Χρυσόγονος: «Αυτονόητη και απαραβίαστη» η διάταξη για τα όρια συνταξιοδότησης δικαστικών

Χρυσόγονος: «Αυτονόητη και απαραβίαστη» η διάταξη για τα όρια συνταξιοδότησης δικαστικών

Ο κ. Χρυσόγονος σχολίασε ότι είναι αυτονόητη και απαραβίαστη η σαφής γραμματική ερμηνεία της συνταγματικής διάταξης

Χρυσόγονος: «Αυτονόητη και απαραβίαστη» η διάταξη για τα όρια συνταξιοδότησης δικαστικών
Ο ευρωβουλευτής και καθηγητή συνταγματικού δικαίου   Κώστας Χρυσόγονος κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Πολιτειολογία», που έγινε σε ειδική εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών,  τόνισε ότι είναι αυτονόητη και απαραβίαστη η σαφής γραμματική ερμηνεία της συνταγματικής διάταξης για τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο  ο  πρόεδρος του ΔΣΑ και συντονιστής της εκδήλωσης Βασ. Αλεξανδρής, έθεσε στον κ. Χρυσόγονο δύο καίρια ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα ήταν ποια  είναι η αντιμετώπιση της Ελλάδας και του ελληνικού ζητήματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το δεύτερο ήταν εάν υπάρχει, ερμηνευτικά, «δημιουργική ασάφεια», στην σαφή γραμματική διατύπωση του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος σχετικά με τα όρια ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών.

Ο κ. Χρυσόγονος  ως προς το πρώτο ερώτημα (στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέναντι στην Ελλάδα), εκτίμησε ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί εκεί είναι περισσότεροι ευνοϊκοί για τη χώρα μας.

Όμως, προσέθεσε,  λόγω των ασυμμετριών που υπάρχουν στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα υποχρεούται να λαμβάνει όχι κοινοτική αλλά διακρατική  οικονομική «στήριξη»  από όλες τις χώρες- μέλη της Ευρωζώνης, όπου τον κυρίαρχο ρόλο έχει η γερμανική Βουλή.

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα (όρια ηλικίας αποχώρησης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών), ο κ. Χρυσόγονος απάντησε ότι είναι αυτονόητη και απαραβίαστη η σαφής γραμματική ερμηνεία της συνταγματικής διάταξης.
Κλείσιμο

Πρόσθεσε μάλιστα  ότι η ως άνω συνταγματική ρύθμιση δεν επιτρέπει  σε καμία περίπτωση, ούτε την νομοθέτηση μικρότερων ορίων ηλικίας σε περίπτωση που το κράτος θα ήθελε να συνταξιοδοτήσει πρόωρα κάποιους «μη πρόθυμους» δικαστές,  ούτε και το αντίστροφο, δηλαδή την επέκταση του χρονικού ορίου ηλικίας πέραν των 67, στην περίπτωση, που αυτό θα ήθελε να ευνοήσει  κάποιους «προθύμους» δικαστές.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, παραβρέθηκαν  ο Δήμαρχος Αθηναίων  και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ. Καμίνης και ο Ξεν. Κοντιάδης. καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου - Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης