ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι υπουργοί αλλάζουν περιφέρεια για να «σωθούν»

Ο Γιώργος Σταθάκης και  ο Παύλος Πολάκης μάλλον δεν θα «χωρέσουν» και οι δύο στα Χανιά, όπως και η Εφη Αχτσιόγλου με τη Θεοδώρα Τζάκρη στην Πέλλα - Τον «καμένο» Κατρούγκαλο δεν τον... σηκώνει η Μεσσηνία.

Εκλογικές περιφέρειες που να διασφαλίζουν την επανεκλογή τους στην πιθανή, αν όχι αναπόφευκτη πλέον, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ
στην επόμενη αναμέτρηση αναζητούν υπουργοί και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Το φαινόμενο φυγής από «δύσκολες» περιοχές προς τις μεγάλες περιφέρειες αποκτά διαστάσεις και φέρνει σε δύσκολη θέση την ηγεσία, ενώ δοκιμάζει και τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η σπουδή οφείλεται είτε στην προνοητικότητα των ενδιαφερομένων να προετοιμάσουν τους μηχανισμούς τους έγκαιρα, καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος, είτε στην εκτίμηση ή στον φόβο που έχουν κάποιοι ότι οι κάλπες μπορεί τελικά να στηθούν πολύ νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν χάσει τις εκλογές, από τους 144 βουλευτές που έχει σήμερα θα εκλέξει ίσως και λιγότερους από τους μισούς, προκαλεί τεράστια αγωνία στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ενδεικτική του προβληματισμού και της αναταραχής που υπάρχει είναι η επισήμανση που κάνει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος: «Οι μετακινήσεις υπουργών δίνουν την αίσθηση πως το καράβι βουλιάζει και ότι επικρατεί το δόγμα “o σώζων εαυτόν σωθήτω”. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει εντελώς διαλυτικά και ίσως δημιουργήσει και πρόβλημα συνοχής. Τι θα πούμε στον βουλευτή που ψηφίζει όλα τα δύσκολα μέτρα με προσωπικό και πολιτικό κόστος; Ψήφισε εσύ για να έρθει ένα προβεβλημένο στέλεχος να πάρει την έδρα σου;».

Πάντως πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα για ανανέωση των ψηφοδελτίων και ανακατανομή του πολιτικού προσωπικού, σε μια παράταξη που αναζητά διεύρυνση προς το κέντρο και καλείται να αφήσει πίσω της στελέχη της… τέταρτης γενιάς.
Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές των υπουργών Γιώργου Κατρούγκαλου, Εφης Αχτσιόγλου, ενώ ενδιαφέρον έχει το πώς θα κινηθούν οι εκλεγόμενοι στα Χανιά κύριοι Γιώργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης, καθώς και τι θα γίνει με όσους είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 2015 με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οσον αφορά τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, για τον οποίο είχε κυκλοφορήσει σενάριο μεταπήδησής του στη Β' Αθήνας, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στη Ζάκυνθο.  

Ο κ. Κατρούγκαλος είναι οριακά αποδεκτός στη Μεσσηνία, όπου μπήκε στην εκλογική λίστα τον Σεπτέμβριο του 2015 περίπου σαν μουσαφίρης. Με δεδομένο ότι δεν είναι και ο πιο αγαπητός υπουργός, λόγω του Ασφαλιστικού, είναι λογικό να σκέφτεται μια μεγαλύτερη περιφέρεια, της Β’ Αθήνας συμπεριλαμβανομένης.  Αλλωστε στη Μεσσηνία είναι πιθανό να εμφανιστεί ως υποψήφιος και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και να πιέσει ακόμη περισσότερο τον κ. Κατρούγκαλο.

Η κυρία Αχτσιόγλου θα ήθελε να πολιτευτεί στην Πέλλα, τόπο καταγωγής της, ωστόσο η παρουσία της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη εκεί την έχει οδηγήσει εδώ και καιρό να εξετάσει την Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς η τελευταία έχει ισχυρά ερείσματα και μάλλον δεν μπορούν να χωρέσουν και οι δύο στον ίδιο νομό. Αυτό αμέσως αναγκάζει τον πρώην υπουργό Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος είχε εκλεγεί στην Α’ Θεσσαλονίκης, να σκέφτεται την επιστροφή του στο ψηφοδέλτιο των Σερρών.

Περίπλοκα είναι τα πράγματα και στα Χανιά. Σε περίπτωση που ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα εκλέξει μόλις έναν βουλευτή. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, εις εκ των κυρίων Σταθάκη και Πολάκη πρέπει να μετακινηθεί εάν θέλει επανεκλογή και εκτιμά ότι η ήττα είναι το πιθανότερο σενάριο. Εχοντας μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και μάλλον αποδοχή στο σκληρό κομματικό ακροατήριο, ο κ. Πολάκης φέρεται να είναι επικρατέστερος για μετακίνηση στη λαϊκή Β’ Αθήνας.

Περιφέρειες αναζητούν ή θα κληθούν να αναζητήσουν (δύσκολο να υπάρξουν εξαιρέσεις) και όσοι εκλέχτηκαν με το Επικρατείας: Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης (που παραδοσιακά ήταν στη Β’ Αθήνας), ο κ. Νίκος Κοτζιάς και η κυρία Θεανώ Φωτίου (εκλεγόταν παλαιότερα στη Β’ Αθήνας, αλλά σκέφτεται και την Α’ Αθήνας). Για τον κ. Κώστα Γαβρόγλου ουδείς γνωρίζει πώς σχεδιάζει (και αν) το πολιτικό του μέλλον, ενώ για την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θα θελήσει να είναι ξανά υποψήφια. 

Η πληθώρα ενδιαφερομένων για τη Β’ Αθήνας -πέρα από τους νυν υπάρχουν και νέοι που την καλοβλέπουν, όπως ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης- οδηγεί κάποιους από τους σημερινούς βουλευτές της να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακόμισής τους σε άλλες περιοχές. Ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, για παράδειγμα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να πάει στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ την ίδια σκέψη λέγεται ότι έχει και ο επίσης βουλευτής της Β’ Αθήνας, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. 

Ο κ. Τόσκας έχει και δεύτερη εναλλακτική, την Κόρινθο, την οποία γνωρίζει καλά από τον καιρό που ήταν σύμβουλος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη.

Η αυξημένη κίνηση προς την Περιφέρεια Αττικής δικαιολογείται ίσως και από το γεγονός ότι βουλευτές μιας προχωρημένης ηλικίας, όπως ο κ. Γιώργος Πάντζας, ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ακόμη και οι κύριοι Γιάννης Δέδες, Νάσος Αθανασίου, μπορεί να αποσυρθούν. Το ίδιο ισχύει και με άλλους παλιούς βουλευτές, όπως ο κ. Γιάννης Θεωνάς ή ο κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος δύσκολα θα εκλεγεί ξανά στην Α’ Πειραιά μετά τους χειρισμούς του στο υπουργείο Ναυτιλίας όσον αφορά την πώληση του ΟΛΠ.

Δείτε βίντεο: ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι υπουργοί αλλάζουν περιφέρεια για να «σωθούν»


ΣΧΟΛΙΑ (53)

Swstos

Οσο καθυστερειτε τις εκλογες τοσο πιο ωραια θα περασετε απο τον κοσμο....

Λέβι

Βασικά η χώρα δεν σηκώνει άλλο σύριζα

Πέτρος

Η φάπα που θα πέσει στις εκλογές θα είναι ανεπανάληπτη Ο λαός θα πάρει πίσω εκδίκηση για τα ψέματα που του σέρβιρε ο δήθεν αριστερός πασοκτσής αλέξης Μόνο μαύρο

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.....

....ΚΑΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΩΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!.... ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ..... ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ!

......

Παρ' ολα αυτα, το καιριο ερωτημα παραμενει: Πού θα κατεβουν Κυριτσης, Αυλωνιτου, και η αλλη με το ξυρισμενο μαλλι και τη νεκροκεφαλη στη μπλουζα....

;;

με επικεφαλης τον τσιπρα τους βλεπω ολους στις αγροτικες φυλακες τιρυνθας για να πιανετε η μια ημερα δυο,.ωστε οταν σπασουν τα ισοβεια καποτε να βγουν,.

Ο νομός

Ελικόπτερο πόσες έδρες έχει; Προβλέπω συνωστισμό, όχι σαν αυτόν που έλεγε η Ρεπουση, γιατί εσείς θα πετάτε ο ένας τον άλλο από ψηλά για να γλιτώσετε τα τομαρια σας.

Ο ΘΕΟΠΑΛΑΒΟΣ

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΦΟΥΝΤΟ ΕΙΝΑΙ

και κλαμμα !!!!!

ΜΕ ΤΟ 4%-5% ΟΙ ΓΥΡΟΛΟΓΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ!!!!!!!!!! ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΙΜΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΑ ΣΕ ΦΟΡΕΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΗΔΗ 23 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΕΙΝΑ ΑΝΗΚΑΝΟΙ!!!!!!!!!!!!

Φαρμακοποιός

Το ληγμένο σε όποιο ράφι και αν το βάλεις ,ληγμένο παραμένει.

ναι

ε για να το λες εσυ κατι θα ξες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4808905

Η Δανία  και η Ολλανδία να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, από την Ελλάδα αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αποφεύγει την παραμικρή αναφορά στο Γαλλικό βέτο

1
4924208

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση – Επιστολή τεσσάρων σημείων του Θεοδωρικάκου προς τα κόμματα ενόψει της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής τη Δευτέρα

38
eu-summit-table-arthro

Ξεκάθαρο όχι των Ευρωπαίων ηγετών στο αίτημα για ένταξη Σκοπίων και Αλβανίας στην ΕΕ - Το ζήτημα της διεύρυνσης απλώς θα συζητηθεί, κάποια στιγμή, μέχρι τον Μάιο του 2020 χωρίς την παραμικρή δέσμευση ότι μελλοντικά μπορεί να αποφασιστεί η είσοδος των δύο χωρών στην ΕΕ

12
socialismos

Στόχος της κίνησης αυτής, που παρουσιάζεται ανήμερα της επετείου της μεγάλης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, στις 18 Οκτώβρη του 1981, είναι να αγωνιστεί «για μια νέα πολιτική και ιδεολογική νίκη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ»