LIVE

Κορωνοϊός

Συστάσεις Ερντογάν προς ελληνικά ΜΜΕ

Συστάσεις Ερντογάν προς ελληνικά ΜΜΕ

Ο κ. Ερντογάν προέτρεψε τα ΜΜΕ να αποδίδουν τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μη λειτουργούν μόνον ως «ραντάρ», αναπαράγοντας ειδήσεις για παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς -όπως είπε- «στα επτάμισυ χρόνια, που είμαι πρωθυπουργός, δεν βομβάρδισα κάποια χώρα.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, κατά την οποία διαπιστώθηκε διάθεση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει επί της ουσίας προσέγγισε στα ελληνοτουρκικά ή το Κυπριακό, ενώ δεν έλειψαν και οι συστάσεις από τουρκικής πλευράς προς έλληνες διευθυντές ΜΜΕ.

Λίγο πριν αναχωρήσει ο τούρκος πρωθυπουργός, υπέγραψε στο βιβλίο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε μια συμβολική τελετή στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που θα μπορέσω να γράψω το όνομά μου στο βιβλίο αυτό, να βάλω κι εγώ την υπογραφή μου σε έναν κόσμο ειρήνης», δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ότι «οι 21 συμφωνίες, που υπογράφηκαν την Παρασκευή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εμπεδώνουν μια νέα πορεία συνεργασίας και ειρήνης σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή εκεχειρία».

«Η τελετή αυτή συνεχίζει αλλά αναβιώνει την προσπάθεια που κάνουμε για την έννοια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και είναι σημαντικό το γεγονός ότι συνυπογράφει και η Τουρκία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει θερμά την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης και της Τουρκίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. «Στην περίπτωση που κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ασφαλώς και θα χρειαστούμε την εμπειρία της Ελλάδας. Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξή της παρέχοντάς μας την εμπειρία της», επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Συνάντηση Ερντογάν με διευθυντές ΜΜΕ

Κατά τη συνάντησή του το Σάββατο με διευθυντές ελληνικών ΜΜΕ, ο κ. Ερντογάν μίλησε για «ιστορική ημερομηνία» στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αναφερόμενος στη χθεσινή ημέρα, καθώς «η πολιτική μας βούληση οδηγεί δύο γειτονικές χώρες στην αναβάθμιση των σχέσεών τους. Είμαστε τώρα δύο εταίροι».

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις περί των υπερπτήσεων, των διευθυντών των ελληνικών ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της πρωινής του συνάντησης μαζί τους, ο κ. Ερντογάν απάντησε προτρέποντας τα ΜΜΕ να αποδίδουν τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μη λειτουργούν μόνον ως «ραντάρ», αναπαράγοντας ειδήσεις για παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς -όπως είπε- «στα επτάμισυ χρόνια, που είμαι πρωθυπουργός, δεν βομβάρδισα κάποια χώρα. Αν δεν είστε εσείς ήρεμοι, πώς θα μεταδώσετε σωστά τα μηνύματα, ώστε να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή μας;». Σημείωσε πως θα εξετάσει την πρόταση Παπανδρέου για την υποβολή σχεδίων πτήσεων. «Δεν είμαστε οι δύο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Μέχρι τώρα λειτουργούμε μέσω του ΝΑΤΟϊκού σταθμού, που μεταφέρει εκατέρωθεν τις πληροφορίες για τις υπερπτήσεις μας. Δεν βλέπω, όμως, γιατί να μην αλληλο-ενημερωνόμαστε για τις πτήσεις μας, ταυτόχρονα με την ενημέρωση προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε και πρόσθεσε πως θα εξετάσει το θέμα με τους αρμόδιους αξιωματούχους, όταν επιστρέψει στην Άγκυρα. Επιπλέον, επανέλαβε ότι «τα τουρκικά μαχητικά δεν απογειώνονται οπλισμένα, όπως τα ελληνικά μαχητικά» και τόνισε πως «αν εξαλείψουμε αυτή τη διαφορά, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την ειρήνη».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του στρατού, παρέπεμψε στο «σχέδιο Βαριοπούλα», διευκρινίζοντας ότι «θέλαμε μια καθαρή κυβέρνηση», που δεν θα ποδηγετείται, καθώς «η δημοκρατία πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με την οικονομία. Είμαι επτάμισυ χρόνια πρωθυπουργός και δεν με έχει εξουσιάσει κανείς».

Ως προς τις διερευνητικές συνομιλίες, ο κ. Ερντογάν παρατήρησε ότι έχουν γίνει 44 συναντήσεις, σημειώνοντας ότι «η πιο εποικοδομητική εποχή είναι επί θητείας Γ. Παπανδρέου» και πως τώρα «κάνουμε ένα νέο βήμα, γιατί θέλουμε να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Υπάρχουν φοβίες κι από τις δύο πλευρές, θα ξεπεραστούν όμως. Δώστε λίγο χρόνο σε εμάς και τους συνεργάτες μας».

Σημείωσε ακόμη ότι έχει προτείνει στην ελληνική πλευρά να διευκολύνει η χώρα του την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών, διαπιστώνει, όμως, ότι η πρότασή του αντιμετωπίζεται με καχυποψία. «Γιατί ενοχλείστε;», διερωτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τη στάση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο Έρογλου είχε διαφορετική στάση επί Ταλάτ, εμείς, όμως, ως εγγυήτριες χώρες πρέπει να διευκολύνουμε τη διαδικασία». Σε ερώτηση, δε, σχετική με την πρότασή του για τη σύγκληση πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό και τις δυνατότητες συμφωνίας, που «γεννά» ένα τέτοιο πολυπρόσωπο σχήμα, απάντησε με ερώτηση: «γιατί νομίζετε πως βρίσκεται ο ΟΗΕ τόσα χρόνια στην Κύπρο;» και προσέθεσε πως τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η ΕΕ, δραστηριοποιούνται στο Κυπριακό. «Αν οι ηγέτες συμφωνήσουν μεταξύ τους, τότε δεν μας χρειάζονται», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, υπογράμμισε, εξάλλου, πως «όταν ήρθαμε στην εξουσία οι αμυντικές δαπάνες βρίσκονταν στην πρώτη θέση του προϋπολογισμού μας. Τώρα, στην 1η θέση είναι οι δαπάνες για την Παιδεία, στη 2η οι δαπάνες για την Υγεία και οι αμυντικές δαπάνες είναι στην 4η ή την 5η, κι αυτό γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετική με τους Κούρδους, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στα «ανοίγματα εκδημοκρατισμού», που προώθησε η κυβέρνησή του, παρατηρώντας ότι το κόμμα του έχει 60 Κούρδους βουλευτές και άρα δεν δέχεται ότι οι Κούρδοι «εκπροσωπούνται» από το κόμμα, που βρίσκεται στην Εθνοσυνέλευση, και το οποίο διαθέτει 20 βουλευτές.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης