Οι δηλώσεις Γιούνκερ για μία κοινωνική Ευρώπη ενθουσίασαν το Μαξίμου

Οι δηλώσεις Γιούνκερ για μία κοινωνική Ευρώπη ενθουσίασαν το Μαξίμου

Οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου επιμένουν να κάνουν επιλεκτική χρήση δηλώσεων προκειμένου να συντηρήσουν ένα τεχνητό κλίμα αισιοδοξία 

Οι δηλώσεις Γιούνκερ για μία κοινωνική Ευρώπη ενθουσίασαν το Μαξίμου
Κατά το “διυλίζουν τον κώνωπα, αλλά καταπίνουν την κάμηλο” οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου επιμένουν να κάνουν επιλεκτική χρήση δηλώσεων από Ευρωπαίους παράγοντες, προκειμένου να συντηρήσουν ένα τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας, ου μην και δικαίωσης της κυβερνητικής πολιτικής.

Ενώ αναδεικνύουν τις όποιες όντως θετικές δηλώσεις και πάντως εκείνες που μπορούν να ερμηνευτούν τέτοιες, αδιαφορούν ή υποβαθμίζουν όσες έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες και τους ισχυρισμούς και τελικώς διαψεύδουν λεγόμενα και υποσχέσεις τους – όπως το “όχι” του Βερολίνου στο χρέος, ή τις απορριπτικές φωνές στο αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αυτή τη φορά, αφορμή για πανηγυρικούς τόνους από το Μαξίμου και την έκδοση ανάλογου non paper από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού αποτέλεσε η ετήσια ομιλία του Προέδρου της ΕΕ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή περιείχε, κατά το Μαξίμου, “εξαιρετικά θετικά σημεία, που μπορούν να σηματοδοτήσουν μια νέα Ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς ανταποκρίνονται στον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Οι κυβερνώντες ερμηνεύουν αυθαίρετα στην ουσία κάθε αναφορά Ευρωπαίων αξιωματούχων στην ανάγκη κοινωνικής πολιτικής, ως δικαίωση των δικών τους θέσεων!

Στο non paper αναφέρουν ότι “μεταξύ άλλων επισημαίνουμε την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε», την ανακοίνωση για τον διπλασιασμού των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και την αναφορά του στην ανάγκη να υπάρξει «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση της Επιτροπής να κάνει πρώτη της προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, ιδίως της νεολαίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη”.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει επίσης “τις αναφορές του Προέδρου Γιούνκερ, στην ανάγκη για: αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων καθώς και την σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης. Ενισχύεται, επίσης, ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος της ΕΕ με ορισμό Υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ και προώθηση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Συρία”.
Κλείσιμο

Κατά την κυβέρνηση “οι παραπάνω θέσεις, που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με την Διακήρυξη των Αθηνών, που συνυπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι Μεσογειακές Χώρες της ΕΕ, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα”.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης