Συνάντηση Παπούλια – Κακλαμάνη για τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας
Το Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη δέχθηκε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν το Σχέδιο Καλλικράτης για τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.
Το Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη δέχθηκε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν το Σχέδιο Καλλικράτης για τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης παρέδωσε στον Πρόεδρο τρεις μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της αυτοδιοίκησης, αντίστοιχο με τον «Καλλικράτη», για την κατάσταση στο Κέντρο της Αθήνας και για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της πόλης.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης γενικά και της Αθήνας ειδικότερα.
Αναφερόμενος στον «Καλλικράτη», δήλωσε ότι η πλειοψηφία των μελών της ΚΕΔΚΕ έχουν ταχθεί υπέρ του σχεδίου και πρόσθεσε ότι η Ένωση περιμένει την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων που δεν έχουν δοθεί το 2009 και την θέση του υπουργείου Οικονομικών για την οικονομική στήριξη του «Καλλικράτη», ενώ τόνισε ότι η ΚΕΔΚΕ περιμένει η νέα αρχιτεκτονική δομή των Δήμων «να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια» και ως τις 15 Φεβρουαρίου να έχει η κυβέρνηση καταθέσει την πρότασή της για τις συνενώσεις.
«Αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις προκειμένου ο «Καλλικράτης», βγαίνοντας από το λιμάνι να μην πέσει σε ξέρα,όπως ο Καποδίστριας»«, δήλωσε ο κ.Κακλαμάνης.
Αναφερόμενος στα προβλήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, ο κ. Κακλαμάνης διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος θεσμικά δεν μπορεί να παρέμβει, αλλά τόνισε ότι «ο καλός του λόγος έχει πάντα την σημασία του».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι για την εξέλιξη του κέντρου έχουν ευθύνη όλοι και τελευταία η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο της δίνει ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, στα οποία οι υπηρεσίες του Δήμου, προκειμένου να καθαρίσουν, πρέπει να έχει δοθεί εισαγγελική άδεια και να παρίσταται η Αστυνομία, διαφορετικά διώκονται ως καταπατητές.
Τα κτίρια αυτά, είτε ανήκουν στο Δημόσιο, είτε σε ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται ή είναι άγνωστοι, είπε.
«Για αυτό, με πρωτοβουλία του Δήμου της Αθήνας, το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο καθηγητής κ. Μέλισσας και στο συνταγματικό κομμάτι ο κ. Τσάτσος, εκπόνησαν μελέτη για τα εγκαταλειμμένα κτίρια. Την δώσαμε στην Βουλή. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα και ελπίζω να αλλάξουν», δήλωσε ο Δήμαρχος.
Ερωτηθείς για το θέμα της συγκέντρωσης μεταναστών στο κέντρο και την διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι δεν δικαιούται να διαμαρτύρεται κάποιος που αγόρασε ένα σπίτι τα τελευταία χρόνια, καθώς γνώριζε την κατάσταση.
Αναφέρθηκε μάλιστα σε πολυτελή νεόδμητα διαμερίσματα στην περιοχή του Ελαιώνα, τα οποία πωλούνται σε τιμές ανάλογες αυτών της Ηρώδου Αττικού.
«Αυτό δεν μπορώ να το θεωρήσω, ούτε σύμπτωση ούτε τόσο αθώο. Τα προβλήματα των μεταναστών είναι αλλού. Από την στιγμή όμως που μπαίνουν στην χώρα, δεν είναι αντικείμενα για να τους εξαφανίσει ο Δήμαρχος. Και να μπορούσα, δεν θα ήθελα. Είναι άνθρωποι που πρέπει να τους μεταχειριστούμε. Η Πολιτεία, λοιπόν, πρέπει να ελέγξει την αθρόα λαθρομετανάστευση και τα κόμματα να στρωθούν κάτω και να φτιάξουν σωστή μεταναστευτική πολιτική. Καλή είναι η ψήφος και ενδεχομένως για κάποιους το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, αλλά δεν είναι αυτά τα προβλήματα των μεταναστών. Κι εγώ δεν τους διαχωρίζω σε νόμιμους και παράνομους. Τα προβλήματα, λχ δημόσιας υγείας, είναι ίδια, είτε είναι παράνομοι είτε νόμιμοι. Στο ίδρυμα αστέγων που σιτίζονται καθημερινά 800 άτομα δεν κάνουμε «φέις κοντρόλ». Εμείς τους ταΐζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στην πραγματοποίηση ενός ονείρου του Αντώνη Τρίτση, για την κατεδάφιση κτιρίου δίπλα στο Εθνικό Θέατρο, το οποίο ο Δήμος αγόρασε από το ΝΑΤ.
Όπως δήλωσε, ο χώρος θα γίνει πλατεία με πράσινο και θα αφιερωθεί στην μνήμη των μεγάλων ηθοποιών μας Κατίνας Παξινού και Αλέξη Μινωτή.
Μιλώντας για το έργο στον Ελαιώνα, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι το ένα σκέλος - για το γήπεδο της ομάδας της πόλης - μπορεί να αφορά στους Παναθηναϊκούς, αλλά το δεύτερο σκέλος αφορά σε όλους και όταν φτιαχτεί το γήπεδο, στη θέση του παλιού γηπέδου θα φτιαχτούν 37 στρέμματα πρασίνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr