Αλαβάνος: Εχει θετικά στοιχεία η κυβέρνηση Παπανδρέου
Μιλώντας σε εκδήλωση, ο κ. Αλαβάνος αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει θετικά στοιχεία στην πολιτική της που τη διαφοροποιούν από την κυβέρνηση Καραμανλή, υπογράμμισε όμως ότι όλα εξαρτώνται από τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής και, εκεί, οι δύο πολιτικές ταυτίζονται.
Στην ανάγκη σύμπηξης κοινωνικού μετώπου κατά του Συμφώνου Σταθερότητας επικεντρώθηκε η συζήτηση που οργάνωσαν στο θέατρο "'Αλφα" μια σειρά οργανώσεων -"συνιστωσών" του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΟΕ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ κλπ.), με κύριους ομιλητές τον πρώην Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο και τον Καθηγητή Κώστα Βεργόπουλο.
Μιλώντας στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάμεστο θέατρο, ο κ. Αλαβάνος αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει θετικά στοιχεία στην πολιτική της που τη διαφοροποιούν από την κυβέρνηση Καραμανλή, υπογράμμισε όμως ότι όλα εξαρτώνται από τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής και, εκεί, οι δύο πολιτικές ταυτίζονται.
Κατά τον κ. Αλαβάνο, οι διεθνείς νεοφιλελεύθερες δυνάμεις επιτίθενται θέλοντας να "γονατίσουν" την Ελλάδα, όπως και κάθε "χώρο αντίστασης", αγώνα υπέρ της ελευθερίας, "να εκδικηθούν" τον ελληνικό λαό για το κοινωνικό του φρόνημα, όπως ιδιαίτερα εκδηλώθηκε με την εξέγερση του Δεκέμβρη (2008). Η επίθεση αυτή, το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ και το Σύμφωνο Σταθερότητας της κυβέρνησης πρέπει να βρουν απέναντί τους μια "κοινωνική πανστρατιά".
Ο αριστερός πολιτικός υποστήριξε ότι θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε "πειραματόζωο" και σε "μοντέλο" για την εφαρμογή "δεύτερου γύρου νεοφιλελευθερισμού", ενώ υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα (συνδυασμός υψηλού ελλείμματος και υψηλού δημόσιου χρέους, υποχώρηση πραγματικής οικονομίας, αρνητικός δείκτης αποταμίευσης για πολλά χρόνια, πολύ μεγάλο εμπορικό έλλειμμα, χαμηλή παραγωγικότητα). Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε επίσης, τις ευθύνες μιας ιθύνουσας τάξης αφοσιωμένης απόλυτα στην ΟΝΕ, δίνοντας το παράδειγμα της Τράπεζας της Ελλάδας, την οποία κατηγόρησε ότι εξελίχθηκε αποκλειστικά σε "Γραφείο Τύπου" και "προπαγανδιστικό μηχανισμό" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Βεργόπουλος υπογράμμισε τον συστημικό χαρακτήρα της κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη και συνέδεσε τα ισχυρά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας με τα ελλείμματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ μίλησε για σταδιακή ανάπτυξη "αποικιακής σχέσης" εντός της ζώνης ευρώ με τη Γερμανία. Ο κ. Βεργόπουλος υπογράμμισε ότι το ευρώ οδηγεί σε επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr