LIVE

Κορωνοϊός

Παράθυρο για νέα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ «ανοίγει» ο Τσακαλώτος

Παράθυρο για νέα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ «ανοίγει» ο Τσακαλώτος

«Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε "Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ τη συμφωνία"» είπε ο ΥΠΟΙΚ - «Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά»

Στην παραδοχή ότι πιθανόν να χρειαστούν νέα μέτρα με τις παρεμβάσεις που ζητούν οι δανειστές βάσει της συμφωνίας του Eurogroup για την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ προχώρησε σήμερα ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
παρά το γεγονός ότι δήλωσε για ακόμα μία φορά ότι τα μέτρα που ο ίδιος εισηγήθηκε και ψηφίστηκαν από τη Βουλή «είναι υφεσιακά».

Σε συνέντευξη του στον Αnt1 ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος επιπλέον μέτρων της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου σε ξένα Funds. Ο ίδιος πάντως έσπευσε, ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή, να τονίσει ότι θα βρεθεί τρόπος να μην χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι πολίτες. Κάτι που είχε σπεύσει να κάνει χθες και ο Γ. Σταθάκης όταν ερωτήθηκε στο ΣΚΑΙ τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ και τις τροποποιήσεις που θα προωθηθούν βάσει της συμφωνίας της 24ης Μαΐου.  

«Εμείς θέλαμε να τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσει χρήμα στην αγορά και πήραμε μια συμφωνία για το χρέος», δήλωσε ο υπ. Οικονομικών στη συνέντευξη του, όπως γράφει το newmoney.gr
παραδεχόμενος ότι έγιναν συμβιβασμοί, τους οποίους απέδωσε στο γεγονός ότι «ήταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς».


«Υφεσιακά τα μέτρα» 

«Προφανώς και τα μέτρα έχουν υφεσιακή ροπή και θα δυσκολέψουν τον κόσμο», δήλωσε προσθέτοντας μάλιστα πως οι θετικές συνέπειες της συμφωνίας για το χρέος δεν θα βοηθήσουν το μέσο νοικοκυριό στην καθημερινότητά του. 

«Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε "Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία"» είπε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Δεν είναι καινούργια μέτρα. Είναι στη συμφωνία του καλοκαιριού το 1% του ΑΕΠ μέτρων. Έλεγαν οι δανειστές να αυξήσουμε 10% τους φόρους στο ηλεκτρικό και το νερό. Αυτό δεν γινόταν. Εμείς είπαμε ότι θα πάρουμε μέτρα για μικρή αύξηση σε πάρα πολλά πράγματα για να καταμεριστεί το βάρος. Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά. Υπάρχει αδικία, αλλά εγώ ξέρω ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, είναι 5-6 ευρώ, όμως στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω. Το ίδιο κάναμε και στις συντάξεις. Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις. Για όποιον έχει σύνταξη 1.400 ευρώ δεν μειώνεται τίποτα».

Ερωτώμενος ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει το ίδιο για τους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι ήταν συνεπείς στις εισφορές τους, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού «για να είναι βιώσιμο», όπως τόνισε.

«Πήραμε κάτι για το χρέος»

«Εμείς θέλαμε να τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσει χρήμα στην αγορά και πήραμε μια συμφωνία για το χρέος» πρόσθεσε απορρίπτοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν κέρδισε κάτι ουσιαστικό όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζοντας πως με το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup υπάρχει πλέον «συγκεκριμένη δέσμευση» από την πλευρά των εταίρων που θα διασφαλίζει ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε: «Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι μια γενική υπόσχεση για το 2018. Είναι λάθος. Είναι δέσμευση ότι για πολλά χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι υπό έλεγχο, θα είναι 15% του ΑΕΠ, που είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες. Άρα, δεν θα αποφασίσει ο Σόιμπλε ή ο Σαπέν το 2018, αλλά είναι από τώρα αποφασισμένο τι θα γίνει. Μπορεί να μην φτάσει, μπορεί τα εργαλεία που είναι εντός του μείγματος να μην είναι αρκετά και να θέλουμε κι άλλα. Άρα, αυτό είναι καλό...».

«Η μία δέσμευση είναι να τηρήσουμε την συμφωνία, τους στόχους για το πλεόνασμα κι αν γίνει αυτό, το 2018 θα παρθούν μέτρα για το χρέος, δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια του καθενός, τα μέτρα θα ληφθούν σε τέτοια περίπτωση» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Επεσήμανε, πάντως, ότι η συμφωνία του Eurogroup για το χρέος δίνει ένα «αφήγημα» στον ελληνικό λαό που θα του επιτρέψει να βγει σταδιακά από την κρίση.

Για τον ΦΠΑ στα νησιά

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε σύμφωνος με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που ψηφίστηκε με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο σημειώνοντας πως πρόκειται για μία από τις λίγες περιπτώσεις όπου συμφωνεί με τους θεσμούς. «Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε πχ. στην Ρόδο εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους. Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Άλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ότι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών», είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Αυτό είναι ένα από τα σημεία, τα λίγα σημεία, στα οποία συμφωνώ με τους δανειστές», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας «δεν μπορείς να έχεις πολλούς συντελεστές ΦΠΑ. Κάθε εμπόδιο για καλό. Δεν είναι μόνο οι πλούσιοι στα νησιά. Χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική για όλους».

Πιθανή η επιστροφή του ΕΚΑΣ

Για το ΕΚΑΣ είπε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το ΕΚΑΣ, τόνισε ωστόσο ότι αν χρειαστεί να επιστραφούν αναδρομικά από τους δικαιούχους από τους οποίους θα κοπεί το βοήθημα, αυτό το εισόδημα που θα «χάσουν» θα βρεθεί τρόπος να τους επιστραφεί».

Για το αφορολόγητο

Σχετικά με το αφορολόγητο, για το οποίο ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για εκείνον είπε ότι επέμενε για αφορολόγητο στις 9.100, διότι το ΔΝΤ πίεζε για αφορολόγητο 6.000 ευρώ και η Κομισιόν για μείωση αφορολογήτου σε τρία στάδια. «Ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά  λίγο», είπε ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι όλα αυτά είναι απόρροια «της δύσκολης συμφωνίας που κάναμε το καλοκαίρι».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός έσπευσε να τονίσει πως «αυτή η Αριστερά έχει κάνει πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει να είναι υπερήφανος ο κόσμος της Αριστεράς, όπως το Προσφυγικό και το αφορολόγητο».

«Πρέπει να κριθούμε από τον κόσμο, αλλά όχι τη στιγμή που πήραμε αυτά τα μέτρα, αλλά όταν θα περάσει ο καιρός. Αυτά τα μέτρα ήταν αναγκαία το περασμένο καλοκαίρι. Η Αριστερά λέει εμείς έχουμε στρατηγική, έχουμε ένα πρόγραμμα και πρέπει να γίνει», σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Όσον αφορά στον «κόφτη» δαπανών, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί, καθώς εκτός των ήδη καλών αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη αυξάνοντας τα έσοδα.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι εξακολουθεί η διαπραγμάτευση για να απαλειφθούν οι αγκυλώσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, εμφανιζόμενος αισιόδοξος για την έκβαση των πραγμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (125)

Stavros

Ρε Τσακαλώτο δεν πας καλύτερα στο εξωτερικό που σε είχαν και ανοιγοκλεινες πόρτες & υπολογιστές ..!

nikos

Ευκλείδη είσαι τεράστια προσωπικότητα ρε συ...τι ανάστημα! πρέπει να σε βλέπουν εκεί έξω και να τρέμουν...στα 4 είσαι και που και που σου βγάζουν το γκαγκ για να μας πεις τις μπούρδες σου. καραγκιοζάκο και συ

bestprice

Ευκλείδη για έλα σε κάποιο νησί και βρες ένα προϊόν σε σούπερ μάρκετ ή καύσιμα να μην είναι τουλάχιστον 10% ακριβότερο από Αθήνα. Και μετά μίλα για το ποιον βοηθάει και πως η κατάργηση. Αλλά από την άλλη οι νησιώτες σας υπερψήφισαν εσάς και το όχι οπότε καλά να πάθουμε που λέει και ο Κυρίτσης.

GA

Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΚΕΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ..ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ Γ@@ΟΥΝ..

Σίμων

Βαγενά και Λαζόπουλος : θεατρίνοι Συριζο-μπουμπούκια τού Θεσσαλικού κάμπου. Οι Λαρισαίοι ακόμα δεν έχουν ξεράσει από τα καμώματά τους ? Πώς τους ανέχονται και δεν τους εγκαλούν ως ανεπιθύμητους στην πόλη τους?

προς Πρωτο θεμα

Παρακαλω το ΠΘ να βοηθησει με ολες τις δυναμεις του στην απελευθερωση της πατριδας. Οταν ξεπουλιεται η πατριδα σου και μαλιστα για 100 χρονια, το θεμα φευγει απο το κομματικο και γινεται καθαρα εθνικο. Ευχαριστω.

ΓΙΩΡΓΟΣ ,ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΣΥΜΦΩΝΩ 21:54 ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΠΩΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.

Giorgos

Το πιο καλό που έκαναν (και δεν το κατάλαβαν) ήταν αυτό με τα 99 χρόνια αδερφέ...

ΕΛΛΗΝΑΣ

ΠΟΛΛΟΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟ 2016 ΚΛΠ. Η ΑΓΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΜΑ, ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ! ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΕΤΡΑ 8 ΔΙΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ; ΔΗΛΑΔΗ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟ ΕΚΑΣ ΘΑ ΠΕΙ ΔΕΝ ΠΑΩ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΡΑ Ή ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΦΕ; Ο ΕΕ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΛΠ; ΟΛΟΙ ΘΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΜΗΝΑΣ! ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΤΡΑ 8 ΔΙΣ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΥΦΕΣΗ 2% ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΟΣΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΕΤΡΑ ΤΟΣΟ ΘΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΥΦΕΣΗ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕ ΕΙΣΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ (ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ)!

@ ΕΛΛΗΝΑΣ

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΟΤΙΣΤΩΣ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ.

freetochoose

"...υπάρχει πλέον συγκεκριμένη δέσμευση από την πλευρά των εταίρων που θα διασφαλίζει ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν θα υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ". Πρπει να γνωριζει πολυ καλα ο Ευκλειδης, οτι οποιο μεμονωμενο κοστος στον κρατικο προϋπολογισμο, υπερβαινει το 5-6% του ΑΕΠ, ειναι πολυ κρισιμο αν οχι επικινδυνο, ειδικα οταν προκειται για αποπληρωμες χρεων. Δηλαδη, εννοει οτι με το παρον ΑΕΠ (180 δις ευρω?) θα πρεπει να εκταμιευονται 27 δις ετησιως ειτε απο φορους ειτε απο νεα δανεικα (αναχρηματοδοτηση απο τις αγορες, οταν ερθει εκεινη η στιγμη). Αρα δεν βλεπω ποια ειναι η επιτυχια εδω.

Ampos

Ο κλασικός ο άσχετος ο Συριζαιος. Τι να πει κανείς;

ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ

Και 1.5 και 3 και 13 δισ μετρα βαλτε αφου ειμαι Ευρωπαιος δεν με νοιαζει.Ευρωπη και ξερο ψωμι.

@ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ

Τι εννοείς; Ότι αν ήσουν εκτός Ευρώπης θα ήσουν καλύτερα; Χαχαχα, τριτοκοσμικέ καραγκιόζη...

@

Σου αρεσε ε; Γιατί όμως; Μήπως οταν ακούς μπαγλαμά, σου αρέσει να στέκεις στα 4; Δεν ειναι φυσιολογικό συριζακο...Μη το αφήνεις έτσι. Ψάξε το. Ρώτα και τον Πούτιν που ειναι κάτω τωρα, δεν χάνεις τίποτα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης