Αρσένιος: Το Βατοπέδι «σύρθηκε» στις ανταλλαγές

Αρσένιος: Το Βατοπέδι «σύρθηκε» στις ανταλλαγές

Στη γραμμή της κατάθεσης του γέροντα Εφραίμ, κινήθηκε και η κατάθεση του μοναχού Αρσενίου, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων στην Μονή Βατοπαιδίου.

Αρσένιος: Το Βατοπέδι «σύρθηκε» στις ανταλλαγές

Στη γραμμή της κατάθεσης του γέροντα Εφραίμ, κινήθηκε και η κατάθεση του μοναχού Αρσενίου, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων στην Μονή Βατοπαιδίου.

Ο μάρτυς υποστήριξε κι αυτός, πως η Μονή, ουσιαστικά «σύρθηκε» στις ανταλλαγές, ένεκα των ισχυρών πιέσεων της κοινωνίας της Ξάνθης προς τον πολιτικό κόσμο. Οι μοναχοί, δεν πίεσαν κανέναν, δεν είχαν καμία ιδιαίτερη σχέση με κανέναν πολιτικό και δέχθηκαν τις θετικές γι’ αυτούς αποφάσεις των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων του υπουργείου Οικονομικών, ως «ευλογία Θεού».

Έτσι, ο Αρσένιος, διέψευσε τους μάρτυρες που κατέθεσαν πως μιλούσε στον ενικό στο κινητό με τον Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως «δεν είχα ποτέ τέτοιο θάρρος, να παίρνω τον κ. Αγγέλου στο τηλέφωνο μ’ αυτόν τον τρόπο - δεν γίνονται αυτά». Ερωτηθείς για την σχέση του Θ. Ρουσόπουλου με τη Μονή, ο Αρσένιος επιβεβαίωσε τις επισκέψεις του πολιτικού και την πνευματική του σχέση με τον γέροντα Εφραίμ, διέψευσε ωστόσο κατηγορηματικά την εμπλοκή του στην υπόθεση: «Δεν θέλω να είμαι υπερβολικός. Όλοι είναι άνθρωποί μας, όλους τους αγαπούμε και με όλους συσχετιζόμαστε. Ο καθένας βέβαια κάνει τη δουλειά του. Αλλά ειδικότερα για το θέμα ο κ. Ρουσόπουλος δεν έχει καμία απολύτως σχέση».

Κλείσιμο

Το ότι δεν είχε υπάρξει παρέμβαση από πλευράς Θ. Ρουσόπουλου, επιβεβαιώνεται (σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα) από το ότι η Μονή οδηγήθηκε στις ανταλλαγές του συνόλου των εκτάσεων που διεκδικούσε, χωρίς να το επιδιώκει: «Αυτό που θέλει η Μονή δεν γίνεται, αλλά τελικά η Μονή εκδιώκεται. Πιέζονται οι φορείς και γίνονται ανταλλαγές. (…) Αφήστε κάτι στη Μονή και να ξέρετε ότι σε μία δυσκολία, πάλι η Μονή στον κόσμο θα τα δώσει. Δεν πρόκειται στη δυσκολία η Μονή να αφήσει τον κόσμο πεινασμένο. Ήδη έχει αρχίσει η οικονομική κρίση και οι 5 που έρχονταν στη Μονή και ζητούσαν ελεημοσύνη, έχουν γίνει 25 και τα γράμματα που ήταν ένα μικρό πακέτο έχουν γίνει πολλά. Που θα τα δώσουμε;»

Ερωτηθείς επίσης, πώς επί Γ. Δρυ, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδότησε υπέρ της Μονής για το σύνολο των παραλιμνίων εκτάσεων της Βισθωνίδας, χωρίς να έχει προσφύγει σ’ αυτό, η ίδια η Μονή, ο Αρσένιος δήλωσε άγνοια: «Δεν ενεπλάκην και δεν ξέρω» απάντησε. Αλλά και όταν προέκυψε εμπλοκή στο θέμα των ανταλλαγών που η Μονή ζήτησε, με τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί Σάββα Τσιτουρίδη, να προκρίνουν την λύση μιας νομοθετικής διευθέτησης του προβλήματος και πάλι υπήρξε, χωρίς παρέμβαση της Μονής, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υπέρ της νομιμότητας των ανταλλαγών.

    - «Εσείς δεν ασχοληθήκατε ξανά, δεν ενοχλήσατε κανέναν και ξαφνικά μάθατε ότι βγήκε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» παρατήρησε ο Ντίνος Ρόβλιας (ΠΑΣΟΚ)

    - «Ναι. Το παρακολουθούσαν οι νομικοί μας σύμβουλοι» απάντησε ο μάρτυς.

    - «Θαύμα. Πρόκειται για θαύμα. Είμαι βέβαιος. Επειδή έχω μεγάλη εμπειρία της ελληνικής διοίκησης, εδώ βρισκόμαστε προ θαύματος» του είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    - «Δεν πιστεύετε ότι γίνονται και θαύματα, χίλια χρόνια με το Άγιο Όρος; Η ύπαρξη του Αγίου Όρους χίλια χρόνια δεν είναι ένα θαύμα, κύριε Υπουργέ;» απάντησε ο Αρσένιος.

Σε ερώτηση γιατί, τόσο αυτός, όσο και ο γέροντας Εφραίμ, αρνήθηκαν να καταθέσουν στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή ενώ έσπευσαν στην παρούσα, ο μάρτυρας απάντησε πως τότε, «είχαμε ρωτήσει τότε σεβαστούς γέροντες του Αγίου Όρους, αλλά και τους νομικούς μας συμβούλους και μας είπαν πως «ο θόρυβος θα περάσει σε δυο-τρεις μήνες. Ωστόσο ο θόρυβος συνεχίζει. Κρίνεται σκόπιμο, λοιπόν, να εμφανιστούμε εμείς, που σαν μοναχοί ξέρετε δεν μας είναι και τόσο εύκολο. Είδατε κάθε μέρα στα ΜΜΕ ακούγονται χιλιάδες πράγματα. Σε όλα αυτά πότε μπορέσαμε να απαντήσουμε. Ακούστηκαν τόσα και τόσα. Δεν είχα ποτέ, ούτε ένα ευρώ για μένα, θυσιάστηκα κυριολεκτικά και εισπράττω τον τίτλο του απατεώνα. Για τις αμαρτίες μου, τον αποδέχομαι. Όμως, σε αυτήν την υπόθεση, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Ήρθα, λοιπόν και αυτό να το καταθέσω».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης