Σήμερα το υπουργικό: Ο… Σαρωνικός επισπεύδει τις πρωτοβουλίες Τσίπρα

Σήμερα το υπουργικό: Ο… Σαρωνικός επισπεύδει τις πρωτοβουλίες Τσίπρα

Ενώ παραμένει στη συζήτηση ο ανασχηματισμός - Στη συνεδρίαση αναμένεται να κυριαρχήσουν η κυβερνητική πορεία, με αιχμή την πορεία της οικονομίας και η εκπόνηση του σχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων, ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης

Σήμερα το υπουργικό: Ο… Σαρωνικός επισπεύδει τις πρωτοβουλίες Τσίπρα
Με σκοπό να αλλάξει την πολιτική ατζέντα των ημερών, που έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, ιδίως με την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό
, ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας επιταχύνει τις κινήσεις του και σπεύδει να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Κλείσιμο
Στις 10:30 το πρωί συνεδριάζει στη Βουλή το υπουργικό συμβούλιο, για να εξετάσει εφ’ όλης της ύλης την κυβερνητική πορεία, με αιχμή την πορεία της οικονομίας και την εκπόνηση του σχεδίου για την προσέλκυση επενδύσεων, ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης.

Πρωτίστως ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να φύγει γρήγορα η κυβέρνηση από τη μέγγενη, που έχουν δημιουργήσει από τη μία το άβολο θέμα με τη μόλυνση στον Σαρωνικό και από την άλλη
οι διαρροές από το οικονομικό επιτελείο ότι μπορεί να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2018.

Επιδιώκει επίσης να διαλύσει τα σύννεφα που παρουσιάστηκαν στον… επενδυτικό ορίζοντα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα οι υποθέσεις Eldorado, Fraport και Ελληνικό έθεσαν σε αμφισβήτηση το αφήγημά του για την μετατροπή της χώρας σε παράδεισο για τις επενδύσεις.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει ήδη από τη ΔΕΘ τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για συντονισμό των αρμοδιοτήτων των υπουργών, με το βλέμμα σε επενδύσεις. Θεωρείται δε πιθανό να αξιοποιήσει την ευκαιρία – και ίσως γι’ αυτό και τη δημιούργησε κιόλας – να απευθυνθεί στους υπουργούς του, ζητώντας μεγαλύτερη συνεννόηση και αποτελεσματικότητα. Πολύ δε περισσότερο που τα προβλήματα της κυβέρνησης αυτές τις ημέρες προέκυψαν από το εσωτερικό της: πότε από τις καντρίλιες και τις αψιμαχίες για τις επενδύσεις, πότε με τις διαφοροποιήσεις από το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τις εκτιμήσεις για την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και πότε με τα θέματα στη διαχείριση προβλημάτων, όπως η μόλυνση του Σαρωνικού.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ο πρωθυπουργός παρακολουθεί με προβληματισμό και τις δημοσκοπήσεις, που επιμένουν στην παγίωση του προβαδίσματος της ΝΔ και θέλει να ανατρέψει τη φορά των πραγμάτων πριν είναι πολύ αργά.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη συνεδρίαση για να απαντήσει με επιθετικό τρόπο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ το προηγούμενο διήμερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δίνοντας μία γεύση των διαθέσεων που υπάρχουν στο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ακόμη ένα δώρο στην κυβέρνηση. Μέσα στο άγχος του να πείσει την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα να συνεχίζει να ελπίζει σε αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε περισσότερο ως ατζέντης συμφερόντων και λιγότερο ως πολιτικός αρχηγός»!

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης παραμένει σταθερά αδιόρθωτος: Αφού επί δύο χρόνια ζητούσε επίμονα εκλογές (!), που φυσικά δεν του "βγήκαν", σήμερα πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία θα στηρίξει τις ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις του που απευθύνονται στην κρατικοδίαιτη ολιγαρχία. Δηλαδή την ελίτ που έφερε τη χώρα στη χρεοκοπία. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για νέο, τέταρτο, μνημόνιο, διέπρεψε, για μια ακόμα φορά, στο ρόλο του ως πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων, επέδειξε τη μέγιστη δυνατή προθυμία του στις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, ενώ απέτυχε να πάρει αποστάσεις από την ακροδεξιά καλύπτοντας και πάλι τον αντιπρόεδρό του κ. Γεωργιάδη».

Πάντως, ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που συζητούνται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο ανασχηματισμός, παρότι το βασικό σενάριο προβλέπει οι αλλαγές στο σχήμα να γίνουν μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, είτε αυτές γίνουν εντός του 2018, είτε όντως πάνε για το 2019, όπως επιμένει ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί φυσικά κεκλεισμένων των θυρών, αλλά πιθανότατα εισηγητική ομιλία του Πρωθυπουργού θα μεταδοθεί ζωντανά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης