Παυλόπουλος: Τι οφείλει η Ευρώπη στην αρχαία Ελλάδα

Παυλόπουλος: Τι οφείλει η Ευρώπη στην αρχαία Ελλάδα

«Η Παιδεία, στην πιο υψηλή της έκφραση, έθεσε τις βάσεις της μετατροπής της πληροφορίας και της εμπειρίας σε γνώση και της γνώσης σε Επιστήμη, εν τέλει δε σε Σοφία» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η ιστορική διαδρομή του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, από το λίκνο του, ως την σύγχρονη περιπέτειά του, κι ακόμη πιο μακριά ως την μελλοντική προοπτική του, μέσα από τους διαχρονικούς και εξαιρετικά επίκαιρους συμβολισμούς του αρχαίου ελληνικού πνεύματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλου,
στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου για την Δημοκρατία «Athens Democracy Forum 2017», παρουσία του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο μοναδικό σε πολιτιστική και καλλιτεχνική αξία άγαλμα της «Αθηνάς σκεπτομένης», που εκτίθεται στο Μουσείο της Ακροπόλεως, υπογραμμίζοντας, ότι αντικατοπτρίζει τα αναντικατάστατα και αυθεντικά σύμβολα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, που μπορούν να εμπνεύσουν ακόμη περισσότερο τον σύγχρονο 'Ανθρωπο, προκειμένου να υπερασπισθεί τον προορισμό του, κατά την «σισσύφεια» πορεία του προς το μέλλον.

Ο κ. Παυλόπουλος περιέγραψε το τι μπορεί να συμβολίσει η «Αθηνά σκεπτομένη», πέρα κι έξω από τις -εν πολλοίς άγνωστες βεβαίως- βουλές του γλύπτη, με βάση τα δεδομένα της εξέλιξης του Πολιτισμού της Δύσης, και κατ' ακριβολογία, του Πολιτισμού της Ευρώπης.

Ειδικότερα, επικαλέστηκε την ιδιομόρφως ένοπλη -με την έννοια του όπλου που δεν υποδηλώνει επίθεση αλλά, όλως αντιθέτως, περίσκεψη ως προς την υπεράσπιση του Πνεύματος- συμπυκνώνει, μέσω των ιδανικών της Παιδείας και του Θάρρους, την όλη ιστορική διαδρομή του κοινού Ευρωπαϊκού μας Πολιτισμού, από το λίκνο του ως την σύγχρονη περιπέτειά του, κι ακόμη πιο μακριά ως την μελλοντική προοπτική του.

«Προοπτική που θα κρίνει την επιβίωσή του, αφού ενδεχόμενη απομάκρυνση από τις ρίζες του, κατά συνέπεια από την κοιτίδα του, θα σημάνει, μοιραίως, το τέλος του. Κάτι που είναι χωρίς αμφιβολία καταστροφικό όχι μόνον για τον ίδιο αλλά για ολόκληρη την Υφήλιο, μιας και η μοίρα που έλαχε στην Ευρώπη είναι κοινώς γνωστή και ορατή από κάθε γωνιά του Πλανήτη: Η Ευρώπη είναι προορισμένη να σηκώνει, πρωτίστως μέσα από τις αρχές και τις αξίες του Πολιτισμού της, το βαρύ φορτίο του υπαρξιακού μέλλοντος της Ανθρωπότητας», επισήμανε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη καλείται ιστορικώς να μην κουρασθεί να υπερασπίζεται τον Πολιτισμό της, μιας και κάθε τέτοια κόπωση έχει αρνητικές επιπτώσεις που ξεπερνούν, κατά πολύ, τα όριά της. Πολλώ μάλλον όταν η εκτός Ευρώπης Δύση αναζητά πάντα τρόπους για να «χτίσει» την δική της Ιστορία και τον δικό της Πολιτισμό, που δεν μπορούν παρά να είναι «γέννημα και θρέμμα» της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Ευρώπης».

Η «Αθηνά σκεπτομένη», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζει αυτονοήτως, και δη αυθεντικώς, την πρώτη αντηρίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την Αρχαία Ελλάδα του Πνεύματος. «Την Αρχαία Ελλάδα που δημιούργησε την Παιδεία, στην πιο υψηλή της έκφραση, θέτοντας τις βάσεις της μετατροπής της πληροφορίας και της εμπειρίας σε γνώση και της γνώσης σ' Επιστήμη, εν τέλει δε σε Σοφία υπό την έποψη της Φιλοσοφίας. Και την Αρχαία Ελλάδα που υπερασπίσθηκε αυτή την Παιδεία, άρα τον εξ αυτής γεννηθέντα Πολιτισμό, απέναντι στον δεσποτισμό της Ανατολής -μάρτυς, κατά το αυτόγραφο επιτύμβιο του Αισχύλου, ο «βαθυχαιτήεις Μήδος επιστάμενος»- χαράζοντας έτσι και το έκτοτε «κραταιό» σύνορο μεταξύ Ανατολής και Δύσης» σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Γεώργιος Ξενάκης

Και σένα

Γεώργιος Ξενάκης

Εσυ με τις τελίτσες,η Ελλάδα έβγαλε Παπανικολάου,Καζαντζάκη,Βενιζέλο,Καραθεοδωρή,Μπικάκη(σίγουρα δεν τον ξερεις) και θα βγάζει για πάντα και πάντα

Καμία σχέση

Η αρχαία Ελλάδα ο αρχαίος ελλην με τον ελληναρα τον σημερινό! Ξεκολλά Παυλόπουλε!!!!! Τοτε δεν υπήρχε δημόσιος φρεντο φραπέ καναπές μπουζούκια τουρκικά χούγια.....

Μας τάπριξες τα συκώτια Πάκη

Με τις αμπελοφιλοσοφίες σου .

παγκοσμιος φορος 0.1% υπερ της Ελλαδας

.......κ σιγα σιγα τον αυξανουμε,ξερουμε το κολπο...

Φευγάτος

Άσε μας ρε Πακη!

...

Στην αρχαια οφειλει πολλα. Στην σημερινη απολυτως τιποτα. Φτανει πια με την πιπιλα των αρχαιων προεδρε. Ντρεπομαι που ολοι θαυμαζουν την Ελλαδα για αυτο που εφτιαξαν οι αρχαιοι και για την φυσικη ομορφια που ειχε απο παντα αλλα για τιποτα σημερινο.

Ελεος πια

Ναι στην αρχαια Ελλαδα οφειλουν και μαλιστα το αναγνωριζουν.Στη νεα αντιθετα οχι μονο δεν χρωστανε αλλα αυτη τους χρωσταει την υπαρξη της.

mm

Αλλα δεν κάνεις τίποτα για να έχει στα σχολεία Ελληνική παιδεία.

Αποδημος

Στην αρχαία Ελλάδα ο δυτικός κόσμος οφείλει πάρα πάρα πολλά. Στη νέα Ελλάδα απολυτως ΤΙΠΟΤΑ - το ακριβως αντίθετο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ts22

Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια με 21% ανεργία και δεσμεύσεις για πλεονάσματα για τα επόμενα 40 χρόνια... αλλά, έι, ανοίξτε ένα ούζο, αναφέρει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας

4
agakliamesaaa

Πριν από τρία χρόνια αγκαλιάζονταν γιατί κέρδισαν τις εκλογές και σήμερα αγκαλιάζονται ξανά ισχυριζόμενοι ότι έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία

8