Κυπριακό και Σκοπιανό στο «πιάτο» Κοτζιά - Γκουτέρες: Καταγγελία για τον «ύπουλο ρόλο» των Βρετανών

Κυπριακό και Σκοπιανό στο «πιάτο» Κοτζιά - Γκουτέρες: Καταγγελία για τον «ύπουλο ρόλο» των Βρετανών

«Καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας» το κείμενο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά την συνάντηση 

Κυπριακό και Σκοπιανό στο «πιάτο» Κοτζιά - Γκουτέρες: Καταγγελία για τον «ύπουλο ρόλο» των Βρετανών
Οι Βρετανοί σαμπόταραν το κείμενο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, κατά την τελευταία νύκτα πριν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, κατήγγειλε χθες αργά το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού.

Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε το κείμενο του γενικού γραμματέα «καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας», και είπε ότι θα μπορούσε να καταργήσει τη συνθήκη εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:
«Ήταν μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος εξέφρασε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του για τη στάση που κράτησε η Ελλάδα με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Κουβεντιάσαμε τρία ζητήματα.  
Κλείσιμο
Το πρώτο αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ όπου εμείς υποστηρίζουμε πλήρως τις προτάσεις του και επιπρόσθετα διατύπωσα και την δικιά μας επιπλέον πρόταση για την δημιουργία ενός κοινοβουλευτικού παγκόσμιου οργάνου το οποίο θα έχει την δυνατότητα να κάνει πιο ελκυστικόν τον ΟΗΕ, αναφορικά με την καθημερινότητα των πολιτών. 
Το δεύτερο θέμα που κουβεντιάσαμε ήταν για τα Σκόπια -ήταν και ο κ. Νιμιτζ που είχε δει προχθές τον Βασιλάκη στο Λονδίνο για την πορεία των συζητήσεων. Όπως ξέρετε, μέχρι τον Οκτώβρη η γειτονική χώρα θα ασχολείται με τα θέματα που συνδέονται με τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά νομίζω ότι υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας, εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός, να συζητήσουμε και για τα ζητήματα του ονόματος. 
Και το τρίτο ήταν η συζήτηση για το κυπριακό. Εμείς εκφράσαμε την βούληση μας να συνεχίσουμε στα πλαίσια των συζητήσεων που είχαμε κάναμε στο Κραν Μοντανά, ειδικότερα, στις προτάσεις που είχε διατυπώσει στο τέλος ο Γενικός Γραμματέας και στις οποίες είμασταν σύμφωνοι. 
Υπογραμμισαμε την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που έχει κατατεθεί στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης την τελευταία βραδιά, που ήτανε για το πλαίσιο μέσα στο όποιο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις με τις οποίες θα μπορούσε κανείς να καταργήσει και την συνθηκη των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα κοκ. Δυστυχώς αυτό το κείμενο όπως ξέρετε εκείνο το βράδυ πλην εμου και εν μέρει της Κύπρου δεν σσυζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμποτάραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί, ένα κείμενο που το έβαλε ο ΓΓ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Ερώτηση: Κύριε υπουργέ ο πρόεδρος Ερντογάν υπεραμυνόμενος των επιλογών του για την αγορά των S400 και θέλοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις για τις ΗΠΑ και την Βορειοατλαντική Συμμαχία είπε σε μια συνέντευξη του ότι όταν πάρθηκαν από την Ελλάδα οι S300 δεν υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;
(σ.σ. Ο Έλληνας δημοσιογράφος που υπέβαλε την ερώτηση έκανε τραγικό λάθος, διότι οι S-300 αγοράστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία και με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στην Κρήτη).
ΚΟΤΖΙΑΣ: Κανείς πρέπει να μελετά καλύτερα την ιστορία και να βλέπει και τις αναλογίες με πιο ορθό τρόπο. Δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο για να διευκρινίσω τα ιστορικά ζητήματα αλλά θα το κάνουμε.
Ερώτηση: Κύριε υπουργέ αναφορικά με το κυπριακό το τελευταίο διάστημα γίνονται έντονες ερωτήσεις  στον ΟΗΕ μετά το Κραν Μόντανα και ο ΟΗΕ αυτό που απαντά είναι η περισυλλογή. Πως εκλαμβάνετε κατά την δική σας άποψη μια τέτοια περισυλλογή ;
Κοτζιάς: Να κρατήσουμε δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι θεωρώ μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι έχει γίνει αποδεκτό από την αρχή των διαπραγματεύσεων του 2016, η αρχή ότι είναι μια ανοιχτή διαπραγμάτευση η οποια δεν έχει τέλος. αυτό που ονομάζουμε εμείς τα open ended. και κατά την συνέπεια το τι συνέβηκε μετά τη Γενενη 1 και πήγαμε στο Μόντανα 2, την Γενεβη 2 δηλαδή, θα συνεχίσουμε και τώρα αρκεί να το θέλουν και οι δυο πλευρές. Αυτή την στιγμή η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντανα. Είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου και των δυο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων και όχι προς όφελος τρίτης χώρας.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε τα εξής για τη συνάντηση:
Ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά. Ο Γ.Γ. επαίνεσε την συμπόνια και την αλληλεγγύη την οποία έχει δείξει η Ελλάδα και οι πολίτες της απέναντι σε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα.
Ο Γ.Γ. άκουσε τις απόψεις του υπουργού Εξωτερικών για την σημερινή κατάσταση και το μέλλων των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κυπριακό. Επίσης καλωσόρισε τις νέες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών για την δέσμευση του ΟΗΕ να στηρίξει τις δύο χώρες σε αυτή την προσπάθεια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης