προνοιακού επιδόματος, για να θολώσει το πεντακάθαρο μήνυμα, ότι η σύνταξη επαφίεται στους νόμους της αγοράς, και μάλιστα στην ανθρωποφάγο αυτή εποχή» ανέφερε η βουλευτής.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης