"Ο μηχανισμός μας προστατεύει από τη χρεοκοπία"

"Ο μηχανισμός μας προστατεύει από τη χρεοκοπία"

Την αίσθηση ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, στον οποίο μετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης.

"Ο μηχανισμός μας προστατεύει από τη χρεοκοπία"
Την αίσθηση ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, στον οποίο μετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης.

Το υπουργικό καλείται ουσιαστικά να συζητήσει και εγκρίνει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλες από την προσφυγή σε λίγες ημέρες στον μηχανισμό στήριξης και τον καθορισμό του πλαισίου, εντός του οποίου θα κινηθεί η χώρα, μη εξαιρουμένης και της πιθανότητας να ληφθούν πρόσθετα οικονομικά μέτρα.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται ήδη υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές, όπως είπε, πολιτικές για τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια της Κυβέρνησης της ΝΔ.

«Πλέον όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν που θα βρισκόμασταν σήμερα αν με την ψήφο τους δεν είχαν αλλάξει πορεία στη χώρα πέρσι τον Οκτώβριο. Ματώσαμε, δώσαμε μάχες, είχαμε νίκες, ακόμα και λάθη κάναμε, αλλά το αποτρέψαμε» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «αν σήμερα η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για το δανεισμό της, αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε όλοι μας. Αν δεν την κάναμε, απλά δεν θα υπήρχε αυτός ο μηχανισμός».
Και υπογράμμισε ότι «ο μηχανισμός είναι δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα απέναντι στα αρνητικά σενάρια, όπως παραδείγματος χάρη, να κηρύξει η Ελλάδα παύση πληρωμών, αδυναμία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να σταματήσει ο φόβος, ο πανικός, η παραπληροφόρηση και ο αποπροσανατολισμός  και «αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, να μπούμε όλοι επί τω έργω, με προσήλωση στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα μας, ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, το δημόσιο, για να ορθοποδήσει και να γυρίσει οριστικά σελίδα».
Κλείσιμο
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι με δεδομένη την πρωτοφανή κρίση που περνά η χώρα μας, το ιστορικό χρέος της κυβέρνησης είναι να πάρει κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Έλληνες και υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα για το 2009, θα ανέλθει στο 13,6%, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό δεν αλλάζει το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 4%, ενώ επιτέθηκε εναντίον όσων είχαν αμφισβητήσει την εκτόξευση του ελλείμματος και υποστήριζαν ότι αυτό είναι μονοψήφιο, - 6% με 9% - καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ ότι το «φούσκωσε». «Είναι εκείνοι, δηλαδή η ΝΔ, που ομολόγησαν επίσημα προχθές ότι, επί λέξει, η δική μας κυβέρνηση ‘‘παρέλαβε από τη Ν.Δ. κρίση ελλείμματος και κρίση χρέους’’» τόνισε.

Αντιδράσεις υπουργών στις απαιτήσεις του ΔΝΤ

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους υπουργούς για τις τρέχουσες εξελίξεις, μίλησε για το άλμα ελλείμματος το 2009, έκανε αναφορά στη διαδικασία του μηχανισμού ελλείμματος και επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμου δανεισμού κατά το μήνα Μάιο από τον μηχανισμό στήριξης, εν είδη προκαταβολής.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους υπουργούς για τις απαιτήσεις των υπαλλήλων του ΔΝΤ και είπε ότι έχουν ζητήσει ριζική αναθεώρηση του προγράμματος σταθερότητας για το 2011, 2012 και 2013, χρονιά που, ενώ δεν προβλέπεται, τα μέλη του κλιμακίου του ΔΝΤ επιθυμούν το πρόγραμμα να επεκταθεί. Επίσης ενημέρωσε ότι ζητάνε μέτρα που αφορούν και στον ιδιωτικό τομέα.

Για τον ιδιωτικό τομέα εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Κατερίνα Μπατζελή λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις μέσω ύφεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην προκαταβολή που ενδέχεται να ζητήσουμε να ενεργοποιηθεί θα συμμετέχει μόνο το ευρωπαϊκό σκέλος της στήριξης και όχι του ΔΝΤ. Παρ΄ όλα αυτά ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές ότι το δάνειο στήριξης που προσφέρεται από το μηχανισμό αρκεί μόνο για ένα εξάμηνο και ως εκ τούτου η χώρα θα αναγκαστεί σύντομα να καταφύγει σε νέο δανεισμό πολύ σύντομα. Γι΄ αυτό το λόγο, είπε, το ΔΝΤ ζητάει ριζική αναθεώρηση του προγράμματος σταθερότητας.

Τέλος συζητήθηκαν οι «περιπλοκές» του μηχανισμού στήριξης, αφού δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο τρόπος που θα λειτουργήσει, όσων αφορά στο δανεισμό από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν μετά το τέλος της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου ότι το να μην προχωρήσει η Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης, πλέον δεν είναι καν στις επιλογές. Το μόνο θέμα είναι το πότε θα το κάνει.

Ενδεικτικό του κλίματος μεταξύ των υπουργών ήταν συγκεκριμένη αποστροφή συμμετέχοντα στο υπουργικό συμβούλιο: «Πάμε σε αλλαγή του τρόπου ζωής προς τα κάτω», είπε με έκδηλη απογοήτευση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης