LIVE

Κορωνοϊός

Έντεκα (από τους 145) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν «κόφτη» στα βουλευτικά προνόμια

Έντεκα (από τους 145) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν «κόφτη» στα βουλευτικά προνόμια

Με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής προτείνουν μείωση των βουλευτικών συνάξεων- αποζημιώσεων, κατάργηση του αφορολόγητου και των βουλευτικών ΙΧ και περιορισμό των αστυνομικών - φρουρών

Μόλις, έντεκα βουλευτές από σύνολο 145 βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να υπογράψουν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία ζητούν την περικοπή των προνομίων που εξακολουθούν να απολαμβάνουν παρά την «σφαγή» μισθών, συντάξεων και επιδομάτων που έχουν επιβάλει και οι ίδιοι στους υπόλοιπους Έλληνες.

Το κείμενο υπογράφουν οι Βαγενά Άννα, Δημαράς Γεώργιος, Δουζίνας Κωνσταντίνος, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη), Κωστοπαναγιώτου Ηλίας, Μιχελής Αθανάσιος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης), Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκούφα Ελισσάβετ – Μπέττυ και Σταματάκη Ελένη και ζητούν μείωση κατά 50% των βουλευτικών συντάξεων, μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης «κατά εύλογο ποσοστό», κατάργηση του προκλητικού αφορολόγητου που φθάνει έως και 75%για τα συνολικά βουλευτικά εισοδήματα, περιορισμό του αριθμού των αστυνομικών που διατίθενται σε Βουλευτές και υπουργούς και κατάργηση των βουλευτικών ΙΧ.

Αναλυτικά η επιστολή των 11 βουλευτών έχει ως εξής:
 
 
 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 
Αθήνα, 28 Μαρτίου 2017
 

Προς:

Πρωθυπουργό
Κύριο Αλέξη Τσίπρα
 
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Κύριο Νικόλαο Βούτση
 

Θέμα: Προτάσεις για αλλαγές στα προνόμια των βουλευτών και υπουργών.

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έχει υποστεί σημαντικές θυσίες όπως τη μείωση μισθών και συντάξεων, την αύξηση εισφορών και φόρων, την ανεργία και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων. Οι Έλληνες πολίτες σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης, αλλά και των αδιέξοδων πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Με τα συζητούμενα μέτρα για την "αξιολόγηση" ήτοι της  διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και μείωσης του κόστους του ασφαλιστικού συστήματος  θα έχουμε νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες.

Ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στο κοινοβούλιο δεν μπορούμε να ζητάμε θυσίες, χωρίς να έχουμε πρώτοι εμείς δώσει το παράδειγμα του περιορισμού των οικονομικών απολαβών και προνομίων μας. Είναι αλήθεια ότι κάποια από τα παλαιότερα προνόμιά των βουλευτών έχουν περιοριστεί, ωστόσο κατά την άποψή μας αυτό δεν έχει γίνει στο βαθμό που θα οφείλαμε προκειμένου να αρχίσει να ανακτά ο ελληνικός λαός την εμπιστοσύνη του προς τους εκπροσώπους του και το ίδιο το κοινοβουλευτικό σύστημα.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε περαιτέρω μείωση των προνομίων μας, μια πράξη που εκτός από την οικονομική θα έχει  συμβολική και ηθική αξία.

Συγκεκριμένα προτείνουμε να γίνει συζήτηση στις προτάσεις μας που  ακολουθούν: 

1.    Να γίνει μείωση κατά μέσο όρο 50% των συντάξεων που παίρνουν βουλευτές και πρώην Υπουργοί και εκείνοι που θα πάρουν βουλευτική σύνταξη τα επόμενα χρόνια. Η μείωση αυτή να ισχύει μόνο για εκείνους που έχουν άλλες συντάξεις πάνω από 1.500€ ή εισοδήματα από άλλες πηγές αθροιστικά με τυχόν άλλες συντάξεις. Για το άθροισμα των συντάξεων βουλευτών και υπουργών να ισχύει και να αναγράφεται με σαφήνεια το όριο "πλαφόν" που ισχύει και θα ισχύει  για τους υπόλοιπους συνταξιούχους.

2.    Μείωση της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης κατά εύλογο ποσοστό.

3.   Η φορολογία να γίνεται με τους ίδιους συντελεστές που φορολογούνται και οι υπόλοιποι πολίτες (τα χρήματα που εισφέρουν από την βουλευτική αποζημίωση υπέρ των κόμματων τους να μη φορολογούνται, ομοίως και για τα έξοδα οργάνωσης γραφείου,   κίνησης κλπ).

4.   Περιορισμό του αριθμού των αστυνομικών που διατίθενται σε Βουλευτές και λοιπά πολιτικά πρόσωπα (εν ενεργεία και πρώην). Σύσταση διακομματικής επιτροπής για την επεξεργασία πρότασης –σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- για τη μείωση του αριθμού των αστυνομικών που διατίθενται για τη φύλαξη εν ενεργεία και πρώην πολιτικών προσώπων.

Ως  πρόταση για συζήτηση κατατίθεται η ακόλουθη: Επειδή πάρα πολλοί βουλευτές απασχολούν έναν ή δύο αστυνομικούς ως προσωπική φρουρά ή οδηγό, προτείνεται ο μέγιστος αριθμός των αστυνομικών, ο οποίος εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι είναι πάνω από 500, να περιοριστεί στους 200. Οι αστυνομικοί αυτοί θα κατανέμονται στις κοινοβουλευτικές ομάδες ανάλογα με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων και θα χρησιμοποιούνται μόνον κατά περίπτωση ύστερα από αίτηση του Βουλευτή, εφόσον συντρέχει σοβαρός λόγος ή ζητηθούν ένας ή περισσότεροι αστυνομικοί για παρουσία σε συγκεκριμένη εκδήλωση. Με την πρόταση αυτή θα εξοικονομηθούν πολύ περισσότερα χρήματα και από την προτεινόμενη  μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης ( 300 x25.000= 7.500.000 ευρώ).

5.   Εφαρμογή της πρότασης που είχε γίνει από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην παραχωρούνται αυτοκίνητα στους βουλευτές. Για το σκοπό τούτο να γίνει σύσταση διακομματικής επιτροπής για την επεξεργασία πρότασης για τον περιορισμό του αριθμού των αυτοκινήτων που διατίθενται σε βουλευτές. Να ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως η απόσταση της εκλογικής περιφέρειας από την πρωτεύουσα, η νησιωτικότητα κ.α.

Συνυπογράφουν με αλφαβητική σειρά:

Βαγενά Άννα

Δημαράς Γεώργιος

Δουζίνας Κωνσταντίνος

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Μιχελής Αθανάσιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ - Μπέττυ

Σταματάκη Ελένη

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Voltaire

Τώρα ξεχάστε τους αυτούς θα τους διαγράψουν .Παντως μπράβο τους αλλά δεν υπάρχει από τα λιγούρια ψεύτοσυντροφι τους καμία αντιδραση προς αυτή την κατεύθυνση , που θα ξαναβρούν τέτοιου είδους μάσα και εξουσία

Κων/νος

Ζητούν επειδη απλα ξέρουν οτι δεν θα γίνει ...

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Είμαστε τόσο καθυστερημένοι εμείς οι Έλληνες που τα ανεχόμαστε όλα Πιό χαϊβάνια πεθαίνουμε !!!!!!!

Δ

Αυτα ειχε υποσχεθει να τα κανει ο προθυπουργος μας πριν τις εκλογες αλλα .....μετα τα ξεχασε!

Οι αλλοι;

Από τ' άλλα κόμματα, ΟΛΟΙ συμφωνουν;

Ηλίας

Κοψτε την βουλευτικη αποζημιωση στο μισο λαμογια μας πινετε το αιμα

Είναι πολλά τα λεφτά ...Αρη !!!

Σιγά για τους άλλους μη χάσουν τη φάγνα !!!

ΝΙΚ

Μόνο το 7,6 % των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει οτι ειναι υπερβολικά τα προνόμια τους, κάτι ειναι και αυτό. Να δούμε όμως θα ψηφίσουν ναι σε όλα χωρίς να επιβάλουν την άποψη τους στο κόμμα; Θα επρεπε να ισχύσουν μέτρα για πολίτες και για βουλευτές, όχι μόνο για τους ταλαίπωρους πολίτες. Αν θέλουν αυτοί ήτε δεν ψηφίζονται τα μέτρα ήτε πληρώνουν και οι βουλευτές. Εσείς τι λέτε, θα το κάνουν ;

πλακα κανουν τα λαμογια

η οχι; να κοπουν τα βουλευτικα τους προνομια βεβαιως. αρκει να λενε αληθεια.

Σανέμπορας

Νομίζεις πως πιστεύουν ότι κάτι θα γίνει ή μήπως ότι κανένας από αυτούς κάνει οικειοθελώς ότι προτείνει;

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΚΛΑΙΜΕ

ΜΟΝΟ 11 ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ "ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ; ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ;!;!;!;!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης