Τσίπρας- Κυριάκος: Τι έδειξε η σύγκρουση στην Βουλή

Τσίπρας- Κυριάκος: Τι έδειξε η σύγκρουση στην Βουλή

«Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος» σχολίαζαν στη ΝΔ για τον πρωθυπουργό-  Εκλογές ξαναζήτησε ο Μητσοτάκης - Επιμονή του πρωθυπουργού στους υψηλούς τόνους

Τσίπρας- Κυριάκος: Τι έδειξε η σύγκρουση στην Βουλή
                  Ήταν σαφές ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού δεν ήταν μόνο η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής
για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, που αποφασίστηκε ομόφωνα από την Βουλή χθες. Άλλωστε η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο εισηγητών κομμάτων. Στόχος του
Αλέξη Τσίπρα που τον έδειξε από την πρώτη φράση της ομιλίας του ήταν ο πρόεδρος της
Νέας Δημοκρατίας
Κλείσιμο
Κυριάκος Μητσοτάκης
, τον οποίο προκάλεσε σε μία εφ' όλης της ύλης προσωπική αντιπαράθεση. 

             Σύμφωνα με τη ΝΔ η όλη μεθόδευση δείχνει την αγωνία του κ. Τσίπρα καθώς στο πεδίο των δημοσκοπήσεων καταγράφεται η δυσφορία της κοινωνίας από την μέχρι τώρα πολτική του, ενώ παράλληλα βλέπει την ψαλίδα να ανοίγει υπέρ της ΝΔ αλλά και τον κ. Μητσοτάκη να προηγείται στα περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι εάν δεν κάνει κινήσεις τώρα, η κατάσταση αυτή θα γίνει μή αναστρέψιμη, εάν δεν έχει ήδη γίνει. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε με την μετωπική αντιπαράθεση να κερίσει μία μάχη εντυπώσεων απέναντι στον προσωπικό του ανταγωνιστή. 

             Ο κ. Μητσοτάκης επίσης από την πρώτη φράση της δικής του ομιλίας σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο κ. Τσίπρας, δέχθηκε την αντιπαράθεση σε όλα τα μέτωπα συνεχίζοντας την αποδόμηση του πρωθυπουργού. Τόσο σε επίπεδο ρητορικής παρουσίας, όσο και στην ουσία της αντιπαράθεσης στα επιμέρους θέματα, στη ΝΔ είναι ικανοποιημένοι ότι κέρδισε τις εντυπώσεις.

              Σε κάθε περίπτωση, με τις συνεχείς προκλήσεις στη Βουλή, ο κ. Τσίπρα δίνει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να βελτιώνει την αρχηγική και «πρωθυπουργική του παρουσία». Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε με τον αέρα του πολιτικού που προηγείται στις μετρήσεις, που έχει την βεβαιότητα ότι οψέποτε γίνουν εκλογές θα τις κερδίσει και γι αυτό τις ζήτησε για άλλη μία φορά, και επιπλέον εμφανίζει την αυτοπεποίθηση ότι ως πρωθυπουργός να είναι σε θέση να χειριστεί την δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα. 

              Ο κ. Τσίπρας εξαντλεί τα όποια πυρομαχικά διαθέτει, αφού ούτε το δήθεν πλεονέκτημα στο πεδίο της διαφθοράς και της διαπλοκής αλλά ούτε και η προσπάθεια ταύτισης του κ. Μητσοτάκη με την νεοφιλελεύθερη ατζέντα και το ΔΝΤ, αποδίδουν. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. 

              Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μητστοτάκης μπήκε σε αντιπαράθεση ακόμη και στο πεδίο της διαπλοκής που θεωρεί προνομιακό ο κ. Τσίπρας. Απαντώντας στον πρωθυπουργό που ανέφερε ότι τον στηρίζουν οι νταβατζήδες είπε προς τον κ. Τσίπρα «στον ελεύθερο χρόνο σας φτιάχνατε καφέ στη διαπλοκή που εσείς καταγγέλλατε», εννοώντας τις συναντήσεις του με εκδότες. 

              Αλλά και στο κύριο πεδίο της συζήτησης τα δάνεια των κομμάτων ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εντυπώσεις με την παρουσίαση του εγγράφου με το οποίο το 2010 ο Αλέξης Τσίπρας σαν πρόεδρος τότε του Συνασπισμού ζητούσε από την Εθνική Τράπεζα την ρύθμιση των χρεών του ΣΥΡΙΖΑ ύψους 6,6 εκατ. ευρώ και την χορήγηση νέου δανείου 1,5 εκατ. ευρώ. To έγγραφο αποδομεί όλη την ρητορική του κ. Τσίπρα εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τα δικά τους δάνεια. Αν και τα ποσά σαφώς δεν είναι συγκρίσιμα, ωστόσο ο κ. Τσίπρας για να πάρει το δάνειο χρησιμοποιούσε, έβαζε σαν εγγύηση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ που τότε ήταν στο 4%, ενώ παραδεχόταν ότι: «η αποδοχή των παραπάνω δύο αιτημάτων μας (δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ και διακανονισμός για τις συνολικές δανειακές υποχρεώσεις), απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια». 

                 Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανίσει τον κ. Μητσοτάκη ως υπερασπιστή του Σταύρου Παπαστάυρου και όμηρο του προκατόχου του κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος της ΝΔ δίχως να τους στηρίξει πολιτικά, υπερασπίστηκε το δικαίωμά τους να προσφύγουν στην δικαιοσύνη και κατήγγειλε ότι η συνεχής στοχοποίηση από την πλευρά του πρωθυπουργού στην πραγματικότητα συνιστά προσπάθεια από την πλευρά του για επηρεασμό των αποφάσεών της. 

                Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε την δική του επίθεση στο πεδίο αυτό κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ότι συγκάλυψαν τις υποθέσεις που αφορούν τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. 

               Τέλος, ενώ ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς παραβίαση των κόκκινων γραμμών ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε επιτακτικά εκλογές.

               «Αφήστε κάτι όρθιο πριν φύγετε. Διότι ένα είναι βέβαιο. Αργά ή γρήγορα θα φύγετε. Το ερώτημα είναι πόση ζημιά θα έχετε κάνει στον τόπο, κάθε μέρα που περνά το αίτημα για εκλογές γίνεται πιο επιτακτικό. Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που τόσο χρειάζεται η πατρίδα. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε στους ώμους μας και τις δικές σας ευθύνες αν χρειαστεί, η ΝΔ θα κληθεί και πάλι να αναλάβει το δύσκολο έργο ανόρθωσης της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης