Γιάνης Βαρουφάκης στον Alpha: Δεν θα έκανα ό,τι έκανα αν ήξερα ότι ο Τσίπρας θα έκανε «ναι» το «όχι»

Γιάνης Βαρουφάκης στον Alpha: Δεν θα έκανα ό,τι έκανα αν ήξερα ότι ο Τσίπρας θα έκανε «ναι» το «όχι»

Στόχος ζωής για το Σόιμπλε το Grexit - Τις τράπεζες τις έκλεισε ο κ. Ντράγκι - Έχω κάνει πολλά λάθη- Έπρεπε να είχα παραιτηθεί στις 24 Φεβρυαρίου του '15

Την παραδοχή ότι διέπραξε πολλά λάθη την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης
σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε σαν όνειρο ζωής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το Grexit,
το οποίο, όπως είπε, όσο δαιμονοποιείται τότε γίνεται πιθανό, ενώ πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί στις 24 Φεβρουαρίου του 2015, όταν ανατράπηκε η απόφαση του Eurogroup που είχε προηγηθεί τέσσερις μέρες νωρίτερα. Στην ερώτηση αν μπορεί να είναι ήσυχος με τον τρόπο που λειτούργησε, ο κ.Βαρουφάκης είπε ότι είναι εν τάξει με τη συνείδησή του, αφού λειτούργησε με βάση τις πληροφορίες που είχε τότε. Αν ήξερε ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος θα γινόταν «ναι» τότε δεν είχε κάνει ό,τι έκανε την περίοδο της υπουργίας του.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Γιάνη Βαρουφάκη, ακουλουθούν:

Δεν επικοινωνώ με τους συντρόφους μου, δεν επικοινωνώ με τον κ.Τσακαλώτο. Το 90% του ελληνικού λαού υποφέρει. Ίσως στα ενενήντα μας να συναντηθούμε με τον Ευκλείδη σε ένα καφενείο.
Έζησα τη δαιμονοποίηση γιατί δεν ήθελα να υπογράψω -τα μνημόνια τα υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών. Από τη στιγμή που πτώχευσε το ελληνικό κράτος, έπρεπε να πάρουμε συγκεκριμένη απόφαση: Να προσποιούμεθα παίρνοντας δάνεια ή να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο; Αυτό το ερώτημα έθετε ο λαός στον εαυτό του από το 2010. Ο πιο ασφαλής, ο μοναδικός τρόπος αποφυγής του Grexit, είναι να το φοβάσαι λιγότερο από προγράμματα που σχεδιάστηκαν να το αποφύγουν.

Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της δραχμής. Στόχος μας πρέπει να είναι μια βιώσιμη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το δικό της σχέδιο εξόδου. Να βάλει τη βάση, και αν δεν γίνει δεκτό, τότε να πει «πετάξτε μας έξω». Να πούμε στους δανειστές ότι δεν θα πάμε στο 3,5%, γιατί είναι αυτογκόλ για μια οικονομία που προσπαθεί.-Για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που πρότεινε:


-Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές:

1. Μία βιώσιμη συμφωνία στο ευρώ που να κρατήσει την Ελλάδα χωρίς να συρρικνώνεται διαρκώς- δεν την έχουμε. Δεν είναι προτεραιότητα για όλους.

2. Η δεύτερη είναι εκπαραθύρωση από το ευρώ. Είναι στόχος ζωής του Σόιμπλε.

3.Διαρκής συρρίκνωση μέχρις ότου ο ελληνικός λαός ζητήσει γονατιστός το grexit.

Ο μόνος τρόπος για να έχουμε συμφωνία με την κ.Μέρκελ και τον κ.Ντράγκι που είναι οι μόνοι σοβαροί, είναι να μη φοβόμαστε το Grexit

-Γιατί δεν κάνατε τα πράγματα διαφορετικά;

-Γιατί τα πράγματα άλλαξαν στις 6 και στις 12 Ιουλίου του 2015. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι συνέβαινε πριν την 6 η Ιουλίου. Στις 20 Φεβρουαρίου είχα βγει από το Εurogroup με βαθιά ικανοποίηση για έναν απλό λόγο: γιατί συμφωνήσαμε στον κοινό νου: Να κάτσουμε κάτω να γράψουμε το πρόγραμμα από την αρχή σε λογική βάση. Και όλα μέσα από ειλικρινή διαπραγμάτευση. Στις 24 Φεβρουαρίου τα πήραν πίσω, αυτοί το τίναξαν στον αέρα. Είχαν δρομολογήσει το κλείσιμο των τραπεζών.

-Αισθάνεστε απομονωμένος; Αισθάνεστε «Ιφιγένεια»;

- Αισθάνομαι μεγάλη θλίψη για την κατάσταση του ελληνικού λαού από το 2010, αλλά εξαιρετικά απέναντι στη συνείδησή μου. Ποιος πρέπει να αισθάνεται καλύτερα: Εγώ ή ο πρωθυπουργός που υπέγραψε; Εγώ ή ο κ.Στουρνάρας, που με μια απίστευτη δήλωσή του ξεκίνησε το bank run ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου;

-Το χαρτί των capital controls έχει την υπογραφή Βαρουφάκη

-Τις τράπεζες τις έκλεισε ο κ.Ντράγκι, κόβοντας τον ELA. Έκλεισε τη ρευστότητα των τραπεζών. Δεν έκλεισα εγώ τις τράπεζες. Μισή ώρα πριν ανοίξουν οι τράπεζες δεν θα είχαν ρευστό. Τί έπρεπε να κάνουμε; Κλήθηκα να χειριστώ το κλείσιμο των τραπεζών που μας επέβαλε η ΕΚΤ. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε καμπάνια που θα απαιτήσουμε από τον Ντράγκι να παρουσιάσει δημοσίως τις αποφάσεις. Το λάθος μου έγινε την 24η Φεβρουαρίου και αργότερα, τον Απρίλιο, όταν η κυβέρνησή μού παρέδωσε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έχω κάνει πολλά λάθη. Ήταν λάθος που δεν παραιτήθηκα. Η ΕΕ έπαιξε το ρόλο του εκβιαστή για να καταργήσει το ΕΚΑΣ και να ιδιωτικοποιηθούν 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Είμαι περήφανος για τη στάση μου στο δημοψήφισμα.

-Τι θα έπρεπε να γίνει από τον κ.Τσίπρα την επομένη του δημοψηφίσματος; Πόσο θα απείχε από την καταστροφή που λέει τώρα ο κ.Τσίπρας ή από τη Βόρεια Κορέα που λέει ο κεντρικός τραπεζίτης;

-Η συμπεριφορά των ΜΜΕ εκείνη την περίοδο ήταν ντροπή. Εγώ παραιτήθηκα για να μην κάνω την κωλοτούμπα, την επομένη του δημοψηφίσματος. Συζητήστε το με μέλος της κυβέρνησης που παρέμεινε μετά το βράδυ της 5ης Ιουλίου. Έχω παραδεχθεί αρκετά λάθη μου. Χάσαμε δύο χρόνια που δεν είχαμε δικαίωμα να τα χάσουμε. Είχαμε ένα δίλημμα εκείνο το βράδυ: Το σχέδιο Σόιμπλε για grexit, ή την αποδοχή του τρίτου μνημονίου.

-Αν σας είχε ακούσει ο κ.Τσίπρας και είχε προχωρήσει σε πλήρη ρήξη, τι θα γινόταν;

-Κανείς δεν γνωρίζει σίγουρα ένα εναλλακτικό παρόν. Αν παραμέναμε σταθεροί για δέκα μέρες και ανακοινώναμε κούρεμα ομολόγων, θα είχαμε μια συμφωνία. Υπήρχε πιθανότητα ο Σόιμπλε να δρομολογούσε grexit. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, τα τελευταία δύο χρόνια είναι χειρότερο από το grexit. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε είναι να μην το δαιμονοποιούμε. Ο φόβος και η δαιμονοποίηση συμφέρει τον κ.Σόιμπλε. Κοντά στο grexit μας έφερε το μνημόνιο. Αποφασίσαμε αργόσυρτο θάνατο που συμφέρει τους δανειστές μας.

-Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε ότι έχετε χρεώσει τη χώρα 86 δισ.;


-Μια χαρά αισθάνομαι. δεν υπήρχε καμία εθνική συνείδηση. Έχω παρακαλέσει να φτιάξουν ειδικό δικαστήριο. Χαρά μου θα είναι. Τους παρακαλώ να συστήσουν. Δεν θα το κάνουν, γιατί θα καταντήσουν εκείνοι να είναι οι ένοχοι. Τα 86 δισ. είναι το μη βιώσιμο κομμάτι του χρέους μας, το οποίο δεν είναι βιώσιμο έτσι κι αλλιώς. Βρήκαν ευκαιρία να διαιρέσουν το κόμμα μας, να φορτώσουν το κόστος του δικού τους ένοχου μνημονίου σε μένα. Συγκεντρώνω τα βέλη όλων των ενόχων.

-Ο Ολάντ λέει ότι δεν μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί σας.

-Δεν έχω συναντηθεί με τον κ.Ολάντ ποτέ, ούτε με τον κ.Σουλτς. Με τον κ.Σόιμπλε συνεννοούμασταν, αλλά διαφωνούσαμε. δεν εξελέγην για να του καταθέτω διαπιστευτήρια, όπως κάνουν άλλοι.

-Πώς κοιμάστε ήσυχος το βράδυ;

-Με τις πληροφορίες που είχα τότε δεν μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό. Με τις πληροφορίες που έχω τώρα, αν γνώριζα ότι το όχι ο πρωθυπουργός θα το έκανε ναι, δεν θα έκανα αυτά που έκανα.
ΣΧΟΛΙΑ (119)

t@kis

Δεν φτάνει που διαστρεβλώνετε το περιεχόμενο της συνέντευξης του κατά παγκόσμια αναγνώρηση ενός από τους καλύτερους οικονομολόγους και ειλικρηνή ανθρώπου και επιστήμονα με όλη την σημασία της λέξεως, με το να δημοσιεύετε αποσπασματικά αυτά που σας βολεύουν, αλλά βάλατε και τίτλο << Έχω κάνει πολλά λάθη- Έπρεπε να είχα παραιτηθεί>> Αυτά καταλάβατε από την συνέντευξή του; Ετσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σήμερα, γιατί πολοί από εμάς καθώς και τα ΜΜΕ τρώμε τις σάρκες μας και τα παιδιά μας Α ρε Βαρουφάκη πήγαινε στο εξωτερικό να διαπρέψεις άλλωστε στη διαφθορά είμαστε στην ίδια κατηγορία με την ΓΚΑΝΑ ΕΛΛΑΔΑΡΑ!!! Και εις ανώτερα!!!

Geda

Δυστυχισμένο παγώνι. Ποτέ δεν θα βρεί την πραγματική αγάπη που (υποτίθεται ότι) του αξίζει. Τόν πρόδωσαν οι φίλοι του, οι Μάηδες, οι Ήλιοι του.... (Φώντας Λάδης, 1975).

Βαρουφάκη,τώρα που θα τους διαλύσουμε την Ευρωζών

...σε χρειαζόμαστε ξανά.Με το καλό να επιστρέψεις στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.Είσαι ο μόνος που έτρεμε ο Σόιμπλε,γι'αυτό και ενορχηστρώθηκε όλη αυτή η προπαγάνδα εναντίον σου.Βάστα γερά και σύντομα θα βρίσκεσαι και πάλι στην πρώτη γραμμή του αγώνα.Το νέο ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ που θα διενεργήσουμε,θα βγάλει ένα νέο περήφανο όχι στους Ευρωκράτες.Κι αυτή τη φορά το όχι θα παραμείνει όχι.ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ για να τους σαρώσουμε.

γιάννης φάκας

Έχετε κάνει μοντάζ των δηλώσεων του Βαρουφάκη αλλάζοντας το νόημα! Παρακαλώ αν δεν κάνετε σωστή απομαγνητοφώνηση θα πέσουν μηνύσεις Και μην τολμήσετε να μην ανεβάσετε το σχόλιό μου

amerikanos

τωρα πια .... εισαι αναμνηση παλια κιτρινο γραμμα στο συρταρι .... χαχαχαχαχαχα

2010 2012

Μακάρι να είχαμε το Βαρουφάκη ΥπΟικ το 2010 και 2012. Τότε η διαπραγμάτευση από την Ελληνική πλευρά περιοριζόταν στο: "τον καφέ σας πως τον θέλετε?". Ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός που δεν έσκυψε το κεφάλι. Μερικοί εδώ θεωρούν περισσότερο πατριώτη τον Σαμαρά που "έσβησε" τον Έλληνα εργαζόμενο/συνταξιούχο μειώνοντάς τους τόσο πολύ τα έσοδα με Βουλγαροποίηση σε μισθούς, και παράλληλα τους αύξανε τις οικονομικές υποχρεώσεις. Τον Σαμαρά που μέσα σε μια -1- εβδομάδα έκανε κωλοτούμπα από το "σκίζω τα μνημόνια σελίδα-σελίδα" στο "φέρτε μου να υπογράψω κι άλλα". Το 2010 και 2012 είχαμε περισσότερα "όπλα" για να διαπραγματευτούμε, αλλά μας "έσωσαν" οι αυτοαποκαλούμενοι "ευπατρίδηδες" πολιτικοί

Το δήθεν και το τάχα

Δεν καταλαβάτε καλά ή μάλλον δεν τα γνωρίζετε καλά... το (τάχα) δεν έσκυψε το κεφάλι το ΠΛΗΡΩΣΑΤΕ με δεκάδες δισεκατομμύρια πρόσθετες δανειακές ανάγκες (ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ, όχι μείωση, όχι κούρεμα)! έτσι πληρώνεται η ανικανότητα και η έλλειψη κατάρτισης και εμπειρίας, με δισεκατομμύρια! Μόνο και μόνο, από τον πανικό που σκόρπισε στο εσωτερικό (στην Ελλάδα! όχι στο εξωτερικό!) έφτασε η ΕΚΤ να βοηθάει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με 90 δις για να το σώσει από τη ραγδαία εκροή καταθέσεων και τις ασταμάτητες αναλήψεις! και σε όλους τους τομείς των δημοσιονομικών η απόλυτη διάλυση. Για αυτό χρειάστηκε αργότερα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (με πάνω από 10 δις με λεφτά των φορολογουμένων και πρόσθετα δάνεια) και, αφού ο Βαρουφάκης "γύρισε" την ανάπτυξη σε ...ύφεση(!), νέες πρόσθετες δανειακές ανάγκες του δημοσίου!

ο γελοίος

είπε ότι παραιτήθηκε όχι ότι ...τον παραίτησαν ! χαχαχαχα

πες μας ποια είναι τα διαρθρωτικά μέτρα

Γενικά και αόριστα να μην μιλάει ο κ.Μητσοτάκης αν θέλει να πάρει την καρέκλα. Όχι άλλο υποκρισία. Να μας πει ποια είναι τα διαρθρωτικά μέτρα που έχει στο μυαλό του για να πάρουμε και εμείς που θα πληρώσουμε τον λογαριασμό μία ιδέα. Σίγουρα ο ΕΝΦΙΑ ήταν "καλή" ιδέα. Φωτογραφίες του μέλλοντα πρωθυπουργού να κάνει γλυκά ματάκια με τον Σόιμπλε κόπηκαν για ευνόητους λόγους...

ερμης

Σε μια χωρα που με μια μονο κινηση(ελεγχος απο ομαδα εισαγγελεων με το πως μπηκαν και πως βγηκαν ΟΛΛΟΙ οι πολιτικοι απο την βουλη τα τελευταια 30 χρονια)θα γινοταν σοβαρη προσπαθεια να ξαναχτιστει απο την αρχη,παρακολουθουμε την μεγαλυτερη πολιτικη προδοσια σε συνεργατη σου στην νεοτερη ιστορια της Ελλαδας.Ο κυριος Τσιπρας ξεκινησε ως επαναστατης,καποιοι οπως ο κυριος Βαρουφακης,Λαφαζανης,Κωνσταντοπουλου(πραγματικοι αριστεροι δηλ τους οποιους εξοστρακισε με τον ενα η τον αλλο τροπο)οπως και ενας ολοκληρος λαος τον πιστεψαν.Πανω σε αυτη την πολιτικη εμπιστοσυνη στηριχτηκε ο κυριος Βαρουφακης και πραγματικα ξεκινησε να σπασει το αποστεμα που λεγεται γερμανοελεγχομενη ευρωπαικη ενωση.Θα ειταν μεγαλο το ριγμα και η γερμανοι πολλυ πιθανο να φοβουνταν ντομινο καταρευσης.Πολλυ απλα δεν ειταν ετοιμη τοτε η Γερμανια να αντιδρασει αμμεσα στην φτωχη πλην με αξιοπρεπεια γεναια Ελλαδα.Ο κυριος Τσιπρας τελευταια στιγμη(υπο το φοβο της ιστορικης ευθυνης προφανως γιατι θελει και...... για να κινηθεις ετσι)εβαλε το επαναστατικο κουστουμι στην ντουλαπα και φορεσε το κουστουμι του νεου πασοκ(γιγαντωση του δημοσιου προς αγραν ψηφων).Το αποτελεσμα?Επιδειξη δυναμης απο την Γερμανοκρατουμενη πολιτικα ευρωπαικη ενωση με ενα νεο βαναυσο μνημονιο,συνεχιζομενη εξαθλιωση του τοπου,εκβιασμοι για εξοδο απο την ευρωπαικη ενωση εαν δεν δεχτουμε νεο σκληροτερο μνημονιο κτλ κτλ.Οχι δεν ανηκω σε κανενα κομμα,κανενας δεν με βολεψε στο δημοσιο,σε κανεναν δεν χρωσταω την οικονομικη υπαρξη μου.Λυπαμαι πολλυ.Μονο αυτο.

ΑΤ

Από μικρό η απο τρελό μαθαίνεις την αλήθεια.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

areiospagos_0

Σύμφωνα με πληροφορίες για τη θέση προκρίνονται οι Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Πηνελόπη Ζωντανού και Αγγελική Αλειφεροπούλου - Υψηλοί τόνοι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής - Αύριο η πρόταση για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

4859198

Σχόλιο του υπουργού Υγείας στο Twitter, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εγκύκλιο του υπουργείου για την καταγραφή και είσπραξη νοσηλίων από ασθενείς της ΕΕ ή τρίτων χωρών και τα οποία υποστηρίζουν ότι θίγεται η δωρεάν περίθαλψη ευάλωτων ομάδων

3
maximou

«Ένδειξη αμετροέπειας του ΣΥΡΙΖΑ να μέμφεται την κυβέρνηση της ΝΔ για κομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού» αναφέρουν πηγές του Μαξίμου – Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης

macronmain

«Είμαστε σε επαγρύπνηση και αλληλεγγύη» είπε ο Γάλλος πρόεδρος υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό - Μητσοτάκης: Έχουμε δώσει δείγματα γραφής για το πώς θα πετύχουμε την ανάπτυξη, θέλουμε συμμέτοχες τις γαλλικές επιχειρήσεις - Τι συζητούν οι δύο ηγέτες

19