Κυβερνητικές παλινωδίες για τις ιδιωτικοποιήσεις: Μετά το Ελληνικό, η ΔΕΗ

Κυβερνητικές παλινωδίες για τις ιδιωτικοποιήσεις: Μετά το Ελληνικό, η ΔΕΗ

Οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ όπως και τα εργασιακά αγγίζουν τον «σκληρό πυρήνα» του ΣΥΡΙΖΑ και προκαλούν εσωτερικές αναταράξεις ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος τον Οκτώβριο

Κυβερνητικές παλινωδίες για τις ιδιωτικοποιήσεις: Μετά το Ελληνικό, η ΔΕΗ
Σύγχυση και παλινωδίες επικρατεί στην κυβέρνηση ενόψει του φθινοπώρου, οπότε έχει αναλάβει την υποχρέωση έναντι των πιστωτών να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις
μίας σειράς οργανισμών ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ.

Ενώ μετά την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου ο αρμόδιος υπουργός
Αριστείδης Μπαλτάς
Κλείσιμο
έδωσε τις απαραίτητες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού εξελίσσεται απρόσκοπτα, συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη
και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ. 

Η επιμονή του κ. Σκουρλέτη προκαλεί εντύπωση καθώς η ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ έχει εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που φέρει και την δική του υπογραφή μαζί με των συναρμοδίων υπουργών Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη. Έχει δε δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ στην απόφαση προβλέπεται ρητά ότι η σχετική αρμοδιότητα για την συνέχιση της ιδιωτικοποίησης ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ όπως και τα εργασιακά αγγίζουν τον «σκληρό πυρήνα» του ΣΥΡΙΖΑ και προκαλούν εσωτερικές αναταράξεις ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος τον Οκτώβριο. Όσον αφορά την ΔΕΗ υπάρχει το επιπλέον θέμα ότι με την συμφωνία για τη συνολική μείωση του μεριδίου της, μένουν ακάλυπτοι οι περίπου 18.000 εργαζόμενοι. Εκτιμάται ότι η δημόσια διαφοροποίηση Σκουρλέτη σε ένα ζήτημα στο οποίο έχει βάλλει την υπογραφή του απευθύνεται στο εσωκομματικό κοινό. 

Πόλεμος ανακοινώσεων για τα υδατοδρόμια 


Εν τω μεταξύ συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων δόθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των ιδιωτικών υδατοδρομίων. Σε σχετική ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιλέγει, για άλλη μια φορά, να χτυπήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, να υπονομεύσει την ανάπτυξη και να ακυρώσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εξηγεί: «Το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε από το Υπουργείο  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όχι μόνο δεν βελτιώνει το πλαίσιο για την αδειοδότηση ιδιωτικών υδατοδρομίων, αλλά ακυρώνει και κλείνει ερμητικά κάθε δυνατότητα για ιδιωτικά υδατοδρόμια στη χώρα μας. Δεν επιτρέπει στους ιδιώτες να επενδύσουν, στον τομέα αυτό, παρά μόνο με τη σύμπραξη του Δημοσίου. Η Νέα Δημοκρατία καλεί την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει άμεσα τις χρεοκοπημένες ιδεοληψίες της, που φρενάρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να αποσύρει άμεσα τις σχετικές διατάξεις. Η χώρα μας χρειάζεται πολιτικές στήριξης και όχι υπονόμευσης των ιδιωτικών επενδύσεων». 

Η απάντηση δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων: «Το νέο επικοινωνιακό αφήγημα που ανακάλυψε η ΝΔ και οι συνοδοιπόροι της αυτήν τη φορά  έχει τίτλο "Η Κυβέρνηση μπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις και φρενάρει  επενδύσεις"». 

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται: «Ως κεντρικό θέμα του νέου αφηγήματος της για σήμερα, η ΝΔ αναδεικνύει το νέο καινοτόμο σχέδιο νόμου για τα υδατοδρόμια που τέθηκε από την περασμένη Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση... Ως προς την ουσία του νομοσχεδίου, την οποία  αδυνατεί απ΄ ότι φαίνεται να αντιληφθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, μια διαγώνια ανάγνωση του Σχεδίου Νόμου  αρκεί, για να παρατηρήσει εύκολα κανείς, ότι οι άδειες  ίδρυσης  ανήκουν σε δημόσιους φορείς  και οι άδειες λειτουργίας  μπορούν να ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε συμπράξεις είτε σε δημόσιους φορείς». Η ανακοίνωση κλείνει με την διαβεβαίωση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν και με την ανάλογη πολιτική επίθεση: «δυστυχώς, για τη ΝΔ και τους θλιβερούς συνοδοιπόρους της η νέα επικοινωνιακή προσπάθεια που καταβάλλει ασθμαίνοντας, να πείσει ότι η κυβέρνηση σταματάει  τις  επενδύσεις, θα καταβαραθρωθεί και αυτή».

Η ΝΔ επανήλθε με ανακοίνωσή της στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για κρατισμό και ιδεοληψίες και υποστηρίζει: «Το συμφέρον του ελληνικού λαού, στις δύσκολες αυτές ώρες, συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: δουλειές, δουλειές, δουλειές. Όσο η Κυβέρνηση παραμένει αιχμάλωτη στον κρατισμό και τις ιδεοληψίες της, όσο υπονομεύει ιδιωτικές επενδύσεις, με προσχήματα που κατασκευάζει καθημερινά, όσο κλείνει επιχειρήσεις με άγρια φορολογική σφαγή, τόσο θα βουλιάζει η οικονομία και θα στενάζει η κοινωνία. Ο κ. Σπίρτζης και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ας το καταλάβουν επιτέλους: Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική, άλλη Κυβέρνηση». 

Απρόσκποπτα η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού 

Για το μεν θέμα του Ελληνικού είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές δηλώσεις του Αριστείδη Μπαλτά ο οποίος καθησυχάζει ότι η επένδυση εξελίσσεται κανονικά και επιτίθεται στη ΝΔ. Αναφέρει ο υπουργός: «Η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει κανονικά. Υπάρχει ένα μόνιμο πρόβλημα με την αντιπολίτευση. Είναι σαν να μην ξέρει σε ποια χώρα βρίσκεται και να μην γνωρίζει τους νόμους βάσει των οποίων κινούνται τα ζητήματα που αφορούν σε επενδύσεις σε συνάρτηση με την πολιτιστική κληρονομιά. Επιλέγει να κάνει θόρυβο χωρίς λόγο». Υποστηρίζει δε ότι η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή του Ελληνικού, και έξω από τα όρια του οικοπέδου του Ελληνικού, είναι νομική υποχρέωση εν γνώσει των επενδυτών και ότι «Μια τέτοια κήρυξη δεν επηρεάζει σε τίποτα την επένδυση. Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και αυτό δεν έχει σταματήσει ούτε την οικοδομική δραστηριότητα ούτε τη ζωή της πόλης». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης