Ακιντζί: Χωρίς ημερομηνία για πενταμερή σύνοδο δεν ξαναρχίζουν οι συνομιλίες

Ακιντζί: Χωρίς ημερομηνία για πενταμερή σύνοδο δεν ξαναρχίζουν οι συνομιλίες

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, συνέχισε, εάν υπάρχει αποφασιστικότητα για λύση, πολιτική βούληση και καλή θέληση σχετικά με το τέλος του 2016, αυτά τα βήματα μπορούν και πάλι να γίνουν

Ακιντζί: Χωρίς ημερομηνία για πενταμερή σύνοδο δεν ξαναρχίζουν οι συνομιλίες
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως ακόμα και «να συσταθεί το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δεν θα οδηγήσει πουθενά, χωρίς ημερομηνία πενταμερούς διάσκεψης.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι εξήγησε λεπτομερώς στον Βρετανό υπουργό εξωτερικών το τί έγινε στο Mont Pelerin και διατύπωσε την άποψη ότι κατάλαβε πολύ καλά πως δεν ήταν θέμα απλά διαφοράς στους αριθμούς.

Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι πήγαν στο Mont Pelerin γνωρίζοντας ότι δεν θα έβγαινε εκεί ο τελικός χάρτης για το εδαφικό. «Αυτό το ήξεραν και οι δύο πλευρές. Να συγκλίνουμε όσο είναι δυνατόν και αν μπορούσαμε να βγάλουμε κάποιον χάρτη, να τον βγάλουμε. Ωστόσο, ας καθοριστούν τα κριτήρια τόσο ώστε οι πλευρές να ετοιμάσουν τους χάρτες ανάλογα με τη δική τους άποψη και στο τέλος της ημέρας όταν θα πάμε στην πενταμερή διάσκεψη, εμείς οι Κύπριοι, καθορίζοντας το τελικό σχήμα του χάρτη στη δική μας συνάντηση, σε ένα παράλληλο τραπέζι να συζητείται το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε συνδυασμό με τα θέματα που έμειναν ανοικτά στα άλλα κεφάλαια
».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε ότι στην πρώτη συνάντηση στο Mont Pelerin προέβη σε μια σοβαρή πρωτοβουλία. «
Κλείσιμο
Στο βήμα που κάναμε εμείς στο ποσοστό εδάφους» ανέφερε «περιμέναμε κάτι ανάλογο και από αυτούς. Περιμέναμε να κάνουν και αυτοί ένα βήμα να μας προσεγγίσουν σε άλλα θέματα που αφορούν τα κριτήρια. Αυτό δεν έγινε, αυτό το βήμα δεν έγινε. Γι` αυτό το λόγο δυστυχώς υπήρξε το αδιέξοδο».

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, συνέχισε, εάν υπάρχει αποφασιστικότητα για λύση, πολιτική βούληση και καλή θέληση σχετικά με το τέλος του 2016, αυτά τα βήματα μπορούν και πάλι να γίνουν. «Να καθορίσουμε την ημερομηνία της πενταμερούς διάσκεψης και μέχρι εκείνη την ημέρα να κάνουμε την εργασία. Στην πενταμερή να υπάρξει μια συμφωνία και πλέον θα έχουν προκύψει οι κύριες γραμμές».

Ξεχάστε το 2016

Ο Μ. Ακιντζί ανέφερε ακόμα πως δεν τίθεται θέμα να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες μέχρι το τέλος του 2016, αλλά ας μάθουμε πάνω κάτω τι θα γίνει στο εδαφικό, τι θα γίνει στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, με τα θέματα που αφορούν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και η συγγραφή των ομοσπονδιακών νόμων και των συνταγμάτων μπορεί να γίνει εντός του 2017. Επανέλαβε ότι αυτό μπορεί να τελειώσει το πρώτο τρίμηνο του 2017, να δοθεί επαρκής χρόνος για να γνωρίσει ο λαός τη συμφωνία και στα μέσα του νέου χρόνου να γίνουν τα δημοψηφίσματα.

Εξηγώντας τι εννοεί με την πενταμερή, είπε ότι οι τρεις εγγυήτριες χώρες δεν θα παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, οι οποίες θα συζητήσουν το εδαφικό και ότι μείνει από τα υπόλοιπα κεφάλαια. Επικαλέστηκε το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 για τη συζήτηση όλων των θεμάτων αλληλένδετα, λέγοντας ότι «είναι λάθος η προσέγγιση ας τελειώσουν όλα και στη διεθνή διάσκεψη να συζητήσουμε απομονωμένα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ούτε είναι ανάλογη με τη συμφωνία που υπήρξε».

Επανέλαβε ότι δεν έχουν ξεκαθαρίσει δύο σημαντικά γι` αυτούς θέματα, που αφορούν την πολιτική τους ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία και η επαρκής εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Χωρίς να ειπωθεί ναι σε αυτά, πρόσθεσε, έγινε προσπάθεια να τελειώσουμε με το εδαφικό και το χάρτη. «Αυτός ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε το αδιέξοδο. Για αυτό αυτή η αντίληψη θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Να συγκλίνουμε σε μια ημερομηνία και μπορούμε να αρχίσουμε από τώρα τη συζήτηση πάνω στα θέματα που έχουν απομείνει. Αρκεί να υπάρξει μια συμφωνία για ημερομηνία και τη σύνθεση που θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα σε ένα παράλληλο τραπέζι μιας πενταμερούς διάσκεψης εντός του Δεκεμβρίου».

Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της δική του γενιάς, μίλησε για ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και είπε ότι θέλει τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι να γνωρίζουν ότι «δεν προσπαθώ για τίποτε άλλο παρά για μια ομόσπονδη Κύπρο που θα μπορούν να ζήσουν με ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια και οι δύο πλευρές, που θα προστατεύει τα δικαιώματα και των δύο πλευρών».

Μίλησε για τις αντιδράσεις που υπήρξαν στη χρήση της λέξης μαξιμαλισμός της ελληνοκυπριακής πλευράς και είπε ότι εάν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άλλη λέξη γι` αυτή τη συμπεριφορά, θα είχε χρησιμοποιηθεί είτε από τον ίδιο είτε από τον εκπρόσωπό του. «Αλλά αυτή η αντίληψη είναι μια μαξιμαλιστική αντίληψη». Να πάρουν δηλαδή, οι Ελληνοκύπριοι όπως ανέφερε, το μάξιμουμ από την αρχή και να αφήσουν τα θέματα πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων για μετά.

Ερωτηθείς εάν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συνάντησης Τουρκίας – Ελλάδας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε στην 4η Δεκεμβρίου διευκρινίζοντας ότι αυτό ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης