Παυλόπουλος: «Η παραβίαση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης συνεπάγεται κυρώσεις»

Παυλόπουλος: «Η παραβίαση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης  συνεπάγεται κυρώσεις»

Μαθήματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ταυτοχρόνως μηνύματα στους εταίρους μας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας σε εκδήλωση για τα 20χρονα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE

«Η αρχή της αλληλεγγύης είναι πλήρης κανόνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου και διατυπώνεται σε 15 άρθρα της Συνθήκς της ΕΕ, της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Άρα η παραβίασή της συνεπάγεται κυρώσεις» τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση για την 20η επέτειο απο την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics στο Μέγαρο Μουσικής.

 Όπως επισήμανε ο ΠτΔ «η αρχή της αλληλεγγύης αναδεικνύεται σε βασική νομική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεμελιώδους μάλιστα σημασίας για την συνεκτικότητα και, ως εκ τούτου, την βιωσιμότητά της».

 Και τούτο διότι η εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης της επιτρέπει να υπερβεί, μερικώς τουλάχιστον, ορισμένες από τις δυσκολίες που προκαλούνται από τις ιδιαιτερότητες της δομής της και να συμβάλλει στην ενότητα και αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της, προς όφελος όλων των κρατών-μελών της, πρωτίστως δε των Ευρωπαίων πολιτών.

Ενώ δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τις παρούσες νομικές και πραγματικές συνθήκες και ελλείψει των απαραίτητων -ως συστατικών προς τούτο- στοιχείων δεν εμπίπτει συνταγματικώς στην έννοια του κράτους ούτε έχει ίδια κυριαρχία, καθώς ρητώς κατά τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 ΣυνθΕΕ οι αρμοδιότητές της είναι δοτές και περιορίζονται μόνο σ’ όσες της έχουν μεταβιβάσει τα κράτη-μέλη, η θεμελίωση της αρχής της αλληλεγγύης στο πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο καθιστά δυνατή την, μερικώς τουλάχιστον, υπέρβαση των θεωρητικών και πρακτικών προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από την –sui generis- αυτή φύση. Και τούτο διότι η αρχή της αλληλεγγύης, υπό τα προμνημονευόμενα χαρακτηριστικά της, είναι σε θέση να ενεργοποιήσει in concreto κάθε κράτος-μέλος και κάθε λαό -χωρίς ν’ απεμπολεί την κυριαρχία του, δια της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Ένωση- προκειμένου όχι μόνο να συνυπάρχει ειρηνικά και αποτελεσματικά με τους Εταίρους του εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να συμβάλλει ενεργώς στην προστασία του από εξωτερικούς ή απρόβλεπτους κινδύνους. Καταληκτικώς, η αρχή της αλληλεγγύης συντείνει στην πραγμάτωση της «ισχύος εν τη ενώσει», σε βαθμό μάλιστα που μπορεί να θεωρηθεί sine qua non προϋπόθεσή της. Ωστόσο, από τ’ ανωτέρω διαφαίνεται επίσης ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας σοβαρής πρόκλησης, η οποία συνίσταται στον ταυτόχρονο σεβασμό όλων των επιμέρους πτυχών και εγγυήσεων της αρχής της αλληλεγγύης. Κυρίως δε των πτυχών και εγγυήσεων της αρχής της κοινωνικής αλληλεγγύης, η οποία δέχεται σήμερα και τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ενόψει τούτου είναι αναγκαίο και, επέκεινα, νομικώς επιβεβλημένο η αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης να γίνεται σεβαστή και όταν αναλαμβάνεται κοινή δράση των κρατών-μελών με βάση την μεταξύ τους αλληλεγγύη, έτσι ώστε οι εκάστοτε πολιτικές επιλογές να μην αποβαίνουν εις βάρος του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής. Και τούτο διότι η ερμηνεία του πρωτογενούς ευρωπαϊκού δικαίου καταδεικνύει ότι ο σκοπός όλων των επιμέρους εγγυήσεων της αρχής της αλληλεγγύης, ανεξαρτήτως του υποκειμένου των in concreto υποχρεώσεων που προκύπτουν, είναι κοινός και αφορά την προστασία του Ανθρώπου, ήτοι και του Eυρωπαίου Πολίτη, ως πρωταρχικού θεμελίου της ευρωπαϊκής έννομης τάξης. Και η προστασία αυτή είναι κοινή ευθύνη όλων, με την μορφή μιας υπαρξιακής για την υπόσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «obligatio in solidum».

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΠΑΚΗ

ΔΑΣΚΑΛΟ!!!

Baroufas

Μεγαλες μπαρουφες του Πακη να ζητα αλληλεγγυη για να πληρωνει 3 εκατομυρια συνταξιουχους οι περισσοτεροι παιρνουν συνταξη αππ τα 50 τους και κανουν η εκαναν και δουλια στη ζουλα- αλλα δεχεται το κρατος να αντιστακεται σε καιε ειδους ιδιωτικη επιχερηματικη δραση η επενδυυση που θα εφερνε λεφτα και εσοδα για το κρατος μεσα απο φπα, φορο μιθσωτων απο τις προσληψεις εργαζομενων και φορο σε κερδη βεβαια για Να πληρωνονται οι συνταξεις. Αλλα οοοχο, εμεις θεμε να μας δωσουν οι αλλοι τα λεφτα. Ειμαστε πολυ μαζοχες λαος τελικα.

Κρατος δικαιου ?

Tραβα πεστα στη μανα της Μυρτους,στην οικογενεια του Μανωλη Κανταρη ,του Θαναση Λαζανα και τοσων ακομα Ελληνων που δολοφονηθηκαν απο λαθροεισβολεις . . . . . . . [...] την αλληλεγυη σας μεσα . . . . Ενα σοβαρο κρατος πρωτα υπερασπιζεται τους πολιτες του και μετα ερχονται ολα τα αλλα . . . . . . .γιατι και καλα μιλαει για αλληλεγυη προς τους Ελληνες αλλα την μονη που εννοει ειναι στους μουσουλμανους εισβολεις . . . . . .. . . .

Pope

Άντε που θα μας απείλησης κιόλας Μάζεψε το [...] που είσαι πρόεδρος και ΑΕΙ παράτα μας. Φρανγκο για σας η αλληλεγγύη τελείωσε. Δώσαμε από το βορά τα κάνατε σκατα. Λουστείτε τα τώρα.

Sotos

Ο κ Πρόεδρος καλύτερα να πλένει το στοματάκι του κανελίτσα παρά να μιλάει. Φτάνει πια με τη ζητιανιά. Είμαστε περήφανοι έλληνες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

anasta

«Επιζητούμε συνέχεια των διαπραγματεύσεων, μέσα από την καθιερωμένη και συμφωνημένη διαδικασία, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες», τόνισε ο Κύπρος πρόεδρος

18701808

Δεν απαντά αν είχε ζητήσει ο ίδιος την ασφαλιστική ενημερότητα του 2010, που βρέθηκε στα χέρια του Δημήτρη Τρίπρα, ούτε για το αν γνώριζε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το πιστοποιητικό ο αδελφός του Αλέξη Τσίπρα το 2012

75
tsipras-gravata_main01

Υστατη επικοινωνιακή μάχη της κυβέρνησης - Προγραμματίζουν πανηγυρικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ - Απερρίφθη πρόταση για πανυγηρική τελετή στην Πνύκα  και σκέφτονται τώρα το Καστελόριζο - Ψάχνουν δωράκια με παροχές, «ψίχουλα» μπροστά στον επερχόμενο φορολογικό Γολγοθά

155