Τσίπρας για Brexit: Ή θα είναι το ξύπνημα του υπνοβάτη ή η αρχή του τέλους

Τσίπρας για Brexit: Ή θα είναι το ξύπνημα του υπνοβάτη ή η αρχή του τέλους

«Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη, για μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «η αίσθηση της κοινής προοπτικής και του κοινού μέλλοντος δίνουν την θέση τους στη δήθεν ασφάλεια της εθνικής περιχαράκωσης και στον εθνικό απομονωτισμό»

Τσίπρας για Brexit: Ή θα είναι το ξύπνημα του υπνοβάτη ή η αρχή του τέλους
Με μία δήλωση εν είδει διαγγέλματος επιχείρησε να αξιοποιήσει πολιτικά το αποτέλεσμα του Brexit ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προβάλλοντας την ανάγκη για μία αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης απέναντι στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και του απομονωτισμού.

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι οι αιτίες του αποτελέσματος στο δημοψήφισμα βρίσκονται στη λάθος αντιμετώπιση, από την πλευρά της ΕΕ, των δύο κρίσεων: της κρίσης χρέους και της προσφυγικής. Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα που προκάλεσε και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ΕΕ, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών δυνάμεων για μία αλλαγή πορείας της Ευρώπης, που θα την ξανακάνει ελκυστική.

Του διαγγέλματος προηγήθηκαν συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους οικονομικούς υπουργούς και τους στενούς του συνεργάτες, σε μία προσπάθεια να διερευνηθούν οι συνέπειες που θα έχει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την οικονομία στο ευρωπαϊκό πεδίο και στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να κάνει σχετικές αναφορές στη δήλωσή του για τον επιπλέον λόγο ότι είναι ακόμη νωρίς.

Πάντως, κατ' αρχήν το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου απορρίπτει την κινδυνολογία ότι επανέρχεται το Grexit, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση των οικονομικών για την Ελλάδα και ότι, αντίθετα, η χώρα μπορεί να βγει ωφελημένη αν επικρατήσουν οι δυνάμεις που ωθούν σε αλλαγή πορείας και εγκατάλειψη της λιτότητας.
Κλείσιμο

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντικό πλήγμα την απόφαση των Βρετανών πολιτών, που θα πρέπει όμως να γίνει σεβαστή. Η απόφαση εκτιμά ότι επιβεβαιώνει την κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη. Τα μηνύματα είχαν σταλεί από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι ακραίες πολιτικές της λιτότητας, η αλά καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η άρνηση επιμερισμού της ευθύνης και των βαρών στην κρίση χρέους και την προσφυγική κρίση είχαν δώσει το σήμα της εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

»Ποια είναι η γενεσιουργός αιτία; Το έλλειμμα δημοκρατίας, η επιβολή αντιλαϊκών επιλογών, τα διχαστικά στερεότυπα Βορρά - Νότου είχαν αποτέλεσμα ένα βαθύ διχασμό. Οι λαοί του Βορρά να θεωρούν ότι πληρώνουν τα σπασμένα του Νότου και οι λαοί του Νότου να θεωρούν δικαίως ότι ο Βορράς δεν στέκεται αλληλέγγυος απέναντί τους, αλλά τιμωρεί. Έτσι, το χάσμα διευρύνεται και οδηγεί στον εθνικό απομονωτισμό».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό ή η αρχή μίας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς της Ευρώπης.

»Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, αλλαγή πολιτικών, για να υψώσουμε φράγμα στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. Για να επαναθεμελιώσουμε την Ευρώπη στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε μία αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων. Μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία για να ξαναβρεί η Ευρώπη την χαμένη ορμή και τις ιδρυτικές της αξίες που την έκαναν ξεχωριστή στον κόσμο, την προστασία της εργασίας, την προστασία του κοινωνικού κράτους, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αποδείχθηκε ότι ο υπεροπτικός και αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών όχι μόνο δεν συγκινεί, αλλά εξοργίζει τους λαούς. Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα, όχι για λιγότερη Ευρώπη, αλλά ούτε για περισσότερο συγκεντρωτική και αυταρχική Ευρώπη. Αλλά για καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική, που η πολιτική θα πάρει τα πρωτεία από την οικονομία, όπου οι λαοί θα έχουν τον τελικό και κυρίαρχο ρόλο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης