Προσφυγικό: Φόβοι για νέα επίθεση στον φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα

Προσφυγικό: Φόβοι για νέα επίθεση στον φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα

Επεισόδια και συλλήψεις και χθες ενώ συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η αποχώρηση προσφύγων - Στην επίσκεψη του Πάπα ποντάρει η κυβέρνηση 

Προσφυγικό: Φόβοι για νέα επίθεση στον φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα
Με τους επίσημα καταγεγραμμένους πρόσφυγες
στο εσωτερικό της χώρας να ξεπερνούν τους 53.500 και την ροή να συνεχίζεται με μικρούς αριθμούς στα ελληνικά νησιά, η κυβέρνηση συνεχίζει την επιχείρηση ενημέρωσης για να εκκενωθούν οι καταυλισμοί στην Ειδομένη και στον Πειραιά. 

Στην Ειδομένη ενώ η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επεισόδια ανά πάσα στιγμή, η αστυνομία προχώρησε χθες σε νέες συλλήψεις έξι «αλληλέγγυων» που δρούσαν μεταξύ των προσφύγων.

Κλείσιμο
Παράλληλα οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να κάνουν νέα επίθεση στον φράχτη στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Ωστόσο και χθες σημειώθηκαν επεισόδια με χρήση δακρυγόνων από τις σκοπιανές αρχές. 

Η επιχείρηση ενημέρωσης έχει αρχίσει και αποδίδει καθώς τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν δεχθεί να μετακινηθούν οικειοθελώς σε οργανωμένες δομές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία παραμένουν στον καταυλισμό περί τους 10.700 πρόσφυγες. Παρομοίως και από το λιμάνι του Πειραιά έχουν ήδη μετακινηθεί περισσότεροι από 1000 για το νέο χώρο στο Σκαραμαγκά, κατεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 3.800 και το Συντονιστικό φιλοδοξεί την επόμενη εβδομάδα να μετακινηθούν άλλοι τόσοι με στόχο κατά τις ημέρες του Πάσχα το λιμάνι να έχει αδειάσει. Μέχρι στιγμής το Συντονιστικό έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του, τόσο για την Ειδομένη όσο και για τον Πειραιά. 

Μετ εμποδίων πάντως εξελίσσεται η υλοποίηση της Συμφωνίας για την επιστροφή των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία. Η επιχείρηση έχει σταματήσει, ίσως για να μην δημιουργηθεί αρνητικός αντίκτυπος τις προσεχείς ημέρες. 

Στην κοινή επίσκεψη των τριών προκαθημέων των Εκκλησιών, του Πάπα, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μυτιλήνη επενδύει πολιτικά η κυβέρνηση. 

Η παρουσία των ιεραρχών στο νησί εκτιμάται ότι «δικαιώνει την στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα»  και παράλληλα θα είναι μήνυμα για την στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο προς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες όσο και προς τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ. 

Χθες  απευθυνόμενος στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος ανέφερε για το ταξίδι του: «Το Σάββατο θα μεταβώ στο νησί της Λέσβου, από το οποίο, τους περασμένους μήνες, πέρασε πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων. Θα μεταβώ εκεί με τους αδελφούς μου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για να εκφράσω αλληλεγγύη τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους πολίτες της Λέσβου και σε όλον τον ελληνικό λαό, που ήταν τόσο γενναιόδωρος με την υποδοχή που επιφύλαξε. Ζητώ να με συνοδεύσετε με την προσευχή, επικαλούμενοι τη δύναμη και το φως του Αγίου Πνεύματος και τη μητρική διαμεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας».

Οι τοπικές αρχές στη Μυτιλήνη καθαρίζουν την πόλη για να μην προβληθεί η πραγματική εικόνα των προσφυγών κατά την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο. 

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, οι αρχές εκτελούν το σχέδιο με άκρα μυστικότητα, ενώ έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης