Έξι νομοσχέδια για το «New Deal» Μητσοτάκη

Έξι νομοσχέδια για το «New Deal» Μητσοτάκη

Στο πρότυπο του Φραγκλίνου Ρούζβελτ με το «Πρόγραμμα των 100 ημερών» το 1933, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζει ένα σχέδιο-εξπρές για την ανάνηψη της χώρας

Έξι νομοσχέδια  για το «New Deal» Μητσοτάκη
«Κάν’ το όπως ο Ρούζβελτ!». Με αυτό το σύνθημα, που παραπέμπει στο πρότυπο του «New Deal» που εφάρμοσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας του στην κορύφωση της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ακολούθησε το Κραχ του 1929, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεσμεύομαι για μια νέα κοινωνική συμφωνία με τον αμερικανικό λαό. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια προεκλογική εκστρατεία. Είναι κάλεσμα στα όπλα», είχε υπογραμμίσει ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ την ιστορική ομιλία που εκφώνησε όταν ανέλαβε το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών. Το 1933, αμέσως μετά τη θριαμβευτική εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, έθεσε σε εφαρμογή «Πρόγραμμα των 100 ημερών», εισάγοντας στο Κογκρέσο δεκαπέντε νομοσχέδια, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση του λεγόμενου «New Deal», που επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να βγουν από την κρίση του 1929 και τη Μεγάλη Υφεση που ακολούθησε.


Επιδιώκοντας να κινηθεί σε ανάλογο μοτίβο, ο κ. Μητσοτάκης θέτει ως στόχο της κυβέρνησης, την οποία ευελπιστεί να σχηματίσει μετά τις επόμενες εκλογές, να έχει εκ των προτέρων έτοιμα όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια ώστε να καταφέρει να τα περάσει από τη Βουλή μέσα στους έξι πρώτους μήνες της θητείας της. «Μόνο έτσι θα ξεφύγει η χώρα προς τα μπρος», δηλώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Και εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «το συμπιεσμένο ελατήριο της ελληνικής οικονομίας μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να δημιουργήσει την ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε».
Με εντολή του, η Επιτροπή Προγράμματος της Ν.Δ., η οποία λειτουργεί -«με πυρετώδεις ρυθμούς», όπως λένε από την Πειραιώς- υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, έχει έτοιμο τον βασικό καμβά των πρώτων νομοσχεδίων που στο πλαίσιο του νεοδημοκρατικού «New Deal» φιλοδοξούν να τα παρουσιάσουν μόλις προκηρυχθούν εκλογές και να τα καταθέσουν στο Κοινοβούλιο μαζί με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.  
Κλείσιμο

Φόροι, δαπάνες και ρευστότητα

■ Το πρώτο από τα έξι νομοθετήματα που κατά προτεραιότητα σκοπεύει να καταθέσει το «γαλάζιο» επιτελείο αφορά την αναμόρφωση της φορολογίας. Είναι ένα σχέδιο με το οποίο θα υλοποιηθούν οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, καθώς και στην περιουσία (μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ την πρώτη διετία), όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

■ «Δίδυμο αδελφάκι» του «γαλάζιου» Φορολογικού θα είναι και το σχέδιο νόμου για τον έλεγχο των δαπανών του Δημοσίου που θα παρουσιαστεί μαζί. Θα κινείται και αυτό στον καμβά των «κοστολογημένων», όπως τις χαρακτηρίζουν από την Πειραιώς, προτάσεων της Θεσσαλονίκης για περιορισμό της κρατικής σπατάλης από την οποία υπολογίζεται να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ, κίνηση που θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την προαναφερθείσα μείωση των φόρων.

■ Αμεσης προτεραιότητας θεωρείται και η νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της τραπεζικής ρευστότητας που βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας. Θα περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για «γενναία ρύθμιση των “κόκκινων δανείων” των ελληνικών τραπεζών», ζήτημα για το οποίο το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο έχει καταθέσει σχετική πρόταση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. «Δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη, χωρίς ένα τραπεζικό σύστημα που να παρέχει γενναία ρευστότητα στην αγορά», τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα εμπόδια που ορθώνονται εμποδίζοντας τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. 

Δικαιοσύνη, Δημόσιο και Παιδεία

■ Σειρά θα έχει αμέσως μετά το νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη, που, κατά τα λεγόμενα του προέδρου της ΝΔ.., αποτελεί «ίσως μία από τις πιο βασικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε». Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των τεράστιων καθυστερήσεων στην απονομή της που, εκτός των άλλων, δρα ως τροχοπέδη για τις επενδύσεις. Προτείνεται, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής, όπως το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων και σχεδιάζεται η επέκταση του ωραρίου όπου δικάζουν τα δικαστήρια.

■ Ταυτόχρονα, με άλλη νομοθετική πρωτοβουλία θα προωθηθεί νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, χωρίς απολύσεις, όπως ρητά διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., αποκρούοντας τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων. Το «γαλάζιο» σχέδιο θα απαρτίζεται από συγκεκριμένα μέτρα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που θα γίνεται με διαφανή κριτήρια από το ΑΣΕΠ, κατατείνοντας στην ενίσχυση της αξιοκρατίας, στο χτύπημα των πελατειακών σχέσεων και έχοντας ως τελική επιδίωξη τη βελτίωση της απόδοσης της δημόσιας διοίκησης.

■ Την αρχική εξάδα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της πιθανολογούμενης «γαλάζιας» διακυβέρνησης θα συμπληρώνει σχέδιο νόμου για την Παιδεία. Τα στελέχη που το επεξεργάζονται επισημαίνουν ότι στοχεύουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιέχονται ρυθμίσεις που θα ενθαρρύνουν την προσπάθεια, την άμιλλα και την αριστεία σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, ενώ θα καθιερώνονται διαδικασίες για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και των εκπαιδευτικών μονάδων και την ενίσχυση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων.

«Τα έξι αυτά νομοσχέδια αποτελούν μόνο την αρχή», αναφέρουν συνεργάτες του κ. Χατζηδάκη στην Επιτροπή Προγράμματος. Υποστηρίζουν, δε, ότι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο προτάσεων για όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, «ακόμη και αύριο το πρωί αν προκηρυχθούν εκλογές».

Στοίχημα για «γαλάζια» Κρήτη 


Παράλληλα με τις οδηγίες προς τους συνεργάτες του για πλήρη προγραμματική προετοιμασία που σχετίζεται με την εκτίμηση που κάνουν στην Πειραιώς ότι «οι αλλοπρόσαλλοι κυβερνητικοί χειρισμοί στο ζήτημα της αξιολόγησης φέρνουν πιο κοντά τις κάλπες», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί υψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους και θέτει με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση το αίτημα για εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το πρόγραμμα των περιοδειών που έχουν έντονο προεκλογικό χρώμα, επιδιώκοντας, όπως μεταδίδουν από το επιτελείο του, «να προλάβει να επισκεφθεί κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας μέχρι την προκήρυξη των εκλογών». Επίσης, όπως υποστηρίζουν, «είχε εξαιρετική επιτυχία» η περιοδεία που έκανε την τελευταία εβδομάδα στην ανατολική Κρήτη. Αναφέρουν ότι η συμμετοχή των πολιτών που συγκεντρώθηκαν στο Ηράκλειο για να ακούσουν την ομιλία του «ξεπέρασε κάθε προσδοκία». Ηταν, κατά τις περιγραφές τους, 1.500 άτομα μέσα στην αίθουσα και γύρω στα 2.000 απέξω, με τον συνολικό αριθμό να είναι «τριπλάσιος όσων είχε ο Αλέξης Τσίπρας όταν πριν από έναν μήνα περίπου είχε επισκεφθεί το Ηράκλειο». 

Από την Πειραιώς χαρακτηρίζεται «πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο» η προέλευση του πλήθους που πήγε να ακούσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. Υποστηρίζουν ότι «μεγάλο μέρος ήταν παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που τα τελευταία χρόνια μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και η απογοήτευση που αισθάνονται από την εξαπάτηση που υπέστησαν τους στρέφει τώρα προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σε αυτό το πνεύμα και συνεχίζοντας τα ανοίγματα προς το Κέντρο, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στο συγκεκριμένο κοινό το οποίο προσδοκά να προσελκύσει για να κατακτήσει την επιδιωκόμενη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία λέγοντας: «Δεν με νοιάζει από πού έρχεσαι. Δεν με νοιάζει τι ψήφιζες. Με νοιάζει πού θέλεις να πας. Αν θέλεις να βγει η Ελλάδα από την κρίση, έλα μαζί μας. Αν θέλεις την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης, έλα μαζί μας. Αν θέλεις λιγότερους φόρους και κράτος που να λειτουργεί, έλα μαζί μας. Σε θέλω δίπλα μου». 
«Γαλάζια» στελέχη «τολμούν», κατά την έκφρασή τους, να στοιχηματίσουν ότι «το βράδυ των επόμενων εκλογών για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση ο χάρτης της Κρήτης μπορεί να έχει γαλάζιο χρώμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης