Παυλόπουλος από τα Ανώγεια: Η ελευθερία είναι υπαρξιακή αρχή των Ελλήνων

Παυλόπουλος από τα Ανώγεια: Η ελευθερία είναι υπαρξιακή αρχή των Ελλήνων

«Η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, γινόμαστε "και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες", κατά τον Θουκυδίδη. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι». Τούτο τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από το ιστορικό και μαρτυρικό χωριό των Ανωγείων, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 73η Επέτειο του Ολοκαυτώματος από τις Γερμανικές Κατοχικές Δυνάμεις το 1944.
 
«Η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, «ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Συμπεριφέρεται στη διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι, δηλαδή, δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και πρόσθεσε : «Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
O κ. Παυλόπουλος, ο οποίος για πρώτη φορά παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνει ο δήμος για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων σημείωσε ότι «η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Το έχω τονίσει πάντοτε: την εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση».

Οι θυσίες των Ελλήνων αναγνωρίζονται

«Επιτέλους αναγνωρίζονται οι θυσίες αυτού του λαού, ο οποίος για να μείνει στην Ευρώπη έκανε πολλά. Οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις σε αυτό το σημείο ενώθηκαν και υπερασπίστηκαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οι Έλληνες με πολλές θυσίες, για λάθη που δεν ήταν μόνο δικά τους, επέλεξαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. 'Αλλοι, χωρίς, θυσίες επέλεξαν το δρόμο της εξόδου. Το ποιος είναι τελικά πραγματικός Ευρωπαίος εύκολα το καταλαβαίνει κανείς. Εμείς το αποδεικνύουμε καθημερινά». Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος σε υπουργούς, βουλευτές, εκπρόσωπους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και δημάρχους της Κρήτης - κατά την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη Ανωγείων σήμερα το μεσημέρι - αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Α.Μέρκελ περί σεβασμού του αγώνα των Ελλήνων.

 

«Έτσι εκλαμβάνω», σημείωσε, «τη χθεσινή δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ και θεωρώ πως αυτό είναι μία αναγνώριση στη σημασία της Ελλάδας και του αγώνα των Ελλήνων να παραμείνουν και να αγωνιστούν για την ιδέα της Ευρώπης. Υπάρχει και κάτι άλλο, όμως, που πρέπει να εξάρω από τη χθεσινή ομιλία της. Εμείς έχουμε πει πολλές φορές πως θέλουμε μία Ευρώπη, η οποία θα βαθαίνει τις ρίζες της. Δεν θα είναι μία οικονομική και νομισματική μόνο Ευρώπη. Θα είναι εκείνη που οραματίστηκαν όσοι την έχτισαν για να μη ξαναζήσουμε ποτέ τους εφιάλτες του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Ναι, ένα μεγάλο τμήμα αφορά την οικονομία, την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υποτιμούμε καθόλου την πρόοδο που συντελέστηκε μέσα από την οικονομική και νομισματική ένωση. Δεν ξεχνάμε, όμως, ποτέ ότι ο ρόλος της Ευρώπης θα ολοκληρωθεί μόνο όταν υπάρξει και η θεσμική της ενοποίηση. Όταν οι θεσμοί θα λειτουργούν για να κρατηθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη».

 

«Οι αρχές αυτές», τόνισε, «που στηρίζεται και θα στηριχθεί η Ευρώπη είναι οι αρχές που εμείς λέμε πάντοτε και χθες επισήμανε και η καγκελάριος. Είναι οι αρχές της ελευθερίας, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, ιδίως της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για αυτές τις αξίες αγωνιζόμαστε μαζί με τους εταίρους μας για να χτίσουμε την Ευρώπη. Και θα την χτίσουμε αυτή την Ευρώπη που έχει ανάγκη ο κόσμος ολόκληρος, γιατί όπως λέω πάντα ο ρόλος της Ευρώπης είναι πλανητικός. Η Ευρώπη έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει που δεν μπορεί καμία άλλη δύναμη. Στην Ιστορία της υφηλίου η Ευρώπη έμεινε και θα μείνει, όχι ως η μεγάλη οικονομική δύναμη, ούτε ως η μεγάλη στρατιωτική δύναμη, αλλά η μόνη δύναμη που μπορεί, να υπερασπίζεται τον άνθρωπο στην πορεία του και την ολοκλήρωση του προορισμού του».

Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος «εμείς οι Έλληνες ζώντας μέσα στην Ευρώπη, οραματιζόμενοι και χτίζοντας μαζί με τους εταίρους μας αυτή την Ευρώπη, λέμε σε όλους τους γείτονες μας, ιδίως στην Τουρκία, ότι είμαστε εδώ να ενισχύσουμε την πορεία της στην Ευρώπη, γιατί θέλουμε όλους τους λαούς των Βαλκανίων και την γείτονα, τούς θέλουμε κοντά σε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία. Πορεία, όμως, που έχει προϋποθέσεις. Για να γίνεις μέλος αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, πρέπει να τηρήσεις ορισμένες υποχρεώσεις. Και αυτές είναι οι υποχρεώσεις που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο έχει ορίσει ότι πρέπει να σεβόμαστε τα σύνορα μας, να σεβόμαστε την κυριαρχία μας, να σεβόμαστε το έδαφος μας, κάθε λαός. Λέμε, λοιπόν, ότι εμείς εδώ είμαστε, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές, να βοηθήσουμε την πορεία όλων προς το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Είμαστε εδώ, όμως, και για να υπερασπιστούμε το έδαφος μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, τη κυριαρχία μας, τα σύνορα μας, που είναι παράλληλα έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

ΣΧΟΛΙΑ (12)

μπετοβλακας Λαθρονησι

ελευθερία στην Παλαιστίνη. δεν κάνω πλάκα .εδώ που μενω θυμίζει κάτι μεταξύ Παλαιστίνης και Κανταχαρ.

dimitri

Jalalabad να πας στο Πακιστάν να ζήσεις με τα ξαδέλφια σου.

dimitri

Φυσικά το Πολάτσι ήταν εκεί. Σιγά μην έλειπε το χρυσό μου απο την Φιέστα.

Ιωάννης Μεταξάς

Μπλα μπλα , και από ουσία τίποτα. Η Ελλάδα και οι ΈΛΛΗΝΕΣ προδόθηκαν από πολιτικούς και τήν δήθεν ελίτ...

Πάκη....

που άφησες την Αθήνα να καίγεται 10 (!) μέρες όταν ήσουν υπουργός του σουβλακοφάγου, μάθε ότι η Γερμανία ούτε χρώσταγε, ούτε χρωστάει σε κανένα κράτος-κατσαπλιά οτιδήποτε! Ότι ήταν να πληρωθεί και να αποζημιωθεί, πληρώθηκε και με το παραπάνω τις πρώτες δύο δεκαετίες μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τώρα είναι too late για κλάψες και δήθεν επιπλέον ψευτο-διεκδικήσεις. Και το ξέρετε ότι οποιεσδήποτε τυχόν νέες δήθεν αιτηθείσες "αποζημιώσεις" θα εκπέσουν σε όλα τα Διεθνή Δικαστήρια. Κοιτάξτε εκεί στο Ελλαδιστάν να αποπληρώσετε τα χρέη σας με δικά σας χρήματα χωρίς να επαιτείτε από τον οποιονδήποτε!

stp

@@ Οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις σε αυτό το σημείο ενώθηκαν και υπερασπίστηκαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.@@@ Και εγώ να προσθέσω πως ενωθήκατε για να σώσετε το τομάρι σας. Γιατί την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας εσείς οι πολιτικοί την ανακόψατε με τα καμώματα σας με τις λαμογιές .Και σήμερα ακόμη υπογράφεις νόμους αντισυνταγματικούς και το ξέρεις μεγάλε συνταγματολόγε. Και να ξέρεις όταν ο λαός φθάνει σε σημείο να βρίζει τον ανώτατο άρχοντα σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά, και θα έπρεπε να σας προβληματίζει.

wolf

Σωστος και με την βουλα !

Don

Το λακονιζειν εστί φιλοσοφειν.Αρχη άντρα δεικνυσι .Δυο αποφθέγματα των προγόνων πολύ σημαντικά τα οποία πρέπει να βάλεις πιο δυνατά μέσα στη σκέψη στους λόγους και στην πολιτική σου συμπεριφορά πρόεδρε .οι ευθύνες σου μεγάλες για το που βρισκόμαστε σήμερα .Μην επιτρέψεις μεγαλύτερη εκτροπή προς το χειρότερο φοβούμενος την απόδοση ευθυνών .Η ιστορία γράφει

ΕΔΩ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΤΗΣΙΑ

ΝΑ ΣΕ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΜΦΥΤΗ ....ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΣΤΕΝΑΖΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΟΤΑ ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΡΑΙΧ .ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙ ΠΩΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΝΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΑ .

νηρέας

Μαρτυρία Κρητικού .--- Καθόμασταν στο καφενείο όταν είδαμε ξαφνικά να πέφτουν οι γερμανοί με της ομπρέλες σαν τους χοχλιούς .Και είπαπε πάμε , δεν υπάρχει καλύτερη ώρα για να πεθάνεις για την πατρίδα .

Η ελευθερία

Ισχύει για όλους, εκτός από αριστερά τρωκτικά, όπως ο πάκης

οτιναναι

Η ελευθερία είναι υπαρξιακή αρχή των Ελλήνων...και οι βαρυσήμαντες μπουρδες η υπαρξιακη αρχη των ελληνων πολιτικων...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης