Παυλόπουλος: Να υπερασπιστούμε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος Δικαίου

Παυλόπουλος: Να υπερασπιστούμε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος Δικαίου

Ζητά την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασής του

Την ανάγκη υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου εντός των κόλπων του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ως στοιχειώδη αντίδραση υπεράσπισής του έναντι των κινδύνων που εκπορεύονται από την επιθετικότητα ακραίων μορφωμάτων των Αγορών, στο πλαίσιο της πλήρως πλέον παγκοσμιοποιημένης Οικονομίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας των εργασιών της ετήσιας Άτυπης Συνάντησης των 13 Αρχηγών Κρατών της Ομάδος Arraiolos, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Μάλτα.
     
Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου συνιστά επιταγή του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου -την οποία συνθέτει πλειάδα διατάξεών του, έτσι ώστε σήμερα να θεωρείται κανονιστικώς θεμελιώδες τμήμα του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου- η παραβίαση της οποίας συνεπάγεται και συγκεκριμένες κυρώσεις.
     
Υπό την έννοια αυτή, σημείωσε, η οργάνωση και λειτουργία ενός αποτελεσματικού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι υποχρέωση απορρέουσα από πλήρεις κανόνες δικαίου, ήτοι από leges perfectae και όχι από leges imperfectae ή, έστω, από leges minus quam perfectae.
     
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «το κύριο θεσμικό έρεισμα, πάνω στο οποίο βασίζεται το ως άνω κανονιστικό πλαίσιο του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου στο ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι η αρχή της Αλληλεγγύης. Και δη τόσον ως γενική αρχή του ευρωπαϊκού δικαίου όσο και υπό τις επιμέρους εκδοχές -τουλάχιστον δεκαπέντε- υπό τις οποίες εμφανίζεται σε διάφορα άρθρα της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣυνθΕΕ) αλλά και της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)».
     
Ειδικότερα, επισήμανε ότι η αρχή της Αλληλεγγύης συντείνει στην πραγμάτωση, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της «ισχύος εν τη ενώσει», σε βαθμό μάλιστα που μπορεί να θεωρηθεί sine qua non προϋπόθεση της όλης Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Ωστόσο, παρατήρησε ότι «από τ΄ ανωτέρω διαφαίνεται επίσης ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας σοβαρής πρόκλησης, η οποία συνίσταται στον ταυτόχρονο σεβασμό όλων των επιμέρους πτυχών και εγγυήσεων της αρχής της Αλληλεγγύης. Κυρίως δε των πτυχών και εγγυήσεων της αρχής της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και, άρα, του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, οι οποίες δέχονται σήμερα και τις μεγαλύτερες πιέσεις».
     
Κατά συνέπεια, ανέφερε «είναι αναγκαίο και, επέκεινα, νομικώς επιβεβλημένο η αρχή της Κοινωνικής Αλληλεγγύης να γίνεται σεβαστή και όταν αναλαμβάνεται κοινή δράση των κρατών-μελών με βάση την μεταξύ τους Αλληλεγγύη, έτσι ώστε οι εκάστοτε πολιτικές επιλογές να μην αποβαίνουν εις βάρος του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής». Και τούτο -σημείωσε- διότι η ερμηνεία του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου καταδεικνύει ότι ο σκοπός όλων των επιμέρους εγγυήσεων της αρχής της Αλληλεγγύης, ανεξαρτήτως του υποκειμένου των in concreto υποχρεώσεων που προκύπτουν, είναι κοινός και αφορά την προστασία του Ανθρώπου, ήτοι και του Ευρωπαίου Πολίτη, ως πρωταρχικού θεμελίου της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.
     
Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε: «Η προστασία αυτή είναι κοινή ευθύνη όλων, με την μορφή μιας, υπαρξιακής για την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «obligatio in solidum». Υπαρξιακής, διότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η περαιτέρω ενοποίησή της εξαρτώνται, εν πολλοίς, από την αποφυγή του μέγιστου κινδύνου της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και του συνακόλουθου κινδύνου ρήξης του κοινωνικού ιστού εντός των κρατών-μελών».
     
Επιπλέον, παρατήρησε, ότι «δεν πρέπει να υποτιμάται το, ιστορικώς πλέον αποδεδειγμένο, συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές ανισότητες ενισχύουν τα μορφώματα του λαϊκισμού -ακόμη δε περισσότερο τα υπολείμματα του ναζισμού- που έχουν τελευταία εμφανισθεί σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης -άρα οι Ευρωπαίοι Πολίτες- έδωσαν την δέουσα απάντηση στα μορφώματα αυτά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις εντός των κρατών-μελών» και κατέληξε με την επισήμανση πως «Καιρός είναι, λοιπόν, τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ν' αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες ως προς την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου».

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Εδω Εξάρχεια

Οχι όχι όχι ..., για βρεστο στην Ελλαδα πρώτα

Mg

Όπως το υπερασπίζεστε και στην Ελλάδα ! Η ιστορία θα γράψει ποιοί εκλέξατε τον ΣΥΡΙΖΑ και με τι ανταλλάγματα ! Όλοι εσείς μαζί μόνο κράτος δικαίου δεν είσαστε!

πακη

δεν σ ακουει ουτε το μικροφωνο

Τωρα

μας εσωσες!

Nicos

Ψαξε το κρατος δικαίου στο λιμενικό και ασε τα γαλλικά...γελοίε

DHMHTRHS

Ασε μας ρε Πακι κ εσυ ολο μπουρδες εισαι

tassos

Ποιό ειναι τό Ευρωπαικό κράτος δικαίου ,τυχάρπαστε πρόεδρε, πού πρέπει νά φροντίζει νά πληρώνεσαι αδρά ,νά πληρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες Καρανίκες αργόμισθοι ,διερωτάσαι .Σίγουρα δέν ειναι αύτό πού έχεις στό φτωχό σου μυαλό.Σέ κάθε όμιλία πού βγάζεις στά μέσα δείχνεις πόσο μικρός γιά πρόεδρος εισαι.Δέν μπορείς νά μιλάς αφού έχεις διορίσει σάν ύπουργός χιλιάδες αργόμισθους στό δημόσιο,καί άφησες νά καεί ή Αθήνα μέ τά τραγικά θύματα τής Marfin.

Ασε μας ρε μπαρμπα και συ

Εισαι μια πολυ δαπανηρη διακοσμηση, τι κανεις? Bγαζεις κανα νερατζακι η κανα υποβρυχιο σε κανενα καλεσμενο ..πλασαρεις και κανα γραφτο σου ετσι για να βγουνε τα τσιγαρα και μετα τι? Αφου δεν εχεις καμμια επιρροη πουθενα και σε κανενα τοτε τι σε πληρωνουμε? Εισαι και συ ενας αργομισθος ΔΥ τσοντα.

ΑΜΑΝ ΠΙΑ

Mας τα χεις πρηξει καθε λιγο και λιγακι με την ευρωπη. εισαι προεδρος δημο - κρατιας της ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4501584

Στη δήλωσή τους η  Ζανέτ  και ο Δημήτριος Τσίπρας κάνουν λόγο για  αθλιότητες, λασπολογίες και χυδαιότητες σε βάρος μας προς εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων

14
maria-spyrakh-thumb-large

«Τον Αύγουστο του 2016 ο νόμος Παρασκευόπουλου άλλαξε νύχτα, προκειμένου να μην εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεση του κ. Δημήτρη Τσίπρα από το δικαστήριο» ,  αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

84
4506136

 Είπε οτι είναι... φιλορώσοι αλλά αρνήθηκε να τους κατονομάσει -Καταγγέλλει ότι πλήρωσαν από 13.000 - 21.000 ευρώ σε πολίτες των Σκοπίων για να δημιουργήσουν κλίμα χάους - Ζήτησε τη βοήθεια του Τραμπ  για το δημοψήφισμα

85