Τσίπρας για τα «Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ»: Είμαστε ακόμη στο νερό αλλά το κεφάλι μας είναι έξω και βλέπουμε στεριά

Τσίπρας για τα «Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ»: Είμαστε ακόμη στο νερό αλλά το κεφάλι μας είναι έξω και βλέπουμε στεριά

Στη δήλωση επιλέγει να «ξεχνά» γεγονότα όπως το δημοψήφισμα και τα capital control και επιτίθεται για μια ακόμη φορά στις προηγούμενες κυβερνήσεις 

Τσίπρας για τα «Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ»: Είμαστε ακόμη στο νερό αλλά το κεφάλι μας είναι έξω και βλέπουμε στεριά
Την υφαρπαγή της ψήφου του ελληνικού λαού με υποσχέσεις περί ήπιας εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, που όμως μετατράπηκαν στη λήψη νέων επώδυνων μέτρων, ακόμη και για μετά το 2019, ένιωσε την ανάγκη να πανηγυρίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα δύο ετών από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει την παραμονή του στην εξουσία (και την απόλαυση των προνομίων της) για μία διετία ακόμη, μετά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, με τους επικίνδυνους πειραματισμούς, που βάφτισε “περήφανη διαπραγμάτευση” και τον οδυνηρό συμβιβασμό με τους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο δείχνει να πιστεύει πως απευθύνεται σε πολίτες με μνήμη χρυσόψαρου! 
Ισχυρίζεται στη σχετική δήλωσή του, ότι η προσφυγή τότε σε εκλογές – 8 μήνες μετά τις κάλπες του Ιανουαρίου και δύο μήνες μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου – έγινε από δική του επιλογή. Ότι η κυβέρνησή του είχε “το ηθικό σθένος να ξαναθέσει εαυτόν στην κρίση του λαού, δεδομένου ότι είχε στο τραπέζι μια δύσκολη συμφωνία, ως αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και ενός επώδυνου συμβιβασμού”.
Κλείσιμο

Ανερυθρίαστα επιμένει στο επιχείρημα, που έχει ξαναχρησιμοποιήσει και στη Βουλή, ότι “για πρώτη φορά έγινε σεβαστό το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει πριν αποφασίσει. Να προσέρχεται στην κάλπη μετά τη συμφωνία και όχι πριν. Να αποφασίζει ποιος θα κυβερνήσει με όλα τα δεδομένα γνωστά”.

Αγνοεί δηλαδή επιδεικτικά τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί τότε, καθώς οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έγιναν επειδή η κυβέρνησή του έχασε τη δεδηλωμένη και έπεσε: Η κυβερνητική πλειοψηφία είχε μείνει με μόλις 118 βουλευτές τον Αύγουστο του 2015 και μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου στη Βουλή, εξαιτίας της αποχώρησης των βουλευτών της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ. Από την αρχική πλειοψηφία των 161 βουλευτών, που είχε προκύψει τον Ιανουάριο, 43 μέλη της τότε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αρνήθηκαν να παράσχουν θετική ψήφο στη συμφωνία, που έφερε ο κ. Τσίπρας με τους δανειστές!

Η καταφυγή σε εκλογές ήταν μονόδρομος για τον κ. Τσίπρα και όχι επιλογή. Άλλωστε η δική του επιλογή, όπως εκφράστηκε ως δέσμευσή του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 6 Ιουλίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα και ενώ ανακοίνωνε στο προεδρικό μέγαρο ότι θα μετέτρεπε το “όχι” σε “ναι”, ήταν να μην κάνει πρόωρες εκλογές!

Η απώλεια της δεδηλωμένης όμως τον έσυρε αναγκαστικά σε εκλογές και άρα οι κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου σε καμία περίπτωση δεν ήταν αποτέλεσμα της πρόθεσής του να ρωτήσει τον ελληνικό λαό για τη συμφωνία που έφερε: Αν ήθελε να τον ρωτήσει θα το έκανε πριν υπογράψει το συγκεκριμένο κείμενο που υπέγραψε στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες ή έστω πριν το ψηφίσει η Βουλή στις 14 Αυγούστου, υπό τον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας ή και εξόδου από το ευρώ. Άλλωστε κι όταν τον ρώτησε στις 5 Ιουλίου με το δημοψήφισμα, τελικά τον αγνόησε, αφού έφερε χειρότερη συμφωνία από εκείνη που απέρριψαν οι πολίτες!

Παρά ταύτα, επικαλείται τώρα τη νίκη του εκείνη – έστω κι αν αυτή αποδόθηκε στην απόγνωση του ελληνικού λαού και στην αναγκαστική επιλογή των πολιτών να αναθέσουν την υλοποίηση της συμφωνίας σε εκείνος που την έφερε – για να υποσχεθεί και πάλι έξοδο από τα μνημόνια, παρότι έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα λιτότητας και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και καιρό μετά τη λήξη του σημερινού προγράμματος.

Και επιλέγει να μιλά για “ηθική νίκη” έναντι των αντιπάλων του και να κάνει λόγο για “φθαρμένο και διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας”, που νικήθηκε τότε.

Πέρα από τις νέες υποσχέσεις για έξοδο από το μνημόνιο του χρόνου, ο κ. Τσίπρας προαναγγέλλει δε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2019.



Αναλυτικά η δήλωσή του:


“Σήμερα κλείνουν δύο χρόνια από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015.
Τις εκλογές που μας έδωσαν, για δεύτερη φορά, την εντολή να βγάλουμε εμείς τη χώρα από την κρίση. Εμείς και όχι το παλιό, φθαρμένο και διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας, που έφτασε τη χώρα στη χρεοκοπία και μας έβαλε στην οδυνηρή περιπέτεια των μνημονίων.

Την ημέρα αυτή, εδώ και δύο χρόνια, όλο το παλιό κατεστημένο, προσπαθεί να τη σβήσει από τη μνήμη του ελληνικού λαού. Όχι μόνο γιατί ηττήθηκε εκλογικά, αλλά κυρίως γιατί ηττήθηκε ηθικά. Γιατί για πρώτη φορά μια κυβέρνηση, μόλις έξι μηνών, είχε το ηθικό σθένος να ξαναθέσει εαυτόν στην κρίση του λαού, δεδομένου ότι είχε στο τραπέζι μια δύσκολη συμφωνία, ως αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και ενός επώδυνου συμβιβασμού.

Για πρώτη φορά έγινε σεβαστό το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει πριν αποφασίσει. Να προσέρχεται στην κάλπη μετά τη συμφωνία και όχι πριν. Να αποφασίζει ποιος θα κυβερνήσει με όλα τα δεδομένα γνωστά.

Και ο λαός μας αποφάσισε ότι αυτοί που έχουν τη βαριά ευθύνη της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, που σπατάλησαν την ανάπτυξη των πρώτων χρόνων του ευρώ σε θαλασσοδάνεια και χρηματιστηριακές φούσκες, αφήνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία απροστάτευτη, αυτοί που με μεγάλη ευκολία και χωρίς λαϊκή εντολή, μας έβαλαν βαθιά μέσα στη δίνη των μνημονίων που έφεραν ύφεση, αποεπένδυση και καταστροφή, δεν έχουν ούτε το ηθικό έρεισμα να παριστάνουν τους σωτήρες, ούτε την πολιτική αξιοπιστία για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Αυτά τα δύο χρόνια δουλέψαμε σκληρά αντιμετωπίζοντας μεγάλες φουρτούνες. Πολλές φορές αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, έχοντας όμως πάντα στο μυαλό μας τον μεγάλο στόχο : Να κρατήσουμε το τιμόνι σταθερά για να οδηγήσουμε με ασφάλεια τη χώρα σε ξέφωτο, με τις λιγότερες δυνατές πληγές για την κοινωνική πλειοψηφία.

Σήμερα που βρισκόμαστε στη μέση της θητείας, μπορούμε πια να βλέπουμε καθαρά τον ορίζοντα. Είμαστε ακόμη στο νερό και κολυμπάμε, αλλά το κεφάλι μας είναι έξω. Παίρνουμε ανάσες και βλέπουμε καθαρά τη στεριά. Είναι κοντά μας.

Σε έναν χρόνο από σήμερα, θα κλείνουμε τα τρία χρόνια αλλά θα έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας τα μνημόνια. Και θα έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη χρόνο, το πιο δημιουργικό της θητείας μας, για να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για μια νέα Ελλάδα.

Την Ελλάδα της δίκαιης ανάπτυξης.

Την Ελλάδα της κοινωνικής προκοπής και της δικαιοσύνης.

Την Ελλάδα που αξίζει σε εμάς και κυρίως στη νέα γενιά αυτού του τόπου.

Αξίζει τον κόπο να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά για να κάνουμε πράξη το όραμά μας». 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης