Κατρούγκαλος: Οι συντάξεις δεν μειώθηκαν, οι επικουρικές αναπροσαρμόστηκαν...

Κατρούγκαλος: Οι συντάξεις δεν μειώθηκαν, οι επικουρικές αναπροσαρμόστηκαν...

Παραδέχθηκε ότι «οι συντάξεις τον Αύγουστο του 2018 πράγματι θα αναπροσαρμοστούν»

Κατρούγκαλος: Οι συντάξεις δεν μειώθηκαν, οι επικουρικές αναπροσαρμόστηκαν...
Οι κύριες συντάξεις δεν μειώθηκαν, οι επικουρικές αναπροσαρμόστηκαν, είπε για μια ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος
, μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

Ο πρώην υπουργός Εργασίας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια φαίνεται στην τσέπη των ανθρώπων. Προφανώς έγιναν προσαρμογές στις συντάξεις για να μπορούμε να πληρώνουμε συντάξεις, αλλά κύριες συντάξεις δεν μειώθηκαν. Αναπροσαρμόστηκαν οι επικουρικές» και στη συνέχεια αυτοαποθεώθηκε: «Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίσαμε ότι οι συντάξεις θα συνεχίσουν να πληρώνονται». 

Κλείσιμο
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο ύψος των συντάξεων, λέγοντας «οι συντάξεις τον Αύγουστο του 2018 πράγματι θα αναπροσαρμοστούν». Ωστόσο, όταν του ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις, είπε απλώς ότι στο ασφαλιστικό υπάρχουν άδικες ρυθμίσεις, επιδιώκουμε να τις αλλάξουμε και τώρα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς, αλλά από τον Αύγουστο του 2018 είπε ότι θα είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα.

Επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι είναι fake news της ΝΔ πως καθυστερούμε την έκδοση συντάξεων. «Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις» είπε ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Τη βεβαιότητα ότι η θα ξαναμοιραστεί το πλεόνασμα, όπως έγινε και πέρσι τα Χριστούγεννα, εξέφρασε ο κ. Κατρούγκαλος, διαβεβαιώνοντας: «Θα ξαναμοιράσουμε πλεόνασμα στους αδύναμους, όπως κάναμε και θα κάνουμε, το ποσό θα εξαρτηθεί από την υπεραπόδοση και το πόσοι από τις επιλογές που θα κάνουμε».

Επίσης, παραδέχτηκε ότι «υπάρχει υπερφορολόγηση, είναι αναντίρρητο γεγονός».

Για αναδρομικά πρώην βουλευτών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε «αισχρό ψέμα, πιο αισχρό πεθαίνεις» την ερμηνεία ότι με το δικό του νόμο άνοιξε το παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν το 2008, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, και αυτό που συμβαίνει τώρα, κατά την άποψή του, είναι ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί μην εφαρμόσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. 

Η σχετική διάταξη «εισήχθη στο νόμο για να απλωθεί στο χρόνο», «για να καθυστερήσουμε την καταβολή των αποζημιώσεων», διαφορετικά θα έπρεπε να καταβληθούν άμεσα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι τώρα μπορεί ο υπουργός να εκδώσει υπουργική απόφαση που να λέει -αντί για άμεση καταβολή-, θα υπάρξουν τόσες μηνίαιες δόσεις και για τόσα χρόνια. Ο κ. Κατρούγκαλος δεν διευκρίνισε πάντως τι ακριβώς θα προβλέπει μια τέτοια υπουργική απόφαση, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν πληρωμές με ομόλογα.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης