«Πόλεμος» Νέας Δημοκρατίας - κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ

«Πόλεμος» Νέας Δημοκρατίας - κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας καλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει την αυτοκριτική του

«Πόλεμος» Νέας Δημοκρατίας - κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ
Η Νέα Δημοκρατία δεν δικαιούται να μιλά για το ΕΣΠΑ, απαντά ο Αλέξης Χαρίτσης στις βολές της αξιωματικής  αντιπολίτευσης για τα περί ανικανότητας στην απορρόφηση των κονδυλίων, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του αρμόδιου υπουργού.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, καλεί τη Νέα Δημοκρατία να κάνει επιτέλους την αυτοκριτική της για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων τα προηγούμενα χρόνια και αντί να εφευρίσκει ανύπαρκτα προβλήματα και καθυστερήσεις στο
ΕΣΠΑ για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, να στηρίξει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομίας για να βάλουν τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. «Το χρωστάει στον ελληνικό λαό μετά από τα δεινά που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις της στη χώρα και στην κοινωνία» αναφέρει η ανακοίνωση.

Κλείσιμο
Σκληρή δήλωση από τη ΝΔ

Οι 54 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν με ερώτηση τους προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τα αποτελέσματα της κυβερνητικής ανικανότητας στο ΕΣΠΑ. Η ερώτηση που κατατέθηκε με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Κορινθίας και αρμόδιο αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας & Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα, αναδεικνύει μία σειρά από περιπτώσεις αναπτυξιακών προγραμμάτων, όπου ενώ υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους, αυτά λιμνάζουν ανεκμετάλλευτα εξ' αιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας να τα προωθήσει έγκαιρα. 

Είναι χαρακτηριστικά, όπως αναφερει, τα τέσσερα παραδείγματα που παραθέτουν οι βουλευτές για προγράμματα του 2016, «Ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων», «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές», «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» και «Ενίσχυση πτυχιούχων – α’ κύκλος προκήρυξης». 

Τα προγράμματα αυτά, θα έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν πιστωθεί τα χρήματα στους δικαιούχους, αλλά δυστυχώς παραμένουν κολλημένα στην ανικανότητα και τις ιδεοληψίες. Αντίστοιχα απογοητευτικά όμως, είναι και τα στοιχεία για το 2017. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις διψούν για ρευστότητα και πόρους προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, ενώ ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν 23 δράσεις από την αρχή του χρόνου, έχουν ξεκινήσει μόλις οι 2 και αυτές βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, κάτι που σημαίνει πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες ακόμα για να φτάσουν χρήματα στην αγορά. Όλες αυτές οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης των προτάσεων και της εκταμίευσης των ποσών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, έχουν τελικά ως αποτέλεσμα «να μην υλοποιούνται τελικά πολλές επενδύσεις» και να χάνονται θέσεις εργασίας.

Η ανακοίνωση Χαρίτση 
 
«Η Νέα Δημοκρατία πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει ότι το ΕΣΠΑ δεν είναι προνομιακό πεδίο αντιπολίτευσης για εκείνη, η πραγματικότητα θα την διαψεύδει διαρκώς, παρά τις στρεψοδικίες με τις οποίες συστηματικά επιχειρεί να τη διαστρεβλώσει” τονίζει σε ανακοινωση του το υπουργείο και συνεχίζει : Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία 2,5 χρόνια στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης σε ότι αφορά τη διαχείριση των Κοινοτικών Πόρων. “Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός σημαίνει απλά ότι η χώρα μας καταφέρνει να καλύπτει πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη το πλήθος των κανονισμών και τις βαριές διαδικασίες που συνοδεύουν τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ. Διαδικασίες που για την Ελλάδα είναι πολύ πιο βαριές από ότι στις υπόλοιπες χώρες εξαιτίας των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης στα προγράμματα του ΕΣΠΑ επί των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”, τονίζει το υπουργείο.

Υπογραμμίζει οτι για αυτό και προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις και να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών προχωρήσαμε στον τριπλασιασμό του προσωπικού που είναι επιφορτισμένο με τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης.

Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Χαριτσης αναφέρει πως “τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρώπη που πέτυχε η χώρα μας στην απορρόφηση του προηγούμενου ΕΣΠΑ, από το οποίο αξιοποιήσαμε πλήρως όλους τους πόρους και στην εξαιρετικά υψηλή απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, η οποία άγγιξε το 11,4%, το 2016, ξανά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής” και προσθέτει πως “η προσπάθεια αυτή αναγνωρίστηκε και επίσημα από το Eurogroup στην απόφαση της 15ης Ιουνίου, στην οποία υπάρχει ρητή αναφορά στην πολύ σημαντική δουλειά που έχει γίνει από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας σε αυτόν τον τομέα και είχε ως αποτέλεσμα να διοχετευτούν περισσότερα από 11 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων στην ελληνική οικονομία τα δύο προηγούμενα χρόνια».

Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρει οτι  πέρα όμως από το ΕΣΠΑ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας έχουν προχωρήσει και σε επιπλέον ενέργειες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Από τις συμφωνίες που συνάψαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το σχέδιο  Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη (EBRD) έχουν ήδη διοχετευτεί περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και προφανώς συνεχίζουμε εξαντλώντας κάθε δυνατότητα αξιοποίησης πρόσθετων πόρων. Πριν από μερικές μέρες μάλιστα εγκαινιάσαμε με την ΕΤΕπ πρόγραμμα ύψους 400 εκ. ευρώ για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την παροχή των απαραίτητων εγγυήσεων (Trade Finance Facility). 

Τη δουλειά αυτή, όπως αναφερει,  αναγνωρίζει διαρκώς σε κάθε ευκαιρία και η αρμόδια Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κα Κρέτσου, με τελευταία την χθεσινή τοποθέτηση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης