"Μαχαίρι" σε δώρα-επιδόματα. Αυξήσεις σε ΦΠΑ, ρεύμα, καύσιμα, τσιγάρα
Περικοπή 30% στο δώρο του Πάσχα, περικοπή 30% στο επίδομα αδείας και κατά 30% στο δώρο των Χριστουγέννων. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επεκτείνει την εφαρμογή αυτού του μέτρου και στον ιδιωτικό τομέα.
Αναλυτικά, τα επιδόματα μειώνονται από 10% που αρχικά είχε ανακοινωθεί σε 12%. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 4,8 δισ. ευρώ. Τα 2,4 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από την αύξηση στους φόρους, και τα υπόλοιπα από τη μείωση των δαπανών.
Τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και οριστικοποίησε το πρωί το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.
Τα μέτρα
Περικοπή 30% στο δώρο του Πάσχα, περικοπή 30% στο επίδομα αδείας και κατά 30% στο δώρο των Χριστουγέννων. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επεκτείνει την εφαρμογή αυτού του μέτρου και στον ιδιωτικό τομέα.
Αναλυτικά, τα επιδόματα μειώνονται από 10% που αρχικά είχε ανακοινωθεί σε 12%. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν 4,8 δισ. ευρώ. Τα 2,4 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από την αύξηση στους φόρους, και τα υπόλοιπα από τη μείωση των δαπανών.
Ο ΦΠΑ αυξάνεται κατά μία μονάδα στο μικρό του κλιμάκιο, το οποίο από 9% θα ανέλθει στο 10% και κατά 2 μονάδες στο μεγάλο κλιμάκιο που θα ανέλθει από το 19% στο 21%.
Καθιερώνεται νέος συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Εκτακτη εισφορά ύψους 1% στα εισοδήματα του 2009 που υπερβαίνουν τις 100.000.
Αυξήσεις στη βενζίνη κατά 8 λεπτά το λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 3 λεπτά. Επίσης, εφαρμόζεται ειδικός φόρος κατανάλωσης και στην ηλεκτρική ενέργεια.
Αύξηση στο φόρο των αλκοουλούχων κατά 20% καθώς και σε τσιγάρα από 63% στο 65%.
«Κόβονται» οι αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά δεν επηρεάζονται τα επιδόματα Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων.
Περιορίζεται κατά 5%, ήτοι 500 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Ανακοινώθηκαν μεγάλες περικοπές στις αμοιβές όλων των διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών του Δημοσίου ή σε οργανισμούς που ελέγχονται από το Δημόσιο.
Εκτακτη εισφορά 2% σε ιδιαίτερα ακριβά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικός φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα αξίας άνω των 35.000 ευρώ, καθώς και σε κοσμήματα, δερμάτινα είδη κ.α.
Αυξάνεται στο 15% σε ετήσια βάση η φορολογήση των ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε off shore εταιρείες.
Την Παρασκευή η ψήφιση του νομοσχεδίου
Η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου με τα νέα μέτρα, ανακοινώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Την Πέμπτη θα τεθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Παρασκευή αναμένεται να συζητηθεί και ψηφιστεί από την ολομέλεια του σώματος. Οπως ανακοίνωσε ο κ. Πεταλωτής μέσα στις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο.
Δραματικοί τόνοι στο υπουργικό συμβούλιο
Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο οριστικοποιήθηκαν τα νέα μέτρα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Οπως υπογράμμισε η χώρα δε μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο 7%, καθώς με κάτι τέτοιο «υποθηκεύεται το μέλλον της Ελλάδας».
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και «πρέπει και η Ευρώπη να κάνει το ίδιο».
«Παίρνουμε μόνοι μας τα μέτρα πριν μας επιβληθούν» τόνισε ενώ δήλωσε ότι «δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές». Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει στήριξη από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., την οποία και δικαιούται η χώρα. Για πρώτη φορά σε αυτό το σημείο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ λέγοντας: Αν δεν λάβουμε αυτή τη στήριξη υπάρχουν και άλλες λύσεις όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, τα νέα «επείγοντα» μέτρα έχουν ορίζοντα τριετίας.
Πως είδε ο διεθνής Τύπος τα μέτρα της κυβέρνησης
"Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την εξοικονόμηση 4,8 δις. ευρώ" σημειώνει στον τίτλο της το άρθρο της Le Monde. Η γαλλική εφημερίδα παρουσιάζει τα μέτρα ως απαραίτητα ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αιτήσει ευρωπαϊκή βοήθεια, εκφράζει όμως και τους φόβους της για ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή, ενώ και η Le Figaro κινείται στο ίδιο ύφος και χαρακτηρίζει τα μέτρα ως αποτέλεσμα της πίεσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταφύγει στο ΔΝΤ σε περίπτωση που η Ένωση δεν «σταθεί» στην Ελλάδα.
Στον αντίποδα κινείται το δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt, που αναφέρει πως η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας χαιρέτησε τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνησης, αλλά η βοήθεια από την Γερμανία δεν είναι κάτι που πρέπει να ελπίζει η ελληνική πλευρά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr