Υπό την «σκιά» των τσάμηδων το ταξίδι Κοτζιά στα Τίρανα

Υπό την «σκιά» των τσάμηδων το ταξίδι Κοτζιά στα Τίρανα

Νέα αλβανική πρόκληση μετά τις δηλώσεις ότι οι Ελληνες θεοί και ήρωες είναι «τσάμηδες» - Επιχείρησαν ακόμα και να τον εμποδίσουν να μπει στο κτήρι για τη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του

Υπό την «σκιά» των τσάμηδων το ταξίδι Κοτζιά στα Τίρανα
Το θέμα των τσάμηδων και οι διαδηλώσεις των αλβανών εθνικιστών, με την ανοχή, αν όχι την στήριξη των κυβερνητικών αρχών, επισκίασαν την χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά
, στα Τίρανα. 

Επιδίωξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών είναι να ανοίξει όλη την βεντάλια των ελληνοαλβανικών σχέσεων και διαφορών με κύριο στόχο την απεμπλοκή της Συμφωνίας για τις Θαλάσσιες Ζώνες του 2009 που έχει τελματώσει.

Κλείσιμο
Χθες ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Ντικμίρ Μπουσάτι και με τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, ενώ στο πρόγραμμά του προστέθηκε, συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα
.



 Οι οιωνοί δεν ήταν καλοί για το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, καθώς το περασμένο Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μιλώντας στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων, προανήγγειλε ότι κατά την επίσκεψη θα τεθεί το θέμα της Τσαμουριάς και της άρσης του εμπολέμου

Ήταν αναμενόμενο -αφού παρόμοιες τακτικές έχουν ακολουθήσει και στο παρελθόν- ότι οι αλβανοί εθνικιστές με την ανοχή των κυβερνητικών αρχών θα ετοίμαζαν «θερμή» υποδοχή στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Στην διαδήλωση που γινόταν έξω από το υπουργείο όπου συναντήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του Ντικμίρ Μπουσάτι, επικεφαλής ήταν ο αρχηγός του κόμματος των Τσάμηδων, το οποίο το Σάββατο ο κ. Ράμα είχε χαρακτηρίσει “πατριωτική πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού”. Ο δε αρχηγός του κόμματος Στετιμ Ιντρίζι, είναι αντιπρόεδρος της αλβανικής βουλής. Οι διαδηλωτές μάλιστα επιχείρησαν να εμποδίσουν τον Έλληνα υπουργό να εισέλθει στο κτίριο. Νωρίτερα δε ο Αλβανός υπουργός Μπουσάτι είχε προσπαθήσει να τους πείσει να αποχωρήσουν αλλά δίχως αποτέλεσμα. 

Παρόλα αυτά σύμφωνα με τις δηλώσει τους οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην δημιουργεία ενός κοινού μηχανισμού,  ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα. Μάλιστα από το ελληνικό υποιυργείο Εξωτερικών διέρρεε ότι παρά την ένταση, λόγω των διαδηλώσεων το κλίμα στην συνάντηση ήταν καλό.  «Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ ανέφερε ο Αλβανός υπουργός και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. «Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες, είπε ο κύριος Κοτζιάς, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρεθλόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση. Ο κύριος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες - που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και επισήμανε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου. Οι διεθνείς συμφωνίες επισήμανε ο κύριος Κοτζιάς, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν διεθνείς δεσμεύσεις.

Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «Θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες. Δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία. Ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν τους συνεργάτες με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία».

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου καταγγέλουν συντονισμένη προσπάθεια υπφαρπαγής των περιουσιών τους, θέμα που έχει φέρει στην Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά φαίνεται ότι αντιπαρέρχεται η ελληνική κυβέρνηση για να μην διαταραχθεί το κλίμα διαλόγου.
Στην ατζέντα του ταξιδιού το οποίο προετοίμασε ο Έλληνας υπουργός με την ομάδα του είναι όλο το πακέτο των διμερών σχέσεων με κύριο στόχο την απεμπλοκή της Συμφωνίας για την Οριοθέτηση των Θαλάσσιων Ζωνών του 2009. Η υπόθεση έχει τελματώσει καθώς οι Αλβανοί ζητούν αλλαγές, ενώ έχουν διερευνήσει την πιθανότητα προσφυγής σε διεθνή δικαστήρια ή σε διαιτησία.

Από την περασμένη εβδομάδα, ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τον κ. Ράμα προχωρεί στην τελική φάση του καθορισμού των ακριβών συντεταγμένων των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της χώρας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να προωθεί την ανανέωση και επικαιροποίηση του Συμφώνου Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών που δεσμεύει τις δύο χώρες για 20 χρόνια μέχρι το 2008. Από αλβανικής πλευρά το μείζον είναι η άρση του εμπόλεμου με τις συνέπειες που παράγει για τις περιουσίες των αλβανών συνεργατών των ναζί κατά την περίοδο του πολέμου. Για την ελληνική πλευρά δεν υφίσταται θέμα τσάμηδων και τσαμουριάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης