Ηχηρό χαστούκι από Κομισιόν στην κυβέρνηση για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Κω

Ηχηρό χαστούκι από Κομισιόν στην κυβέρνηση για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Κω

Απάντηση της επιτρόπου Κορίνα Κρέτσου σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη

Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης είναι η απάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνας Κρέτσου, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη, για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες ενίσχυσης των πληγέντων από τον σεισμό στην Κω και για τις ενέργειες που έχει κάνει Ελλάδα.

Σύμφωνα με την απάντηση, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει καμιά απολύτως επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για το ύψος των ζημιών στην Κω από τον πρόσφατο σεισμό». Συγκεκριμένα, η κ. Κρέτσου ως προς το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης υπογραμίζει ότι «η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω ή αν οι ελληνικές αρχές προτίθενται να υποβάλουν αίτηση».

Για την ενεργοποίηση του Ταμείου στην περίπτωση της Κω, οι ζημιές θα πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 90,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Επίτροπος αναφέρει, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης, ότι «τα προγράμματα περιφερειακής πολιτικής μπορούν να τροποποιηθούν κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών, αλλά, μέχρι στιγμής, η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον οι ελληνικές αρχές επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα δυνατότητα».

Σε περίπτωση όμως που οι ζημιές είναι χαμηλότερες του προαναφερθέντος ποσού, υπάρχουν πλέον νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές αρχές μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Όπως αναφέρει η Επίτροπος στην απάντηση της, «η χρηματοδότηση μπορεί να αφορά, για παράδειγμα, ανασυγκρότηση λιμένων ή οδικού δικτύου ή τη στήριξη των ΜΜΕ, για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών», τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει κανένα επίσημο ενδιαφέρον από την ελληνική κυβέρνηση.

Τίθενται πλέον τα εξής ερωτήματα.

1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνωρίζει την ύπαρξη των συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων;

2. Έχει ολοκληρωθεί ο απολογισμός των ζημιών από τις αρμόδιες αρχές;

3. Σκοπεύει να τα αξιοποιήσει για την ανακούφιση των κατοίκων ή θα χαθεί ακόμα μια ευκαιρία ευρωπαϊκής στήριξης για τη χώρα μας;

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση του κ. Νίκου Ανδρουλάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την περιοχή των Δωδεκανήσων και ιδιαίτερα την Κω, με τραγικό αποτέλεσμα δύο νεκρούς, πολλούς τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Συγκεκριμένα πολλά κτήρια και κατοικίες στην παλιά πόλη της Κω έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και το κεντρικό λιμάνι του νησιού έχει παραμείνει κλειστό, καθιστώντας πολύ δύσκολη τη σύνδεσή του με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα γύρω νησιά.

Τέλος σημειώνεται πως βρισκόμαστε εν μέσω της τουριστικής περιόδου, και ότι ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων του νησιού.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

–Τι χρηματοδοτικές δυνατότητες υπάρχουν για την αποκατάσταση των ζημιών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, όπως συνέβη και σε ανάλογη περίπτωση στην Ιταλία;

–Τι ενέργειες απαιτούνται από την ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών εργαλείων;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Επιτρόπου κ. Κορίνα Κρέτσου, αρμόδιας για την Περιφερειακή Πολιτική προς τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη:

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν οι ελληνικές εθνικές αρχές υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της πληγείσας περιοχής. Η Κως ανήκει στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, για την οποία το κατώτατο όριο ζημίας ανέρχεται σε 90,7 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης με δική της πρωτοβουλία. Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω ή αν οι ελληνικές αρχές προτίθενται να υποβάλουν αίτηση.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το σχετικό περιφερειακό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την παροχή αποτελεσματικής και στοχοθετημένης βοήθειας της ΕΕ. Τον Ιούλιο του 2017 εγκρίθηκαν νέοι κανόνες από την ΕΕ που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να θεσπίσουν χωριστό άξονα προτεραιότητας στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΤΠΑ, με ποσοστό συγχρηματοδότησης μέχρι και 95 % για τη χρηματοδότηση έργων ανασυγκρότησης που συνδέονται με φυσικές καταστροφές και τη συμβολή στην αναζωογόνηση της περιφερειακής οικονομίας. Η χρηματοδότηση μπορεί να αφορά, για παράδειγμα, ανασυγκρότηση λιμένων ή οδικού δικτύου ή τη στήριξη των ΜΜΕ, για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών. Τα προγράμματα περιφερειακής πολιτικής μπορούν να τροποποιηθούν κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών, αλλά, μέχρι στιγμής, η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον οι ελληνικές αρχές επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα δυνατότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

antonaros

Με ανάρτησή του στο facebook ασκεί σκληρή κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ για τις αναφορές του στη Βουλή και σημειώνει ότι οι παράγοντες που επεδίωκαν αναταραχή ξεπερνούσαν τις περιορισμένες δυνατότητες δράσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς - «Άλλοι ήταν που πάτησαν το κουμπί» γράφει χαρακτηριστικά 

12
19552895

Η υπαίθρια γλυπτοθήκη είναι η πρώτη στο είδος της στην Ελλάδα - Ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε την σημασία της, καθώς αφορά έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους γλύπτες, τον Γιώργο Ζογγολόπουλο

ke_syriza_tsipras

«Η Νέα Δημοκρατία έχει εδώ και χρόνια υιοθετήσει τις πιο ακραία νεοφιλελεύθερες και κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές, που συνοδεύονται από υπερσυντηρητικές και ακροδεξιού χαρακτήρα επιλογές» - «Η πλήρης προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ στις νεοφιλελεύθερες, αντικοινωνικές πολιτικές είχε ως αποτέλεσμα τη διάρρηξη των σχέσεων και των δεσμών ανάμεσα στην σοσιαλδημοκρατία και τις κοινωνικές δυνάμεις που τη στήριζαν παραδοσιακά»

18
23dcbc61ad2b8eedaa0d1e8fc3558bd4

Ο επικεφαλής του ΕΚ συναντήθηκε με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη ο οποίος τον ενημέρωσε για την πρόσφατη επίσκεψή του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης όπου κρατούνται παράνομα οι δύο Έλληνες αξιωματικοί

mitsotakis-tsipras_main01

Έριξε το γάντι στον πρωθυπουργό για το αφήγημα της καθαρής εξόδου ο πρόεδρος της ΝΔ - Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για οικονομία και Ρουβίκωνες - Ο Τσίπρας... ξέχασε το «εκλογές στο τέλος της θητείας»

41
tsipras_mitsotakis_arthro

Ο πρωθυπουργός απέφυγε από το βήμα της Βουλής - αν και προκλήθηκε από τη Φώφη Γεννηματά- να επαναλάβει  ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 αφήνοντας χώρο σε ψιθύρους και σενάρια μεταξύ των βουλευτών- Σε εκλογικό κλίμα η συζήτηση - Σφοδρή αντιπαράθεση για οικονομία και Ρουβίκωνες 

48