Έγιναν τα εγκαίνια στην Ευκαρπία παρά τα επεισόδια και τις αντιρρήσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ

Έγιναν τα εγκαίνια στην Ευκαρπία παρά τα επεισόδια και τις αντιρρήσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ

Σ. Φάμελλος: Η πιλοτική λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας μπορεί να αποτελέσει την εγγύηση για την υλοποίηση και των άλλων ΣΜΑ που έχουν καθυστερήσει.  

Έγιναν τα εγκαίνια στην Ευκαρπία παρά τα επεισόδια και τις αντιρρήσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ
Ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας, παρά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης
που μέχρι και την τελευταία στιγμή δήλωνε αντίθετος με το φαραωνικό έργο, και την
ένταση που προκλήθηκε το πρωί από την κινητοποίηση Συλλόγων και Φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης.   

Κλείσιμο
Τα εγκαίνια του έργου πραγματοποίησε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελος ο οποίος κατά την ομιλία του συνεχάρη όλους όσους συνέβαλλαν στην κατασκευή του ΣΜΑ ενός έργου που όπως είπε θα ωφελήσει την περιοχή της Δ. Θεσσαλονίκης μέσα από τη μείωση του κυκλοφοριακού φορτίου, την αποτροπή ατυχημάτων και τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει δραστικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων με άμεσο όφελος στους δημότες. 

Ο κ. Φάμελος τόνισε ιδιαίτερα ότι η λειτουργία του ΣΜΑ δεν έχει καμιά σχέση με τη λειτουργία του παρακείμενου εργοστασίου ΤΙΤΑΝ ενώ υπογράμμισε ότι η πιλοτική λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας μπορεί να αποτελέσει την εγγύηση για την υλοποίηση και των άλλων ΣΜΑ καθώς και των έργων που περιλαμβάνονται στην ατζέντα διαχείρισης απορριμμάτων που έχουν όπως είπε ήδη καθυστερήσει. 

Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας επιτροπής ελέγχου της λειτουργίας του ΣΜΑ μέσα και έξω από τον ΦοΔΣΑ ως εγγύηση για την καλή και σωστή λειτουργία του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αίτημα αυτό είχε προβάλει μετ' επιτάσεως ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. 

Ως ένα έργο που η πόλη το απαιτούσε και το περιβάλλον το χρειάζονταν χαρακτήρισε τον ΣΜΑ Ευκαρπίας ο πρόεδρος του περιφερειακού συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης σημειώνοντας επίσης ότι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας ο πρώτος κλειστού τύπου που κατασκευάζεται στη χώρα αποτελεί πανελλαδική πρωτιά και περιβαλλοντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και η υλοποίησή του μέσα από τις γνωστές δυσκολίες και αντιδράσεις συνιστά απόδειξη ότι η αυτοδιοίκηση μπορεί να παίρνει και να υλοποιεί μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. 

Απόλυτα πρακτικό και θετικό έργο για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία χαρακτήρισε τον ΣΜΑ Ευκαρπίας ο περιφερειάρχης ΚΜ Απ. Τζιτζικώστας ενώ αποκάλεσε μυθεύματα και παράλογες ιστορίες τις αντιδράσεις για το έργο. 

Ο κ. Τζιτζικώστας διαβεβαίωσε κι αυτός ότι τίποτε διαφορετικό ή περίεργο δεν θα γίνεται στον ΣΜΑ πέραν της μεταφόρτωσης απορριμμάτων και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κατασκευή και κυρίως η σωστή λειτουργία του ΣΜΑ θα αποτελέσει την αφετηρία για το ξεπέρασμα των αναχρονιστικών στερεότυπων και των επιφυλάξεων της κοινωνίας για τις νέες τεχνολογίες που πρέπει όπως είπε να υιοθετηθούν με θάρρος από την αυτοδιοίκηση.

Μεγάλη και σημαντική μέρα για την αυτοδιοίκηση που ενωμένη ξεπέρασε επώδυνες και πολύχρονες αντιδράσεις και αντιξοότητες χαρακτήρισε τα εγκαίνια του ΣΜΑ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου τονίζοντας ότι έφτασε η ώρα για να εφαρμοστεί και στη χώρα μας η ενεργειακή αξιοποίηση που θεωρείται αυτονόητη για την υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και 60 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί επικράτησε ένταση στην είσοδο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Ευκαρπίας. Οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, που αντιτίθενται στη λειτουργία του προσπάθησαν - χωρίς να τα καταφέρουν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στον χώρο του ΣΜΑ.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης