Δημοσκόπηση: Ασήμαντα τα αντίμετρα λέει το 74%

Δημοσκόπηση: Ασήμαντα τα αντίμετρα λέει το 74%

Ακόμα και το 65% του ΣΥΡΙΖΑ τα απορρίπτει, ενώ το 49% των ψηφοφόρων του, πιστεύει ότι δεν θα εφαρμοστούν ποτέ - Το 80% θεωρεί κακή τη νέα συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών - Σταθεροποιήθηκε στα χαμηλά ο ΣΥΡΙΖΑ - Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ

Ούτε τον εναπομείναντα σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να πείθει η κυβέρνηση για τον χαρακτήρα της συμφωνίας που συνήψε µε τους δανειστές όσον αφορά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η  συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και μεταξύ αυτών το μεγαλύτερο μέρος όσων ψήφισαν την κυβερνητική παράταξη στις τελευταίες εκλογές θεωρούν κακή τη συμφωνία, χαρακτηρίζουν ασήμαντα τα λεγόμενα αντίμετρα και προεξοφλούν ότι δεν θα εφαρμοστούν, ενώ αναμένουν επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένας στους δέκα Έλληνες εκφράζεται θετικά για τη συμφωνία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» η εταιρεία Marc και στην οποία επιβεβαιώνεται τόσο το άνετο προβάδισμα που διατηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρόθεση ψήφου όσο και το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης
θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Ακόμη, σύμφωνα µε τα ευρήματα της μέτρησης, το ποσοστό όσων έχουν πειστεί ότι τα πολυδιαφημισµένα αντίμετρα μπορεί να λειτουργήσουν εξισορροπητικά προς τα σκληρά μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν πρόσφατα από το ελληνικό Κοινοβούλιο περιορίζεται στο 15,5%. Και υπολείπεται ακόμη και του ήδη συρρικνωμένου ποσοστού όσων δηλώνουν πρόθεση να ξαναψηφίσουν τα κυβερνητικά κόμματα (15,7% τον ΣΥΡΙΖΑ  και 2,4% τους  ΑΝ.ΕΛ.).

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη η αρνητική αξιολόγηση που κάνουν οι πολίτες στην έως τώρα πορεία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. Το ποσοστό εκείνων που κρίνουν αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις καταγράφεται, όπως και στις αμέσως προηγούμενες έρευνες της Marc, σε πολύ υψηλά επίπεδα: 83,4% τον Δεκέμβριο του 2016, 82,2% τον φετινό Ιανουάριο, 83,2% τον Μάρτιο και 82,4% τον Μάιο. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από δύο στους τρεις ψηφοφόρους της κυβερνητικής παράταξης βαθμολογούν αρνητικά την κυβέρνηση που ανέδειξαν µε την ψήφο τους.

Διάχυτη απογοήτευση

Η διάχυτη απογοήτευση της κοινής γνώμης που καταγράφεται στην έρευνα και δείχνει να επηρεάζει πρωτίστως όσους είχαν πιστέψει προεκλογικά τις κυβερνητικές διακηρύξεις αποτυπώνεται εναργέστερα στις απαντήσεις για τη νέα συμφωνία µε τους εταίρους και δανειστές. «Κακή» και «µάλλον κακή» τη θεωρούν το 71,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 80,4% των ανδρών, το 78,2% των γυναικών, το 81,6% όσων είναι στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18 και 44 ετών και το 77,9% όσων είναι άνω των 45 χρόνων.

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, «ασήμαντα μπροστά στα σκληρά μέτρα που ψηφίστηκαν» τα θεωρεί το 65,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό που ανεβαίνει στο 86,4%
μεταξύ όσων ψήφισαν Ν.∆. και φτάνει στο 75,8% για τους όσους είχαν επιλέξει άλλο κόμμα. Αντιθέτως, «σημαντικά και θα βοηθήσουν την οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά» πιστεύει για τα αντίμετρα το 24,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 4,8% των Νεοδημοκρατών και το 17% από όσους επέλεξαν κάποιο από τα άλλα κόμματα. Οι πολίτες επιπλέον, σε ποσοστό 57,8%, εκτιμούν ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν, εκτίμηση που συμμερίζονται και οι
μισοί από τους ψηφοφόρους του  ΣΥΡΙΖΑ.

Δύσθυμη μοιάζει να είναι η κοινή γνώμη και για τα αποτελέσµατα που θα επιφέρει η υλοποίηση της συμφωνίας. Μόλις το 12% του συνόλου και μεταξύ αυτών µόνο το 20,4% των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ περιμένει βελτίωση της οικονομίας και της κατάστασης στην αγορά. Αντιθέτως, το 72% και ανάμεσά τους το 59,8% όσων ψήφισαν το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα αναμένει επιδείνωση, ενώ το 13% του συνόλου και το 15,7% των Συριζαίων δεν βλέπουν καμία διαφορά.

Διχασμένοι από την άλλη, εμφανίζονται  οι πολίτες  όταν καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα αν η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία. Πλειοψηφικά σε ποσοστό 42,4% οι ερωτώμενοι εκφράζουν την εκτίμηση ότι θα ήταν «περίπου ίδια» η συμφωνία που θα συνομολογούνταν αν ήταν στην εξουσία το κόμμα της  αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενώ ισομερώς κατανέμονται οι υπόλοιποι: το 26,1% πιστεύει ότι οι «γαλάζιοι» αξιωματούχοι θα υπέγραφαν καλύτερη συμφωνία και το 26,2% χειρότερη. Μεγαλύτερους δισταγμούς απέναντι στη Ν.∆. φαίνεται να έχουν οι νεότερες ηλικίες το 21,6% που είναι κάτω των 45 ετών περιμένει καλύτερη συμφωνία, καθώς και οι γυναίκες,το ποσοστό των οποίων µε θετική προαίρεση για την αξιωματική αντιπολίτευση φτάνει στο 21,6%.

Παγιώνεται η διαφορά

Παγιωμένο εμφανίζεται το δημοσκοπικό πολιτικό σκηνικό και μαζί του το double score στην πρόθεση ψήφου που καταγράφει τους τελευταίους έξι μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία παραμένει σταθερά σε ρότα αυτοδυναμίας. 

Και εφόσον επιβεβαιωθούν στην κάλπη οι επιδόσεις που αποτυπώνονται στην έρευνα της Marc, η Νέα Δημοκρατία θα διαθέτει στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση άνετη αυτοδύναμη πλειοψηφία.Με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει καλύτερες επιδόσεις στον ανδρικό πληθυσμό (29%) και χειρότερες στις νεότερες ηλικίες (24,3%), φτάνει σε ποσοστό 32,3%, το οποίο µε αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων εξασφαλίζει 164 έδρες. 

Αντιστοίχως, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι μισοί ψηφοφόροι του οποίου δηλώνουν κεντρώοι και κεντροαριστεροί, µε την αναγωγή ανεβαίνει στο 15,7%, που του δίνει 55 έδρες.

Σημαντική συµβολή στο «γαλάζιο» προβάδισμα έχει η υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φτάνει στο 78,9%, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπεται από δύο στους τρεις ψηφοφόρους του και η συσπείρωσή του παραμένει καθηλωμένη στο 33,3%.

Ούριο άνεμο στα πανιά της Ν.∆. φαίνεται να δίνει και η σαφής υπεροχή που έχει ο πρόεδρός της στο κλασικό δημοσκοπικό ερώτημα για το ποιος θεωρείται από τους πολίτες ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμάται από το 35,6% του συνόλου των ερωτηθέντων και ανάμεσά τους από το 17,9% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας περιορίζεται στο 19,5%, αφού τον προτιμά µόνο το 40,5% όσων έδωσαν ψήφο στο κόμμα του κατά τις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο, το 44,9% του συνόλου και το 41,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν «κανέναν ιδιαίτερα».

Παρά την έντονη δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική, αλλά και την προτίμηση που δείχνουν στη Ν.∆. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι πολίτες τοποθετούνται µάλλον επιφυλακτικά στην προοπτική να στηθούν πρόωρες κάλπες.


ΣΧΟΛΙΑ (35)

Βάσω

Τύφλα να έχει ο Γκέμπελς, τόση προπαγάνδα πως μπορεί να χωρέσει στο μυαλό αυτών των ανίκανων, κατα τα άλλα ανθρώπων.

Leonidas

Aγαπητοί συμπολίτες..δεν ξέρω για αντίμετρα..παράμετρα κλπ..Μία είναι η αλήθεια: μέχρι σήμερα σας τάιζαν η γιαγιά και ο παππούς, αύριο - δεν ξέρω με τι - θα τους ταίζετε ...εσείς !!!!

Σαπιλα

σημερα στην Ελλαδα παλευουν 2 ιδεολογιες και η νικη θα καθορισει την επιβιωςη της χωρας: απο την μια η λογικη, η φιλοευρωπαικη που θελει την χωρα μεταρρυθμισμενη, ανταγωνιστικη και σοβαρη και απο την αλλη η ξεφτιλα, η λαμογια, η αριστερο-σαπιλα, αυτο που ολοι λεμε "πασοκαρια" που θελει την χωρα 100 χρονια πισω. Θα τους αφησουμε;;

Φιλελεύθερος

Μούφαααα είναι λέμεεεε.... Όλοι αυτοί οι αναποφάσιστοι / άκυρο / αποχή, είναι απογοητευμένα λαμόγια συριζαίοι που μπροστά στην κάλπη θα τον ξαναψηφίσουν δαγκωτό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πάνε να ψηφίσουν το 45% του πληθυσμού, και αφήνουν τη μειοψηφία να διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τι να σου κανει και ο Αλεξης?

''ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΠΑΣΟΚΝΔ? ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΣΕ 2.5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 40 ΧΡΟΝΩΝ? ΜΟΝΟ ΑΝ ΗΤΑΝ ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ!'' Αυτο λεει η πλειοψηφια των πολιτων εξω! Εννοειται εξαιρουνται Δεξιοι και Πασοκοι, για τους οποιους η καταστροφη αρχισε......το 2015!!!!!!χαχαχαχαχααχχα!

Κώστας

ΤΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛ ΗΘΕΛΕ Ο ΣΟΦΟΤΕΡΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΦΑΤΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΠΟΥ ΚΑΤΣΙΚΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ. Ε ΝΑΙ ΑΦΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΑΛΛΟ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΦΙΑ

Δεν ξεχναμε τι σημαινει Αχριστερα

Μακαρι τα αμορφωτα τσοπανοσκλα του ΨΥΡΙΖΑ να κυβερνησουν μεχρι την τελευταια μερα της θητειας τους για να μαθουν αυτοι που χορευαν στο Συνταγμα και τωρα μουτζωνονται στον καθρεφτη οτι ΕθνικοσοσιαΛΗΣΤΕΣ φασιστες σαν τον Τσιπρα, τον Καημμενο, τον Μπαλαφα, τον Πολακη και τα υπολοιπα αποβρασματα του μορφωματος δεν μπορουν οθτε να δεσουν τα κορδονια τους μονοι τους. Ασ προσεχατε, τωρα ξερετε αλλα θα περιμενετε δυο χρονακια ακομα για να εμπεδωσετε το λαθος σας με τις μειωμενες συνταξεις σας, τα ανεργα παιδια σασ και τα κλειστα μαγαζια σας.

Γιάνης

Τι το εθνικό βλέπεις στην συγκεκριμένη κυβέρνηση; Τους μπουφέδες των χοτσποτ για συριζο-"επιχειρηματίες";

Α300

ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΤΟ 90 ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ 6,5ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΟΤΙ ΠΑΘΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΜΕ. ΟΡΜΗΞΑΝΕ ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΦΑΝΕ ΤΟΝ ΣΥΓΧΟΡΕΜΕΝΟ. ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝΕ ΑΝΟΗΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΨΑΤΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΟ.

A

Από τη στιγμή που τα χρήματα για τα αντίμετρα δεν τα έχουμε γιατί θα πρέπει να πάρουμε έξτρα μέτρα για να τα μαζέψουμε.

Νικος

Όλη η ιστορία που ποντάρουν για να συνεχίσουν να μπορούν να έχουν επιρροή στα πολιτικά ακόμα και με 15% είναι να διασπασουν το 65%+ που λίγο έως πολύ έχει την ίδια άποψη για το τι μέλει γενέσθαι. Ο δρόμος για τη γρήγορη ανάπτυξη της Ελλάδας είναι η συσπείρωση του 65% γύρω από μια πολιτική έστω και εάν υπάρχουν μικροδιαφορες στο άρωμα της πολιτικής που επιθυμούν. Οι μικροδιαφορες είναι ανούσιες μπροστά στο βουνό που αντιμετωπίζουμε και σίγουρα στο μέλλον όταν η χώρα θα έχει μπει σε μια φυσιολογική τροχιά που της αξίζει (που αξίζει στο 65%) οι μικροδιαφορες θα μπορέσουν να εκφραστούν σε δύο τρεις κεντρώες παρατάξεις. Σήμερα αυτό δεν γίνεται γιατί το σύστημα έχει κονιορτοποιηθει. Αυτό που προέχει είναι η "ενότητα των λογικων" για να φύγει ο παραλογισμός. Αυτό που την εμποδίζει είναι ιστορικές διχωνιες που δεν έχουν αντίκρυσμα στο παρόν. Οι ακραίοι θέλουν να σας διασπάσουν με εμπρηστικές δηλώσεις και διχασμό. Η λύση που σκέφτονται είναι να σπρώξουν όσους περισσότερους μπορούν στη χρυσή αυγή. Γι αυτό κάνουν αυτές τις αηδιαστικές δηλώσεις. Μην τους αφήσετε πάλι να σας κάνουν ότι θέλουν. Κάντε αυτό που είναι σοβαρή και λογική επιλογή για το μέλλον των παιδιών σας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης