Εντός, εκτός και… επί τα αυτά το «Τσεσμέ»

Εντός, εκτός και… επί τα αυτά το «Τσεσμέ»

Χωρίς κανένα προφανή λόγο το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος Τσεσμέ επανέλαβε τις έρευνες σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας...

Εντός, εκτός και… επί τα αυτά το «Τσεσμέ»

Έπειτα από το δεύτερο κύμα παράνομων εργασιών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, το μεσημέρι της Πέμπτης το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος Τσεσμέ κινούνταν ανατολικά της Ιμβρου με ρότα προς τα Δαρδανέλια. Προηγουμένως και χωρίς κανένα προφανή λόγο επανέλαβε τις έρευνες σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι εργασίες διήρκεσαν από τις 10 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τις 6:30 το πρωί της Πέμπτης. Παρότι οι έρευνες γίνονταν σε διεθνή ύδατα το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου εξέταζε και έκανε εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα «πραξικοπηματικά» και χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο δεύτερο κύμα των ερευνών ο καπετάνιος του Τσεσμέ είχε δηλώσει με ναυτικά σήματα ότι έχει περιορισμένη ικανότητα χειρισμών. Με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι έκαναν ανενόχλητοι υδατογραφικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τα παραπλέοντα σκάφη ήταν υποχρεωμένα να τροποποιούν την πορεία τους για να αποφεύγουν το Τσεσμέ.

Πάντως η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να κάνει πόλεμο νεύρων στις ελληνικές αρχές. Το τουρκικό σκάφος επέστρεψε χθες το απόγευμα στο τουρκικό λιμάνι του Αίνου και η ελληνική κυβέρνηση θεώρησε ότι τα διαβήματα και οι διαμαρτυρίες της έπιασαν τόπο.  Το "Τσεσμέ" έμεινε αγκυροβολημένο μόνο για 4 ώρες. Στις 10 το βράδυ της Τρίτης εμφανίστηκε και πάλι στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκη. Περίπου στις 9 το πρωί της Πέμπτης το Τσεσμέ κινούνταν οριακά στα διεθνή ύδατα πλέοντας ακριβώς στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων από το ανατολικό άκρο της Σαμοθράκης και συνεχίζοντας να κάνει εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Χθες και για διάστημα τουλάχιστον 12 ωρών το Τσεσμέ έκανε ερευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών της Θράκης και της Σαμοθράκης. Το απόγευμα της Τετάρτης κι ενώ το τουρκικό σκάφος που ανήκει στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης άλλαζε ρότα και θεωρούνταν ότι επέστρεφε στην Τουρκία, οι ελληνικές αρχές δεν ήταν σε θέση να διασαφηνίσουν τι είδους εργασίες έκανε το «Τσεσμέ» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να έχει λάβει σχετική άδεια από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως έχει γίνει γνωστό, περίπου στις 5:30 τα ξημερώματα της Τρίτης και χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένη ειδοποίηση, οι ελληνικοί σταθμοί παρακολούθησης εντόπισαν το πλοίο «Τσεσμέ» να κινείται ανοικτά της Σαμοθράκης.

Την εκδοχή της απροειδοποίητης εμφάνισης του τουρκικού σκάφους επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εξωτερικών. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας αποκάλυψε ότι «σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανήρτησε χθες (σσ εννοεί την Τρίτη), το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες». Οι έρευνες αυτές ξεκίνησαν περίπου μεσημβρινές ώρες της Τρίτης και διήρκεσαν μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Για χρονικό διάστημα περίπου 36 ωρών, το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος έπλεε ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τις ακτές της Θράκης με κατεύθυνση από ανατολάς προς δυσμάς κάνοντας έρευνες.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο δε συνοδευόταν από κάποιο πολεμικό πλοίο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, όμως το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δε γνώριζαν το παραμικρό για την αποστολή και τις προθέσεις του πληρώματος του «Τσεσμέ».

Το τουρκικό πλοίο παρακολουθούσε διακριτικά η κανονιοφόρος Πολεμιστής. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι το Τσεσμέ έπλεε διαρκώς σε διεθνή ύδατα και δεν παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, περιέργως όμως απέκρυπταν ότι το τουρκικό υδρογραφικό πραγματοποιούσε θαλάσσιες έρευνες.

Έπειτα από διάβημα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα με το οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του σκάφους, το τουρκικό πλοίο σταμάτησε τις ερευνητικές εργασίες για να τις επαναλάβει λίγο μετά!  «Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας» υπογράμμισε στη δήλωσή του ο κ. Δελαβέκουρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «από επιλογή επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης