Μητσοτάκης: Αμφισβητεί τη φιλο-επιχειρηματική στροφή του Τσίπρα

Μητσοτάκης: Αμφισβητεί τη φιλο-επιχειρηματική στροφή του Τσίπρα

«Μην ακούτε τι λένε, να βλέπετε τι κάνουν οι κυβερνώντες», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στηλιτεύοντας τα κυβερνητικά προσκόμματα στην επένδυση στις Σκουριές - Επικαλέστηκε και τα λεγόμενα Φλαμπουράρη για το ναυάγιο του «πακέτου Γιούνκερ» επειδή απαιτούνταν business plan

Μητσοτάκης: Αμφισβητεί τη  φιλο-επιχειρηματική στροφή του Τσίπρα
Σε ευθεία αμφισβήτηση της υποτιθέμενης φιλο-επιχειρηματικής στροφής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία εβδομάδα προχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κλείσιμο

Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε τη Δευτέρα για να έχει σειρά συναντήσεων με παραγωγικούς φορείς της Βορίου Ελλάδος που είχαν στόχο την προετοιμασία των παρεμβάσεων που σχεδιάζει να κάνει το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο από το βήμα της ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσε την κυβερνητική τακτική.

«Είναι ειρωνεία ο πρωθυπουργός να μιλάει για επενδύσεις και, στην πράξη, η κυβέρνησή του να κάνει ακριβώς τα αντίθετα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος  σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων στην «Ελληνικός Χρυσός» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επένδυση στις Σκουριές, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα, όπως είπε.

«Μην ακούτε τι λένε, να βλέπετε τι κάνουν οι κυβερνώντες», τόνισε.

Προσθέτοντας ότι «ο κίνδυνος για την επένδυση είναι ορατό», συμπλήρωσε: «Ενώ το μέλημά μας θα έπρεπε να είναι οι δουλειές για τη αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας, η κυβέρνηση για ιδεοληπτικούς λόγους, συνειδητά, καθυστερεί την αδειοδότηση της επένδυσης». 
 
Αναφερόμενος  στη θέση του κόμματός του είπε ότι η Νέα Δημοκρατία «πιστεύει στη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, πάντα με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον», και επικαλούμενος τις 16 αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ για τη συνέχιση της επένδυσης δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να αναδεικνύει το θέμα. Επειδή, όπως υποστήριξε «βασικό μου μέλημα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» και «να προχωρήσει  μια παραγωγική επένδυση σημαντική για τον τόπο, για την τοπική κοινωνία, για την ελληνική οικονομία».

Οι προτεραιότητες για τις επενδύσεις
Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με παραγωγικούς φορείς και εκπροσώπους επιμελητηρίων, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε τις προτεραιότητες για την προσέλκυση επενδύσεων. «Στην κορυφή», είπε, «είναι η πολιτική σταθερότητα και μια αποφασισμένη και τολμηρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πιστεύει και το οποίο θα είναι εθνικής ιδιοκτησίας. Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, “τραβάτε με κι ας κλαίω”. Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, με το μισό κόμμα απέναντι, με διστακτικότητα, με έλλειψη βασικής κατανόησης, για το πως δουλεύουν η ελεύθερη οικονομία, η αγορά και οι κανόνες της. Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη προϋπόθεση σήμερα για να κάνει η Ελλάδα ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον». 

Ο Φλαμπουράρης και τα business plan
«Εκτός από αυτό», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «χρειάζονται τρία πράγματα ακόμα: φορολογία, ρευστότητα, επενδυτικό περιβάλλον. Απλά πράγματα, απλές κουβέντες». Ειδική μνεία έκανε στα όσα είχε πει μια μέρα νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας για την αδυναμία απορρόφησης χρημάτων από το «πακέτο Γιούνκερ» επειδή απαιτούνταν business plan. «Υπάρχει και μια διάσταση που πολλοί δεν αντιλαμβάνονται. Και είναι η διάσταση του κόστους του χρήματος. Όταν σχεδιάζεις μια επένδυση και προσελκύεις κάποιον επενδυτή, πας σε μια τράπεζα και κάνεις ένα business plan. Το πρώτο πράγμα, το οποίο κοιτάς είναι ποιος είναι ο χρόνος υλοποίησης της επένδυσης και ποια είναι η διαδικασία αποπληρωμής της επένδυσης. Αν μια επένδυση που σχεδιάζεις να την κάνεις σε ένα χρόνο, την κάνεις σε τέσσερα, η επένδυση έχει πάει στράφι. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομικός αναλυτής για να το αντιληφθείς αυτό. Αρκεί να έχεις μια στοιχειώδη επαφή με την πραγματική οικονομία και να εισπράττεις τα μηνύματα». 

«Δικαιολογημένη καχυποψία»
«Το όραμά μου είναι η Ελλάδα να ξαναπατήσει στα πόδια της. Να γίνει μια κοινωνία με ευημερία, ασφάλεια, δικαιοσύνη, με ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα και λειτουργικό Κράτος», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  μιλώντας με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. «Έχω», είπε, «μια υποχρέωση να είμαι πολύ συγκεκριμένος και τεκμηριωμένος στον προγραμματικό μου λόγο. Να μην υπόσχομαι πράγματα που δεν μπορώ να κάνω. Για αυτό το λόγο, επενδύουμε τόσο χρόνο και τόση προσπάθεια για να συζητάμε με τους καθ’ ύλην αρμόδιους και γνώστες των αντικειμένων για να μπορούμε κι εμείς να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας... Μεταξύ της αλήθειας – όσο σκληρή κι αν είναι – και της ψεύτικης ελπίδας, επιλέγω πάντα το πρώτο. Πιστεύω ότι αυτό ζητούν οι πολίτες από εμάς. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, όχι μόνο μέχρι την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης αλλά, κυρίως, μετά». 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πάντα θα υπάρχει μια – σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένη – καχυποψία από τους πολίτες. Και αυτό γιατί έχουν καεί από το χυλό και τώρα φυσούν και το γιαούρτι» και πρόσθεσε: «Το βάρος της ευθύνης πέφτει στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Να υλοποιήσει αυτά που έχει πει. Να δείξει ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος διακυβέρνησης, που δίνει έμφαση στην τεχνοκρατική επάρκεια… Η πολιτική είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση. Πρέπει κανείς να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις. Να ζυγίζει τα πραγματικά δεδομένα με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και τη σοβαρότητα». 

«Οφείλουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τον πολίτη και, κυρίως, τον αδύναμο πολίτη. Αυτός μας χρειάζεται περισσότερο. Σε αυτόν θα δώσουμε κι εμείς τη μεγαλύτερη μας έμφαση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης